Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) este cel mai mare Parteneriat Public-Privat din România şi cel mai mare proiect de circularitate din ţara noastră de la Revoluţie, a declarat marţi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la conferinţa „PRIA Environment – Aniversare un an de SGR în România”.
Fechet a precizat că SGR este un proiect de succes, care a înregistrat cifre la care nimeni nu visa şi de care este foarte mândru ca ministru, în comparaţie cu sistemul convenţional de management al deşeurilor, salubrizarea, unde „ştim cu toţii dezastrul din acel sistem”.
El susţine că dacă există voinţă şi o suficientă susţinere politică, Sistemul de Garanţie-Returnare va funcţiona în continuare.
Ministrul Mediului a lăudat şi profesionalismul acelora care pun în aplicare SGR.
Acesta crede că, peste zece ani, nimeni nu o să-şi mai amintească cine a fost ministru la momentul introducerii SGR, însă „toată lumea va spune că a fost o idee bună, că România este pe zi ce trece mai curată datorită acestui sistem”.
El a menţionat că românii au înţeles, din spirit civic, faptul că materialele reciclabile ajung în cele din urmă într-o fabrică de reciclare şi, în aceasta, constă succesul sistemului de economie circulară SGR.
Potrivit RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, peste 81% dintre ambalajele cu sigla SGR au fost returnate de către consumatori în luna septembrie, în creştere faţă de luna august, când rata de colectare a fost de 78%. Astfel, luna trecută, consumatorii au returnat 453 de milioane de ambalaje.
În total, 2,32 miliarde de ambalaje au fost returnate din decembrie 2023 până în septembrie 2024, iar din momentul implementării sistemului în România şi până în prezent, aproximativ 144.000 de tone de ambalaje au fost predate de RetuRO către reciclatori, asigurând reintegrarea materialelor în circuitul economic pentru fabricarea de noi ambalaje, conform principiului bottle-to-bottle.
RetuRo Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie non-profit, creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).
La conferinţa PRIA Environment au participat reprezentanţi ai companiei RetuRO, ai producătorilor, retailerilor, asociaţiilor din domeniu, companiilor de mediu din zonele de reciclare, salubrizare, OIREP-urile, UAT-urile, ADI-urile, precum şi ai autorităţilor centrale.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.