18.8 C
București
sâmbătă, 5 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRevizuirea PAC? Lobby-urile agricole din Europa recunosc necesitatea de a consuma mai...

Revizuirea PAC? Lobby-urile agricole din Europa recunosc necesitatea de a consuma mai puțină carne

Lobby-urile din domeniul agricol și alimentar din Europa au ajuns la un acord privind necesitatea de a reduce consumul de carne, în urma unui dialog extins cu grupurile ecologiste și alți factori de decizie.

Acest pas reprezintă un semnal important pentru viitorul agriculturii europene.

Raportul solicită schimbări urgente în sistemele agricole și alimentare, cu un accent pe educația alimentară, marketingul strict și sprijinirea fermierilor care cresc animale intensiv, prin scheme de răscumpărare voluntară.

‹ adv ›

Sunt propuse măsuri pentru echilibrarea dietelor în favoarea proteinelor pe bază de plante.

Reforma subvențiilor și sprijin pentru tranziția fermierilor

pac ue
Raportul Comisiei Europene a solicitat o regândire majoră a subvențiilor agricole

Recomandările includ o regândire a politicii subvențiilor, solicitând un „fond pentru o tranziție echitabilă” care să ajute fermierii să adopte practici durabile.

Se pune accentul pe sprijinul financiar țintit pentru fermierii care au cea mai mare nevoie.

Impactul fermelor de animale asupra mediului și nevoia de acțiune

Potrivit raportului, fermele zootehnice rămân unul dintre factorii majori care contribuie la schimbările climatice și distrugerea habitatelor naturale.

„Cu toate acestea, liderii europeni nu au luat măsuri suficiente pentru a orienta dietele populației către surse durabile de proteine”, se arată în raport.

Criticile și sprijinul pentru raport din partea părților implicate

Deși unele grupuri de lobby agricol, cum ar fi COPA-COGECA, și-au exprimat rezervele față de concluziile raportului, majoritatea factorilor de decizie au salutat raportul ca fiind un pas înainte important.

De asemenea, Consiliul European al Tinerilor Fermieri a recunoscut progresele înregistrate în cadrul dialogului.

Recomandările pentru reducerea poluării cu gaze cu efect de seră în agricultură se concentrează pe soluții tehnologice, cum ar fi hrana nouă și o mai bună gestionare a gunoiului de grajd.

Raportul a mai cerut factorilor de decizie să definească sectorul agroalimentar ca „entitate critică”, să sporească sprijinul financiar pentru sector și să îi acorde tratament preferențial.

Reformarea politicii agricole comune (PAC)

Reformarea sprijinului din cadrul politicii agricole comune (PAC) reprezintă una dintre recomandările cheie ale raportului, care solicită sprijin financiar în funcție de nevoi și nu de dimensiunea fermei.

Acest aspect a fost criticat de grupurile ecologiste pentru stimularea producției de carne și a daunelor asupra mediului.

În aprilie, un studiu publicat în jurnalul Nature Food a constatat că UE a făcut dietele poluante „artificial ieftine” prin alocarea de fonduri de patru ori mai mari pentru creșterea animalelor decât pentru cultivarea plantelor.

Perspective pentru viitorul agriculturii în UE

Raportul oferă o viziune strategică asupra viitorului agriculturii în Uniunea Europeană, subliniind necesitatea unei abordări integrate între producția agricolă și protecția mediului.

Raportul final al dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE, care a fost elaborat după șapte luni de negocieri, s-a încheiat cu zile de lucru la Bruxelles săptămâna trecută, când douăzeci și patru de părți interesate au analizat textul rând cu rând pentru a contura o viziune comună.

Mandatul său a fost să creeze condițiile prin care agricultura și protecția naturii să meargă mână în mână.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

EFSA: plantele NGT din categoria 1 nu prezintă niciun risc suplimentar comparativ cu plantele rezultate din tehnici convenționale

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și-a prezentat opinia...
‹ adv ›

FITS – noua aplicație pentru formare în utilizarea pesticidelor

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF), a lansat, de la 1 octombrie 2024, aplicaţia...

ANSVSA: România mai are active şapte focare de pesta rumegătoarelor mici

România mai avea, vineri, şapte focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) active, după ce, în cursul acestei săptămâni, au...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole