15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePiretrina - insecticid natural. Ce dăunători combate

Piretrina – insecticid natural. Ce dăunători combate

Piretrina este un pesticid găsit în mod natural în unele specii de crizantemă (Chrysanthemum cinerariifolium și C. coccineum). Piretrinele reprezintă un amestec de substanțe care sunt toxice pentru insecte.

Piretrinele sunt folosite în mod obișnuit pentru a controla dăunători cum ar fi păduchi de plante (afide), cotarul verde, furnici și alte insecte.

Piretrinele au fost înregistrate pentru utilizare în pesticide încă din anii 1950. De atunci, ele au fost folosite ca modele pentru a produce substanțe chimice cu durată mai lungă, numite piretroizi, obținuți artificial.

‹ adv ›

Piretrina este ingredientul activ extras, iar piretroizii sunt versiuni chimice sintetice produse în mod artificial.

Cum lucrează piretrina?

Toate cele trei funcționează prin penetrarea cuticulei insectelor și atacarea sistemului nervos, determinând insecta să își piardă complet funcția celulelor nervoase afectate. Acest lucru, în majoritatea cazurilor, provoacă moartea imediată a insectei.

Piretrina funcționează cel mai bine împotriva insectelor cu aparat bucal de rupt și mestecat și sugătoare, care în livadă pot include afide, molia merelor, cicade, acarieni, ploșnițe și purici (puricele melifer al părului).

Se aplică în mod obligatoriu înainte de stadiul de răsucire a frunzelor.

Cum se utilizează insecticidele pe bază de piretrină

paduche lanos piretrina

Monitorizați livezile pe parcursul lunilor de primăvară și vară, iar atunci când un dăunător este găsit, identificat și provoacă daune semnificative pomilor sau fructelor, luați în considerare utilizarea piretrinei ca metodă eficientă de control pentru a vă proteja recolta.

În unele cazuri, poate fi necesară mai mult de o aplicare pentru un control eficient.

De exemplu, potrivit recomandărilor FIBL, în cazul atacului păduchelui lânos, de îndată ce primele colonii devin vizibile, se stropește bine tot pomul (inclusiv trunchiul) cu un amestec de ulei și piretrină de 3 ori la intervale de 3 zile.

Alternativ, îndepărtați prin periere păduchii lânoși ai mărului și părului atunci când localizați infectarea.

În cazul atacului altor specii de păduchi (de ex. păduchele mov al părului, păduchele cenușiu galicol al mărului, păduchele roz galicol al mărului) se recomandă tratarea directă înainte ca frunzele să se răsucească cu neem (atenție la efectul fitotoxic la unele soiuri) sau cu piretrină (0,8)+ soluție de săpun (20).

Vezi și Ulei de Neem – insecticid util în controlul dăunătorilor.

Piretrina este, de asemenea, eficientă împotriva cotarilor verzi, dar are un spectru larg de acțiune și, prin urmare, afectează parțial și insectele benefice.

Piretrina ar trebui utilizată doar pentru tratamente locale în cazul unor invazii severe de dăunători, nu ca un spray aplicat universal pentru întreaga livadă.

Amurgul este momentul preferat pentru aplicare, pentru a minimiza daunele asupra insectelor benefice (este toxică pentru albine și alte insecte polenizatoare).

Acizii grași sporesc acțiunea piretrinei. La realizarea tratamentelor cu piretrină, se adaugă adesea ulei de susan pentru a spori efectul.

Important! Piretrina se descompune rapid la contactul cu lumina soarelui și cu aerul. Piretrina nu este compatibilă cu polisulfura de calciu, bicarbonați și produse bacteriene, în bază de drojdii și de oxid de aluminiu.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Soiuri și portaltoaie pentru livezi de prun, cireș, vișin și cais eco

Selectarea soiurilor și portaltoaielor de cais, piersic, cireș vișin...
‹ adv ›

Ce îngrășăminte verzi putem semăna toamna în seră, solar

Îngrășămintele verzi asigură un mare beneficiu atât toamna, primăvara cât și vara. Diferite specii de plante sunt semănate în...

Boli în livezile de sâmburoase ecologice – control

Principalele boli ale speciilor sâmburoase includ monilioza și putregaiul brun al fructelor, ulcerația sau cancerul bacterian, ciuruirea micotică a...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole