27.6 C
București
joi, 12 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Culturile de floarea-soarelui nedeclarate provoacă confuzii cu privire la recolta din...

Reuters: Culturile de floarea-soarelui nedeclarate provoacă confuzii cu privire la recolta din acest an a Ucrainei

Culturile de floarea-soarelui nedeclarate din Ucraina provoacă confuzii cu privire la cât de mare ar putea fi recolta din acest an a ţării vecine, care, potrivit unor oficiali de la Kiev, ar putea să se ridice până la 13,5 milioane de tone, cifră care include o cantitate nedeclarată cuprinsă între 1,5 şi 2 milioane de tone, transmite Reuters.

Ucraina este cel mai mare producător şi exportator mondial de ulei de floarea-soarelui.

Analiştii şi oficialii spun că uleiul de floarea-soarelui vândut de Ucraina este, deseori, mai mare decât cantitatea care ar putea fi produsă de pe urma suprafeţelor însămânţate oficial cu floarea-soarelui.

‹ adv ›

Capacitatea Ucrainei de procesare a seminţelor de floarea-soarelui este mai mare decât recolta şi, în mod frecvent, unele mici fabrici de ulei cumpără seminţe din afara piaţa pieţei oficiale, pentru a evita plata taxelor şi a putea fi competitive cu fabricile mai moderne şi mai productive.

„Floarea-soarelui este o astfel de cultură, care apare ulterior pe piaţă, şi anul acesta nu va fi o excepţie. Întotdeauna o cantitate de 2-3 milioane de tone apare abia ulterior, cum demonstrează datele referitoare la procesare”, a declarat joi ministrul ucrainean al Agriculturii, Taras Vîsoţki.

„În consecinţă, punctul de pornire pentru prognoza ministerului este 12 milioane de tone, dar am senzaţia că anul acesta nu va fi o excepţie şi o cantitate suplimentară de 1,5 milioane de tone de floarea-soarelui va fi, cu siguranţă, găsită”, a adăugat Vîsoţki.

Oficial, Ucraina a recoltat în 2023 o cantitate de 12,8 milioane de tone de floarea-soarelui. Uniunea traderilor ucraineni de cereale (UGA) susţine că recolta totală din 2023 a fost una de 14,2 milioane de tone de floarea-soarelui, iar recolta din acest an ar putea scădea până la 12,8 milioane de tone din cauza condiţiilor secetoase din luna iulie precum şi a impactului războiului asupra terenurilor arabile disponibile.

Cele mai recente prognoze ale Departamentului american al Agriculturii (USDA) arată că, în 2024, Ucraina ar putea recolta o cantitate de 13,5 milioane de tone de floarea-soarelui.

Recoltatul acestei culturi tocmai a început în Ucraina şi ar putea să se finalizeze luna viitoare.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Daraban: Portul Constanţa poate reprezenta un hub comercial pentru mărfurile care vin din Coreea

Portul Constanţa poate reprezenta un hub comercial pentru mărfurile...
‹ adv ›

Buzău: Unsprezece focare de pestă porcină în trei comune; zeci de animale au fost sacrificate

Zeci de porci au fost ucişi în trei comune din judeţul Buzău, după ce inspectorii sanitar veterinari au identificat...

Bloomberg: Recolta de porumb a UE va atinge al treilea cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Producţia de porumb a Uniunii Europene în sezonul 2024-2025 va fi a treia cea mai mică din ultimul deceniu,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole