28 C
București
marți, 24 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleExporturile Indiei de orez basmati ar putea să explodeze după eliminarea plafonului...

Exporturile Indiei de orez basmati ar putea să explodeze după eliminarea plafonului de preţ

Decizia autorităţilor din India de a elimina plafonul de preţ la exporturile de orez basmati ar urma să ducă la un val de comenzi venite din Orientul Mijlociu, Europa şi cele două Americi, ceea ce va ajuta India să îşi majoreze cota pe piaţa mondială, susţin exportatorii consultaţi de Reuters.

India, cel mai mare exportator mondial de orez, a eliminat la începutul acestei luni un plafon de preţ de 950 de dolari pe tona de orez basmati, cu câteva săptămâni înainte de sosirea pe piaţă a noii recolte.

„Această modificare a politicii a permis exportatorilor din India să ofere orez basmati la preţuri mai competitive la nivel global, ceea ce este posibil să ducă la un volum mai mare al exporturilor”, a declarat Akshay Gupta, responsabil pentru exporturile angro la firma KRBL Ltd.

Preţul minim la export a reprezentat o barieră în calea exporturilor de anumite soiuri de orez basmati iar eliminarea sa a creat oportunităţi pentru cumpărătorii globali să aibă acces la întreaga gamă de opţiuni, a spus şi Gaurav Bhatia, director la DD International, unul dintre cei mai mari exportatori de orez basmati.

‹ adv ›

India şi Pakistan sunt singurii cultivatori de orez basmati de tip premium iar restricţiile adoptate de India au ajutat Pakistanul să câştige cote de piaţă pe anumite segmente.

Cu toate acestea, odată cu eliminarea preţului minim la export, India va putea să recucerească o parte din cota de piaţă pierdută, crede Dev Garg, director la firma de export ViExport.

În perioada aprilie-iulie 2024, primele patru luni ale anului fiscal în curs, exporturile de orez basmati ale Indiei au crescut cu 20% în ritm anual, până la 1,9 milioane de tone, în pofida aplicării preţului minim la export.

Anul fiscal anterior, India a exportat o cantitate record de 5,2 milioane de tone de orez, în contextul în care Canada, Irakul, Omanul, Arabia Saudită şi Marea Britanie şi-au majorat achiziţiile, ceea ce a permis contracararea impactului provocat de reducerea achiziţiilor Iranului.

Orezul basmati nu este consumat pe scară largă în India şi Guvernul de la New Delhi nu cumpără acest tip de orez la rezervele de stat, spre deosebire de soiurile obişnuite de orez.

Akshay Gupta prognozează că producţia de orez basmati a Indiei ar putea creşte cu 10-12% în acest an, graţie condiţiilor meteo favorabile, ceea ce ar putea ajuta şi mai mult ţara să îşi majoreze exporturile.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

IEA: Obiectivul de triplare a energiei regenerabile globale până în 2030 este realizabil

Obiectivul de a tripla capacitatea globală de energie regenerabilă...
‹ adv ›

Restart Energy a finalizat un proiect fotovoltaic în judeţul Alba; investiţia, aproape 900.000 de euro

Beneficiarul este compania Tehno Proenergy, care-şi va amortiza investiţia în aproximativ cinci ani. Potrivit unui comunicat al Restart Energy, proiectul...

AgroMeteo: Precipitațiile îngreunează lucrările agricole și recoltarea florii-soarelui în estul țării

Cantităţile de precipitaţii înregistrate în ultimele zile în estul ţării vor îngreuna realizarea lucrărilor agricole specifice acestei perioade, iar...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole