22 C
București
miercuri, 9 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFermierii, sub presiune: Nerespectarea normelor sociale duce la pierderea subvențiilor din 2025

Fermierii, sub presiune: Nerespectarea normelor sociale duce la pierderea subvențiilor din 2025

De anul viitor, fermierii vor primi subvenții din fondurile europene FEGA și FEADR doar dacă oferă angajaților, inclusiv celor sezonieri, garanţii privind respectarea condiţiilor de cazare, de muncă, le oferă salariului minim şi acces la asistenţă medicală, în conformitate cu standardele legislaţiei europene, notează economica.net.

Începând cu 1 ianuarie 2025, fermierii care primesc plăţi directe sau plăţi compensatorii în materie de mediu, climă și bunăstarea animalelor, vor fi sancționați administrativ prin reducerea cuantumului subvențiilor dacă nu respectă cerințele legate de condițiile de muncă și de încadrare în muncă aplicabile, potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică prin care se transpune în legislația națională prevederi ce decurg din Planul strategic PAC 2023-2027, stipulate prin Regulament European (Regulamentului (UE) nr. 2021/2115).

Și aceasta în contextul în care PAC 2023-2027 prevede necesitatea conformării cu principalele elemente ale sustenabilității sociale în activitatea agricolă,  introducând, pentru prima dată în programarea 2023-2027, condiționarea unor subvenții din fonduri europene FEGA și FEADR  de respectarea de către fermieri a standardelor de bază privind condiţiile de muncă şi de încadrare în muncă pentru lucrătorii agricoli şi securitatea şi sănătatea în muncă.

„(Fermierii n.red) să respecte normele privind condiţionalitatea socială, potrivit dispozițiilor legale privind îmbunătățirea condițiilor de încadrare în muncă, menționate la art. 14 din Regulamentul (UE) 2021/2115 și enumerate în Anexa IV a Regulamentului (UE) 2021/2115, astfel cum sunt reglementate în legislația națională”, se menționează în proiectul de act normativ.

‹ adv ›

Sancțiunile vor fi aplicate de APIA,  urmare a notificărilor din partea Inspecției Muncii, însăa va fi necesar un protocol între cele două instituții care să prevadă o diviziune a responsabilităților între cele două.

Cuantumul penalităților în cazul nerespectării normelor privind condiționalitatea socială se vor aproba prin ordin al ministrului agriculturii în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a acestei prevederi la fel ca și un Ghid al fermierului privind condiționalitatea socială.

De asemenea, proiectul de act normativ nu instituie sancțiuni administrative suplimentare față de sancțiunile contravenționale aplicate de către autoritățile publice competente în domeniul relațiilor de muncă și al sănătății și securității în muncă, în temeiul legislației naționale specifice, întrucât reducerea sau excluderea de la plata subvențiilor pentru nerespectarea cerințelor specifice condiționalității sociale, efectuată de către APIA, a beneficiarilor plăților directe și ai plăților compensatorii în materie de mediu și climă și bunăstarea animalelor, are un regim distinct.

Sancţiunile pentru nerespectarea normelor privind condiţionalitatea socială  nu se aplică în cazul ajutoarelor naţionale tranzitorii.

Ce ar trebui să facă fermierii

Potrivit regulamentului citat ( Anexa IV), pentru a-și primi subvențiile, fermierii europeni trebuie să se asigure că au comunicat în scris  condițiile de muncă printr-un contract de muncă transmis în primele șapte zile de activitate.

De asemenea, fermierii trebuie să ofere perioadă de probă, condiții privind minima previzibilitate a muncii, să comunice modificările raportului de muncă doar sub forma de documente și, obligatoriu, să ofere formare profesională.

De asemenea, beneficiarii de subvenții trebuie să ia toate măsurile necesare pentru protecția securității și sănătății angajaților, inclusiv prevenirea riscurilor și asigurarea informării și formării.

Ei trebuie să desemneze unul sau mai mulți lucrători pentru a se ocupa de activitățile de sănătate și securitate sau poate contracta un serviciu extern competent.

Angajatorul mai ia măsuri de prim ajutor, stingerea incendiilor și evacuarea lucrătorilor, are obligații legate de evaluarea riscurilor, măsurile și echipamentele de protecție, înregistrarea și raportarea accidentelor de muncă.

Ei trebuie să informeze lucrătorii privind riscurile pentru securitate și sănătate și măsurile de protecție și prevenire și să se asigure că lucrătorii beneficiază de formare adecvată privind securitatea și sănătatea.

Legat de folosirea de către lucrători a echipamentelor de muncă, fermierii trebuie să se asigure că echipamentele respectă dispozițiile directivei și cerințele minime stabilite și sunt întreținute în mod corespunzător, că echipamentele sunt supuse unei verificări după instalare și unor inspecții periodice de către persoane competente și că echipamentele de muncă cu risc specific sunt rezervate numai persoanelor însărcinate să le folosească și toate lucrările de reparații, transformare sau întreținere sunt efectuate numai de lucrătorii cu atribuții în acest sens.

Lucrătorii mai trebuie să dispună de informații adecvate și, după caz, de instrucțiuni scrise cu privire la modul de folosință al echipamentelor de muncă.

Cum s-a ajuns la aceste reglementări

În calitate de stat membru al Uniunii Europene (UE), România poate accesa din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin Planul strategic PAC 2023-2027, 9,78 miliarde  euro la care se adaugă 5,03 miliarde de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)  pentru plăți directe și alte angajamente de mediu și climă, investiții în sectorul agricol și de dezvoltare rurală și a comunităților locale rurale.

Or, Planul strategic PAC 2023-2027 prevede, în premieră,  necesitatea conformării cu principalele elemente ale sustenabilității sociale în activitatea agricolă, ceea ce presupune faptul că statele membre își asumă obiective precum:

• îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor din domeniul agricol;
• aportul la dezvoltarea unei agriculturi durabile din punct de vedere social printr-o mai bună conștientizare din partea beneficiarilor PAC cu privire la necesitatea respectării cerințelor și standardelor de bază;
• compatibilizarea PAC cu așteptările societății prin îmbunătățirea coerenței politicii cu normele legale în vigoare, care reglementează modul în care beneficiarii înțeleg să respecte legislația privind îmbunătățirea condițiilor de încadrare în muncă și asigurarea respectării obligațiilor angajatorilor, precum şi a cerințelor privind securitatea și sănătatea în muncă aplicabile lucrătorilor din domeniul agricol.

Mecanismul condiționalității sociale se bazează pe procedurile existente deja la nivel național prin care statul respectiv  asigură respectarea normelor și activităților întreprinse de autorităţile sau organismele competente de aplicare a legii, responsabile pentru efectuarea controalelor privind îmbunătățirea condiţiilor de încadrare în muncă şi asigurarea respectării obligațiilor angajatorilor, precum și a cerințelor privind securitatea și sănătatea în muncă, respectiv de către Inspecția Muncii.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Compensații de 1.000 lei/ha pentru fermierii afectați de secetă – aprobate de Guvern

Guvernul a adoptat, miercuri, două măsuri pentru susţinerea producătorilor agricoli afectaţi de secetă: compensaţii financiare şi suspendarea de drept...

Primul sistem de irigare prin picurare din lume cu rată variabilă utilizând date satelitare, creat în Turcia

Universitatea Ondokuz Mayıs (OMU) din Turcia a implementat un sistem inovator de irigare cu rată variabilă, folosind imagini obținute...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole