21.6 C
București
joi, 3 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePăstrarea cepei în depozite și condiții de casă

Păstrarea cepei în depozite și condiții de casă

Tehnologia de depozitare a cepei pentru o păstrare de durată implică mai multe etape de pregătire: mai întâi, ceapa trebuie uscată. În gospodăriile private acest lucru se face pur și simplu sub un acoperiș, cu o circulație intensă a aerului.

În scopuri industriale, se folosesc echipamente speciale pentru suflarea aerului cald și micșorarea nivelului de umiditate. Apoi, ceapa este sortată și pregătită pentru depozitare pe termen lung.

Uscarea cepei poate fi efectuată în încăperi speciale – spații de depozitare, unde ceapa este depozitată în vrac, cu frunze sau stivuită în saci de plasă.

‹ adv ›

Uscarea și pregătirea cepei pentru depozitare

Ceapa poate fi ambalată în saci de plasă, care sunt așezați în stive joase și înguste sau lăsată în vrac, suflată cu aer cald de +25…+30 °C furnizat de ventilatoare la un debit de până la 200 m3/t pe oră. Procesul continuă timp de aproximativ 72 de ore, până când conținutul de umiditate al solzilor exteriori ai bulbilor ajunge la 14 -16%.

Ceapa cu frunze se usucă cu curenți de aer cald de +35 °C, cu intensitate până la 350 m3/t pe oră. De asemenea, este posibilă uscarea cepei cu aer încălzit la o temperatură cu 3…5 °C mai înaltă decât temperatura din exterior, cu o intensitate de minim 250 m3/t pe oră, o perioadă de până la 8 zile.

Puteți folosi pentru aceasta dezumidificatoare, care vor elimina umezeala și apa din ceapă. În acest caz, este important să faceți setările la aproximativ 60-65% (doar pentru perioada de uscare). Timpul de uscare a cepei va fi de 2-3 zile.

În timpul procesului de uscare, alături cu monitorizarea temperaturii aerului trebuie monitorizat și nivelul de umiditate.

Uscarea cepei înainte de depozitare accelerează maturarea bulbilor, îi induce într-o stare de repaus și le mărește termenul de păstrare.

Calitatea de păstrare a cepei depinde de maturitatea bulbilor. Bulbii bine maturați sunt într-o stare de repaus fiziologic profund în timpul depozitării. Durata repausului este o caracteristică a soiului.

Odată cu maturarea completă, caracterizată prin formarea solzilor de acoperire uscați, uscarea frunzelor și a coletului, ceapa se păstrează bine, iar pierderile sunt minime.

După ce ați uscat ceapa și usturoiul, începeți imediat procesul de răcire. În timpul răcirii, temperatura produsului este accelerată de la +35 la -1…0°C. Umiditatea aerului din interiorul camerei de depozitare cu ceapă și usturoi nu trebuie să fie mai mare de 65%.

Când ceapa și usturoiul sunt răcite la o temperatură de -1…0°C, intră în stare de repaus.

Ceapa maturată are capacitatea de a rezista la temperaturi negative scăzute în timpul depozitării. Rezistența sa la temperaturi negative se explică prin conținutul ridicat de substanțe uscate, inclusiv zaharuri, vâscozitate și capacitatea crescută de reținere a apei a citoplasmei.

Ceapa trebuie congelată și dezghețată treptat. Dar, există o limită a scăderii de temperatură pe care o poate rezista bulbul.

Pentru o ceapă maturată aceasta este −5… −6 °C. Odată cu o scădere suplimentară a temperaturii, are loc deformarea celulelor prin formarea cristalelor de gheață și deshidratarea ireversibilă a citoplasmei; prin urmare, la depozitarea cepei, temperatura nu trebuie să scadă sub -3 °C.

Păstrarea cepei în depozit

Regimul de temperatură pentru depozitarea cepei într-o unitate de depozitare depinde de scopul utilizării produsului. În general, temperatura recomandată de depozitare a cepei pentru a evita dezvoltarea bolilor este de -1…0°C, până la -3°C.

Umiditatea atmosferică recomandată pentru ceapa cultivată din arpagic este de 65-75%, pentru cea din semănat direct sau răsad se poate aduce la valori puțin mai mari.

Ceapa destinată creșterii bulbilor comerciali trebuie depozitată în așa fel, încât procesele de formare a mugurilor să nu se declanșeze pentru a nu permite formarea tijelor florale. Temperatura sa de depozitare este fie -1…-3 °C (metoda rece), fie 18-20 °C (metoda caldă). Intensitatea respirației și pierderile totale în astfel de condiții sunt cele mai scăzute.

A doua opțiune de depozitare a cepei este tratarea plantelor în câmp cu un inhibitor de germinare și depozitarea ulterioară la o temperatură de +3… +5 °C.

În depozitele industriale, ceapa pentru consum se pune în recipiente de 180-200 kg, care sunt instalate în stive. Unități frigorifice speciale răcesc aerul din depozit la temperatura necesară. Umiditatea aerului este strict controlată.

Dacă ceapa este depozitată în vrac în depozite mici, stratul de ceapă este ventilat de fluxurile de aer forțate de ventilatoare. Aerul are o temperatură cu 1-2 grade mai mică decât temperatura stratului de ceapă, pentru a-l răci.

Pentru spațiile mici de depozitare, ceapa se pune în plasă pe stive joase în mai multe straturi. Este bine să depozitați ceapa în cutii de plastic, care sunt ușor de aerat și ventilat din toate părțile de curenții de aer.

Instalațiile mici de depozitare a cepei necesită, de asemenea, un control strict al umidității și al temperaturii aerului.

Eliberarea de căldură și umiditate a cepei este mică în comparație cu alte legume, astfel încât ceapa poate fi plasată în depozit în volume destul de mari fără teama de auto-încălzire și transpirație.

Cea mai răspândită metodă de depozitare a cepei uscate este într-un terasament de până la 3 m înălțime cu ventilație activă.

Umiditatea necesară la păstrarea cepei

Ceapa nu tolerează umiditatea excesivă și temperaturile ridicate. Când umiditatea crește peste 80%, ceapa începe să încolțească, iar amenințarea cu putrezirea cojii și a coletului crește. De asemenea, cu umiditate anormală, este posibilă dezvoltarea mucegaiului, bolilor.

Temperatura ridicată a aerului împreună cu umiditatea scăzută duce la uscare, pierderea masei bulbului și pierderea calității produsului. Și aceasta este o cale directă către daune și pierderile de bulbi. De asemenea, ceapa nu tolerează schimbările bruște de temperatură și umiditate.

Precul am menționat, ceapa necesită o umiditate a aerului de cel mult 75-80% în timpul depozitării. Cu creșterea umidității în timpul depozitării, ceapa iese rapid din repaus și începe să încolțească.

În plus, într-un mediu umed, bulbii pot transpira, coletul devine umed și începe dezvoltarea putregaiului.

Iată de ce, umiditatea scăzută a aerului trebuie menținută cu strictețe, în special atunci, când se păstrează ceapa, care nu este complet coaptă, deoarece este mai puțin rezistentă.

Cum să depozitați corect ceapa într-o casă sau apartament

Deoarece este dificil să se creeze condiții optime pentru depozitarea pe termen lung a cepei acasă, ar trebui să cunoașteți câteva subtilități, care vă vor ajuta să păstrați ceapa într-un apartament sau o casă cât mai mult timp posibil.

Ceapa se păstrează bine dacă este: uscată, împletită cu tot cu frunze, atârnată în cel mai răcoros loc, fără umiditate excesivă, adică într-o încăpere ventilată sau într-un balcon închis.

Rădăcinile cepei sunt tăiate. De asemenea, puteți folosi cutii de plastic sau carton puțin adânci, găurite pentru depozitarea.

Ceapa nu tolerează apropierea de surse de căldură sau închiderea în pungi de plastic, precum și lumina puternică. La temperaturi peste 24°C se usucă rapid.

Nu uitați, că acest produs eliberează în mod independent umiditatea în aer, (chiar dacă puțină), adică dacă ați asigurat un loc uscat cu o temperatură optimă pentru depozitarea bulbilor, așteptați-vă să crească umiditatea acolo și atunci, dacă ceapa e păstrată pentru o lungă perioadă de timp, se strică.

Acest lucru sugerează, că va trebui să monitorizați nivelul de umiditate în mod regulat, altfel proviziile vor putrezi.

În gospodăriile private cel mai bine este să depozitați bulbii de ceapă într-un subsol răcoros și uscat sau într-o altă încăpere neîncălzită, puși pe rafturi într-un strat subțire de până la 30 cm sau în cutii ventilate cu același nivel de umplere.

Condițiile de până la +1°C cu un nivel de umiditate de până la 75-80% sunt considerate ideale. Depozitarea cepei într-o pivniță este o opțiune acceptabilă, cu condițiile cele mai apropiate de normal.

Pentru a usca ceapa înainte de depozitare și apoi a o păstra într-o cameră cu un microclimat standardizat pentru proprietate privată, dezumidificatoarele de uz casnic sunt perfecte.

V-ar putea fi util și articolul despre Cum se păstrează cartofii: sfaturi pentru depozite și pivnițe.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

5 specii de plante semănate pentru a dezinfecta solul

Diferite specii de plante sunt cultivate în calitate de...
‹ adv ›

Cultura de spanac de toamnă – sfaturi pentru recolte bune

Cultura de spanac, datorită unei perioade relativ scurte de vegetație, poate fi înființată cu succes în culturi succesive în...

Sprijin de 8,3 milioane lei pentru producătorii de usturoi din Buzău

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău a plătit 8.322.442,02 lei (1.686.959 de euro) din bugetul naţional, reprezentând echivalentul în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole