6.4 C
București
marți, 5 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Temperaturi, starea culturilor și rezerva de umiditate a solului

AgroMeteo: Temperaturi, starea culturilor și rezerva de umiditate a solului

Pe ansamblu, în această perioadă va predomina o vreme mai caldă sub aspect termic, în aproape toate regiunile.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 4…18°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 13…23°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

‹ adv ›

Temperatura minimă a aerului va oscila între -5…12°C pe majoritatea suprafeţelor agricole, cele mai scăzute valori fiind posibile în estul Transilvaniei, unde se va produce brumă.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va situa între 7…14°C în zonele de câmpie, favorabilă parcurgerii proceselor de creştere şi dezvoltare ale plantelor, îndeosebi în semănăturile de toamnă efectuate în perioada optimă.

Se întrevăd ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat vor fi condiţii de producere a ceţii.

Rezerva de umiditate a solului

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în cea mai mare parte a țării.

Conținutul de umiditate din sol se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică) pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în vestul, sud-vestul și sudul Munteniei.

Starea de vegetație a culturilor agricole

Ca urmare, ritmurile de vegetaţie la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole vor fi în general normale în majoritatea zonelor agricole, iar în depresiunile din nordul şi centrul ţării, procesele biologice ale plantelor vor fi încetinite.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate pe parcursul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie vor parcurge fazele de germinare-răsărire (20-100%) în cea mai mare parte a zonelor de cultură şi local, apariţia primelor frunze (10-50%) în sudul şi vestul ţării.

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, rapiţa va înregistra răsărirea (20-100%) şi formarea rozetei de frunze (5-8 frunze).

În centrul, estul şi vestul ţării, sfecla de zahăr se va afla în fazele de uscare a aparatului foliar şi maturitate tehnologică (70-100%), precum şi recoltare pe suprafeţe agricole extinse.

Speciile pomi-viticole îşi vor continua coacerea rodului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, continuându-se totodată recoltarea fructelor de sezon (măr, păr, prun, gutui).

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

De asemenea, procesul de maturare a lemnului va decurge în general normal, asigurând o bună rezistenţă la iernare.

Lucrările agricole de sezon (recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat, etc) se vor putea efectua în condiţii optime, în majoritatea zonelor agricole.

Urmărește actualizările ANM pe acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Precipitațiile îngreunează lucrările agricole și recoltarea florii-soarelui în estul țării

Cantităţile de precipitaţii înregistrate în ultimele zile în estul...
‹ adv ›

AgroMeteo: Seceta pedologică se menţine în cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei şi în sudul Transilvaniei

Seceta pedologică se va menţine în următoarele zile în cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei şi, izolat,...

AgroMeteo: Seceta pedologică persistă, dar sunt așteptate averse cu impact agricol

Seceta pedologică se va menţine în cea mai mare parte a ţării pe parcursul acestei săptămâni, însă pot apărea...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole