16.7 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum pregătim spațiul de păstrare pentru legume

Cum pregătim spațiul de păstrare pentru legume

Sfârșitul verii înseamnă că este timpul să pregătim beciul sau orice alt spațiu de păstrare pentru sezonul de iarnă, astfel încât în perioada păstrării să evităm riscurile asociate dezvoltării bolilor.

Cum pregătim spațiul pentru păstrarea fructelor și legumelor

Curățenie generală

Dacă în primăvară a fost efectuată o curățenie generală (cu îndepărtarea tuturor lăzilor și tratarea tuturor suprafețelor) a pivniței, atunci în august va fi suficient să se efectueze o simplă întreținere „curățare-uscare” a camerei. Dar dacă nu, atunci este de lucru.

‹ adv ›

Pentru a o efectua este necesar să:

  • îndepărtați resturile recoltei de anul trecut la grămada de compost;
  • strângeți toate resturile, pânzele de păianjen de pe toate suprafețele și praful;
  • îndepărtați nisipul și rumegușul utilizat la păstrarea legumelor, acesta din urmă poate fi pus într-o grămadă de compost, iar nisipul poate fi folosit pentru amenajarea teritoriului;
  • spălați toate recipientele și rafturile folosind dezinfectanți, care sunt potriviți în acest scop.

Faceți reparații după o verificare amplă

Verificați rezistența rafturilor și a elementelor de fixare a rafturilor. Dacă este posibil, înlocuiți toate elementele putrezite și ruginite ale rafturilor. De asemenea, este necesar să inspectați cu atenție întreaga cameră – și să sigilați cele mai mici fisuri și găuri din pereți, podea și tavan.

Acoperiți găurile de ventilație cu plasă metalică. Dacă vremea este uscată și caldă, deschideți larg pivnița timp de câteva zile pentru a-i permite să se aerisească și să se usuce bine.

Pe vreme înnorată, puteți porni un încălzitor electric.

Dezinfectați spațiul de păstrare

De asemenea, este foarte important să dezinfectați întreaga cameră:

  • soluția de 10% de sulfat de cupru este indicată pentru tratarea suprafețelor din lemn;
  • pentru dezinfectarea pereților de beton și cărămidă se poate folosi var sau un amestec de var și sulfat de cupru – în proporție de 3 kg de var stins + 100 g de sulfat de cupru – la 10 litri de apă;
  • Pentru podea – soluție de sulfat de cupru 3%.

Fermierii experimentați folosesc tabletele fumigene din sulf ca dezinfectant universal, care, în plus, distrug dăunătorii.

Atenție! Tableta fumigenă sulfurică poate provoca coroziunea metalelor. Pentru acestea utilizați alte tipuri de tablete sau tratați suprafețele.

Tratamentul cu tablete fumigene se efectuează strict în conformitate cu instrucțiunile!

În plus, puteți opta pentru produse înregistrate pentru tratarea spațiilor de depozitare. Verificați produsele omologate pe codexul-fitosanitar.ro.

Protejați spațiul de păstrare de rozătoare

Din păcate, nici ușile metalice, nici o pivniță complet etanșă nu pot garanta „inviolabilitatea” acesteia.

Odată cu venirea frigului, rozătoarele găsesc breșe în depozit și provoacă pagube recoltei. De asemenea, ele sunt purtătoare de boli periculoase.

Pentru a combate dăunătorii de păstrare, trebuie să luați măsuri ample:

  • puneți capcane pentru șoareci – luați în considerare plasarea strategică a capcanelor de lipici sau a altor tipuri în jurul unității de stocare pentru a detecta șoarecii;
  • eliminați sursele de hrană pentru rozătoare – îndepărtând sursele de hrană, puteți reduce semnificativ probabilitatea infestărilor cu rozătoare;
  • inspecții regulate – căutați cuiburi, urme, excremente. Detectarea precoce permite o acțiune promptă pentru a aborda potențiala infestare;
  • folosiți repelenți industriali pentru rozătoare, dar în strictă conformitate cu instrucțiunile;
  • instalați repelenți cu ultrasunete;
  • Mentineti curatenia
  • păstrați unitatea de depozitare curată și fără dezordine pentru a reduce locurile de ascuns pentru rozătoare;
  • așezați pe podea și pe rafturi mănunchiuri de mentă sau spilcuță, a căror aromă respinge șoarecii.

Pregătiți recipientele pentru recoltă

Recipientele pentru depozitarea fructelor și legumelor trebuie să fie prevăzute astfel, încât să permită trecerea liberă a aerului.

Prin urmare, ar trebui să alegeți:

  • cutii de carton,
  • coșuri,
  • pungi nețesute,
  • lăzi din lemn.
    Dacă nu sunt disponibile alte recipiente, se pot folosi și lăzi din plastic, dar acestea trebuie să fie joase.

Alocați spații de depozitare separate pentru produsele dumneavoastră

Deoarece multe fructe și legume eliberează etilenă (de exemplu merele) în timpul depozitării, care accelerează coacerea celor învecinate (reducând astfel termenul de păstrare al acestora), este important să plasați containerele cu produse agricole „cu înțelepciune”: să păstrați containerele cu produse incompatibile la o anumită distanță unele de altele.

A se păstra separat de alte alimente:

  • fructele – perele și merele;
  • legumele – dovleceii, castraveții, ardeii, ceapa, roșiile, dovlecii și usturoiul.

Citiți detaliat despre:

  1. Sfaturi la păstrarea cepei în depozite și condiții de casă.
  2. Păstrarea cartofilor în condiții de casă și depozite – sfaturi.
  3. Sfaturi la păstrarea usturoiului.
  4. Păstrarea verzei iarna. Sfaturi pentru depozite și pivnițe.
  5. Păstrarea prazului iarna – metode și sfaturi.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Coasta de Fildeş vrea să majoreze cu 23% preţul plătit fermierilor pentru boabele de cacao

Coasta de Fildeş, cel mai mare producător mondial de...
‹ adv ›

APMR: Creşterea preţului la masa lemnoasă şi neaplicarea Codului Silvic, printre cauzele declinului industriei mobilei

Cauzele care au dus la declinul industriei mobilei româneşti sunt creşterea exagerată a preţului la masa lemnoasă, lipsa materiei...

Reuters: China renunţă la importurile de porumb din SUA

Importurile de porumb ale Chinei s-au atenuat în ultimele luni, în condiţiile în care s-au redus şi livrările de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole