28.5 C
București
vineri, 13 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSCDVV Bujoru: Efectul condițiilor climatice asupra plantațiilor de viță de vie în...

SCDVV Bujoru: Efectul condițiilor climatice asupra plantațiilor de viță de vie în 2024

În anul 2024, principalul factor perturbator care a influențat negativ producția și calitatea recoltei la cultura viței de vie din zona de influență a stațiunii a fost deficitul hidric accentuat.

Precipitațiile deficitare din lunile ianuarie, februarie, aprilie, mai, iunie și iulie, cumulate cu multe zile consecutive fără precipitații valorificabile (mai mari de 5 mm) au frânat creșterile vegetative ale lăstarilor, butucii de vița de vie au suferit, creșterile fiind mici.

În urma măsurătorilor efectuate în plantațiile viticole ale stațiunii, lungimea medie a lăstarilor a fost cuprinsă între 16 cm la soiul Muscat Ottonel și 41,41 cm la soiul Sauvignon Blanc.

‹ adv ›

Astfel, condițiile climatice severe au influențat negativ producția și calitatea acesteia, printr-o creștere neuniformă a boabelor strugurilor, necaracteristică soiurilor și diminuarea producției. 

 

Pe fondul temperaturilor maxime ale aerului mai mari de 30°C înregistrate în luna iunie (22 zile), în luna iulie (22 zile) și cu un deficit de apă din sol accentuat pe tot profilul de sol 0-100 cm cauzat de precipitaţiile deficitare, putem afirma că anul viticol 2023-2024 a fost un an dificil pentru cultura viței de vie.

Situația privind regimul termic, pluviometric și umiditatea accesibilă din sol pe anul 2024, conform următoarelor tabele:

a. Regimul termic

Regimul termic, comparativ cu media multianuală lunară, prezintă un excedent pe toată perioada ianuarie-iulie 2024, excepţie făcând temperatura medie din luna mai care a înregistrat un deficit termic de 1,9˚C.

Temperatura maximă absolută a aerului a fost de 40,0oC pe 6 iulie, iar minima absolută de -13,2oC pe 10 ianuarie. Temperaturi maxime ale aerului mai mari de 30°C au fost de 1 zi în luna aprilie, 22 zile în luna iunie şi 22 zile în luna iulie.

Frecvenţa de apariţie a factorului de risc seceta a fost de 73,3% în iunie şi 71,0% în iulie.

b. Regimul pluviometric, higroscopicitatea și insolația

În perioada ianuarie – 29 iulie 2024 regimul pluviometric a prezentat deficit hidric în lunile ianuarie, februarie, aprilie, mai, iunie şi iulie.

În luna martie s-a înregistrat un excedent pluviometric de 21,5 mm comparativ cu media multianuală. Maximul deficitului hidric s-a înregistrat în lunile februarie (20,1 mm) şi iunie (30,0 mm).

Din totalul de 26 ploi înregistrate pe perioada de vegetaţie doar 5 au fost mai mari de 10 mm, 4 cuprinse între 5 ÷ 10 mm şi 17 cuprinse între 0,1 ÷ 5mm.

Higroscopicitatea aerului, pe fondul unui deficit hidric accentuat şi a unor temperaturi ale aerului excedentare a fost deficitară pe toată perioada de vegetaţie comparativ cu media multianuală. Insolaţia a fost maximă în luna iunie (332,9 ore).

c. Umiditatea accesibilă din sol în perioada de vegetaţie

d. Deficitul de apă din sol în perioada de vegetaţie a anului 2024

Pe perioada de vegetaţie, cantităţile reduse de precipitaţii sau lipsa acestora au condus la diminuarea rezervelor de apă din sol prin consumul acestora de către viţa de vie şi prin pierderea prin evaporare. Toate acestea au condus la instalarea secetei pedologice.

Umiditatea accesibilă din sol pe profilul 0-100 cm este deficitară pe perioada de vegetaţie ca urmare a deficitului hidric din perioada ianuarie-iulie şi a consumului viţei de vie pe perioada de vegetaţie.

Umiditatea accesibilă din sol la începutul perioadei de vegetaţie este cuprinsă între 42,51% (80-100cm) şi 64,11% (20-40cm). Încă de la 1 aprilie deficitul hidric din sol este cuprins între 35,89 % (20-40 cm) şi 57,49% (80-100cm).

Numărul mic de ploi valorificabile (>5 mm) din perioada de vegetaţie a condus la o umiditate accesibilă în sol redusă şi la un deficit hidric accentuat.

La începutul lunii iulie, umiditatea accesibilă din sol s-a diminuat considerabil atât pe fondul deficitului pluviometric cât şi a consumului viţei de vie.

Aceasta este cuprinsă 48 m3/ha (profilul 0-20 cm) şi 103 m3/ha (profilul 80-100 cm). Deficitul de apă din sol la începutul lunii iulie a fost maxim pe profilul 0-20 cm (89,43%).

S.C.D.V.V Bujoru – starea fitosanitară a plantațiilor

vita de vie

În contextul condițiilor climatice ale anului 2024, la S.C.D.V.V Bujoru au fost avertizate și executate 5 tratamente fitosanitare de combatere a principalelor boli și daunători ai viței de vie care au reușit să mențină o stare fitosanitară bună a plantațiilor viticole. 

Deficitul hidric maxim înregistrat în lunile ianuarie și februarie, și cel din perioada de vegetaţie lunile aprilie, mai, iunie şi iulie a reprezentat principalul factor nefavorabil asupra culturii viței de vie în anul 2024. Deficitul hidric maxim s-a înregistrat în lunile februarie (20,1 mm) şi iunie (30,0 mm). 

La ora actuală, starea fitosanitară a plantațiilor de vița de vie de la S.C.D.V.V Bujoru și din zona de influență a stațiunii este bună.

Din punct de vedere entomologic menționăm, că s-a semnalat atac în vetre a paduchelui lânos al viței de vie (Pulvinaria betilae L.) pentru care s-au administrat două tratamente de combatere cu produse specifice: un tratament la fenofaza – după înflorit, respectiv la fenofaza de creștere a boabelor.

Autor: Ing. Tabăranu Gabriel Director SCDVV Tg. Bujor, Galați.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

România mai are active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici

România mai avea, vineri, 37 de focare de pesta...
‹ adv ›

APIA prelungește termenul de depunere a cererilor de finanțare pentru Silvo-mediu și climă

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă prelungirea pȃnă la data de 04.10.2024, ora 14.30, a primei...

ANM: Cod portocaliu de ploi torenţiale în nouă judeţe, de vineri seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare Cod portocaliu de ploi torenţiale, valabilă până sâmbătă după-amiaza...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole