17.8 C
București
duminică, 6 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleExporturile de cereale din Portul Constanța au scăzut cu 9,1% în primele...

Exporturile de cereale din Portul Constanța au scăzut cu 9,1% în primele opt luni ale anului

Portul Constanţa a înregistrat o scădere a exporturilor totale de cereale în primele opt luni ale acestui an, în condiţiile în care livrările de cereale ucrainene s-au redus la jumătate, au declarat miercuri reprezentanţi ai autorităţii portuare pentru Reuters.

În perioada ianuarie-august anul curent, din Portul Constanţa au fost exportate 20,18 milioane tone de cereale, în scădere cu 9,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Portul Constanţa rămâne principala rută alternativă pentru exporturile de cereale ucrainene, după invazia rusească din 2022, precum şi principala rută pentru importurile de carburanţi.

‹ adv ›

Însă Ucraina a reuşit să îşi majoreze exporturile de cereale prin propriile sale porturi, prin crearea de coridoare maritime în zona de vest a Mării Negre, în apropiere de apele teritoriale ale României şi Bulgariei, după ce Rusia s-a retras anul trecut din acordul intermediat de ONU.

Datele furnizate de reprezentanţi ai autorităţii Portului Constanţa arată că 120.000 de tone de cereale ucrainene au plecat din port în luna august.

Cea mai mare parte a acestor cereale a ajuns în Constanţa cu barjele pe Dunăre, care în luna august a avut un nivel scăzut din cauza secetei, ceea ce a afectat parţial transportul fluvial.

La începutul acestei luni, Ucraina a acuzat Rusia că a folosit bombardiere strategice pentru a lovi o navă civilă care transporta cereale într-o zonă a Mării Negre apropiată de zona economică exclusivă a României, ceea ce a provocat îngrijorări în rândul traderilor cu privire la situaţia livrărilor de cereale din zona Mării Negre.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Cod galben de averse în jumătate din ţară, până duminică

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o...
‹ adv ›

Florin Barbu a participat în Republica Moldova la Conferința tematică privind promovarea unui cadru agricol rezilient

În data de 4 octombrie 2024, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a participat, în Republica Moldova (RMD), la...

EFSA: plantele NGT din categoria 1 nu prezintă niciun risc suplimentar comparativ cu plantele rezultate din tehnici convenționale

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și-a prezentat opinia științifică asupra analizei ANSES a anexei I din propunerea CE...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole