5.4 C
București
duminică, 10 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum păstrăm usturoiul pentru a preveni bolile

Cum păstrăm usturoiul pentru a preveni bolile

Păstrarea usturoiului în condiții optime asigură o durată de depozitare mai lungă și poate preveni apariția bolilor. Rezistența usturoiului în timpul depozitării este influențată de respectarea corectă a tehnologiei de cultivare.

În acest articol, vom explora principalele boli care pot afecta usturoiul în timpul păstrării și măsurile preventive necesare pentru a menține sănătatea bulbilor.

Principalele boli care afectează usturoiul în timpul păstrării

Bolile usturoiului apar, de obicei, sub forma infecțiilor fungice, însă pot exista și infecții bacteriene. Iată câteva dintre cele mai întâlnite boli în depozitarea usturoiului:

‹ adv ›

1. Putregaiul cenușiu (Botrytis allii)

Boala este vizibilă atât în câmp, cât și în depozit. Se manifestă prin pete albicioase și circulare pe frunze, care devin moi, iar în condiții de umiditate ridicată se formează un puf cenușiu pe suprafața acestora.

La atacuri severe, usturoiul se zbârcește, iar scleroții ciupercii sunt vizibili pe căței. Patogenul este ușor transportat de vânt și poate infecta rapid alte plante.

2. Mucegaiul verde (Penicillium spp.)

Mucegaiul verde se manifestă de obicei la 2-3 luni după plasarea pentru depozitare. Cățeii de usturoi afectați devin galbeni, pierzându-și turgescența și emanând un miros caracteristic de mucegai.

Infecția începe de obicei prin rănile cauzate la separarea cățeilor și este favorizată de umiditatea ridicată în depozit.

3. Putregaiul alb (Sclerotium cepivorum)

Această boală se dezvoltă mai ales în condiții de umiditate excesivă și temperaturi scăzute. Frunzele și tulpinile usturoiului se îngălbenesc și se ofilesc, iar pe rădăcini apare un miceliu alb asemănător bumbacului.

Boala progresează rapid, ducând la putrezirea cățeilor și pierderea întregului bulb.

4. Fuzarioza (Fusarium oxysporum)

Fuzarioza poate afecta usturoiul încă din câmp, iar simptomele continuă să evolueze în depozitare. La debut, bulbii devin moi, iar în cazuri severe, sunt acoperiți de un strat alb sau roz deschis de ciupercă.

Crăpăturile adânci din căței conduc la descompunerea țesutului, care se zbârcește și se usucă până la o parte din dimensiunea inițială.

Măsuri de prevenire a bolilor în timpul depozitării

Pentru a preveni dezvoltarea bolilor, este important să aplicăm măsuri adecvate de prevenire atât în timpul sezonului de creștere, cât și la depozitare:

  1. Respectați rotația culturilor -majoritatea bolilor rămân active și se păstrează în sol mai mulți ani (plantați usturoiul la locul inițial nu mai devreme de 3-4 ani. Cele mai bune rezultate se obțin la plantarea usturoiului după dovleac, castravete, varză timpurie, cereale păioase, dar usturoiul nu se plantează după cartof, tomate sau alte solanacee ce pot fi atacate de fuzarioză).
  2. Amplasați parcela de usturoi departe de cea de ceapă.
  3. În timpul sezonului de creștere, îndepărtați plantele cu simptome de boli de îndată ce le-ați identificat.
  4. Respectați regimul de irigare – bolile fungice se dezvoltă în condiții de umiditate sporită. În perioada de vegetație, în stratul de 40 cm se menține umiditatea la 75%. Cu trei sau patru săptămâni înainte de recoltare, cultura de usturoi nu mai trebuie udată.
  5. Asigurați densitatea planificată a culturii – nu îndesiți cultura pentru a permite circulația aerului.
  6. După recoltarea culturilor, curățați parcelele de reziduurile de plante.
  7. Înainte de a depozita usturoiul, dezinfectați temeinic depozitul.
  8. Utilizați material săditor sănătos, tratat înainte de plantare.
  9. Cultivați soiuri rezistente.
  10. Fertilizați echilibrat plantele – excesul, dar și carențele de îngrășăminte duc la scăderea rezistenței plantelor.
  11. Uscați bine usturoiul recoltat și depozitați numai bulbii fără leziuni pentru depozitare – bulbii trebuie așezați în benzi sau în grămezi mici și se lasă la uscat la soare timp de două-trei zile sau sub un acoperiș în cazul prezenței umidității.
  12. Temperatura recomandată la păstrarea usturoiului este de 1-3 grade Celsius, iar umiditatea de 70-75%.
  13. La primele semne de putregai, sortați cu grijă și îndepărtați toți bulbii afectați. Cei din preajma lor se selectează pentru consum în timpul apropiat.

Citiți mai multe despre Păstrarea usturoiului – sfaturi de luat în calcul.

Păstrarea corectă a usturoiului este cheia unei recolte sănătoase și fără pierderi. Respectând aceste recomandări, veți reduce semnificativ riscul de apariție a bolilor în depozit și veți beneficia de o durată de păstrare mai lungă a bulbilor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi...
‹ adv ›

Cum prevenim veștejirea, putrezirea rădăcinoaselor la păstrare

S-ar părea, că obținerea unor producții decente de tuberculi și rădăcinoase este deja o performanță. Și, dacă ați reușit-o,...

Păstrarea verzei iarna. Sfaturi pentru depozite și pivnițe

Păstrarea verzei în perioada rece a anului trebuie realizată ținând cont de particularitățile culturii, astfel ne vom putea bucura...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole