22 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Seceta pedologică se menţine în cea mai mare parte a Olteniei,...

AgroMeteo: Seceta pedologică se menţine în cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei şi în sudul Transilvaniei

Seceta pedologică se va menţine în următoarele zile în cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei şi, izolat, în sudul Transilvaniei, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 21 – 27 septembrie 2024.

Potrivit sursei citate, în stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în Maramureş, Crişana, Banat şi Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, local în nordul, centrul şi sudul Munteniei, nord-vestul şi sudul Moldovei şi, izolat, în nordul Olteniei.

„Conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) în cea mai mare parte a Olteniei, local în sudul, sud-vestul, vestul, estul şi nord-estul Munteniei, izolat sudul Transilvaniei”, spune ANM.

Ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de rapiţă şi orz de toamnă semănate până la această dată vor evolua pe ansamblu normal, îndeosebi pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

‹ adv ›

Totodată, pe suprafeţele cu exces de umiditate în sol, procesele de coacere şi maturare ale plantelor vor fi stânjenite.

Floarea-soarelui se va recolta de pe ultimele suprafeţe agricole, iar sub aspect fenologic porumbul (hibrizii semitardivi şi tardivi) va parcurge maturitatea deplină (80-100%) şi recoltarea, în special în jumătatea de nord a ţării.

La sfecla de zahăr vor predomina îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, local, fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice.

În acelaşi timp, cartoful va înregistra faza de maturitate deplină, iar soiurile semitardive se vor recolta în continuare.

În aproape toată ţara, pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor parcurge acumularea zahărului în fructe/boabe, coacerea rodului, maturarea lemnului, precum şi recoltarea.

Rapiţa înfiinţată în perioada optimă se va afla la germinare, răsărire şi local apariţia primelor frunze (10-100%), extinzându-se suprafeţele semănate în majoritatea regiunilor agricole.

„Cantităţile de precipitaţii înregistrate în ultimele zile în estul ţării vor îngreuna realizarea lucrărilor agricole specifice acestei perioade (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc.)”, atrag atenţia specialiştii ANM.

Recomandările de specialitate vizează: efectuarea rigolelor de scurgere pentru eliminarea excesului de umiditate în zonele cu excese de umiditate în sol; eliberarea terenurilor de resturile vegetale; recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon; continuarea lucrărilor de arat şi pregătire a patului germinativ pentru însămânţările de toamnă pe suprafeţele unde umiditatea solului permite efectuarea acestora.

În perioada 21 – 27 septembrie, vremea va fi mai caldă sub aspect termic în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11 – şi 23 de grade, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 5 grade la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 20 şi 29 de grade în majoritatea regiunilor, în timp ce minima va oscila între 2 şi 17 grade, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 12 şi 21 grade, la scara întregii ţări, valori favorabile atât pentru efectuarea lucrărilor de semănat, cât şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la culturile înfiinţate până la această dată.

Din punct de vedere pluviometric, sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în aproape toată ţara. 

Urmărește actualizările ANM pe acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Seceta pedologică persistă, dar sunt așteptate averse cu impact agricol

Seceta pedologică se va menţine în cea mai mare...
‹ adv ›

AgroMeteo: Secetă pedologică puternică şi extremă în cultura de porumb neirigat, în cea mai mare parte a ţării 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis prognoza agrometeorologică pentru săptămâna aceasta. Conţinutul de apă pe profilul de sol...

AgroMeteo: Starea de vegetaţie a culturilor agricole neirigate va continua să se deprecieze în sudul, sud-estul şi estul ţării

Starea de vegetaţie a culturilor agricole neirigate va continua să se deprecieze pe suprafeţele cu deficite de umiditate din...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole