28.1 C
București
marți, 10 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFăinarea la trandafiri și alte flori - prevenire, tratamente

Făinarea la trandafiri și alte flori – prevenire, tratamente

Stratul de „pudră albă” pe plante, așa cum îl descriu unii grădinari, este un simptom important ce reprezintă stratul de miceliu produs de făinarea la trandafiri sau alte flori – o boală ce necesită control.

Pe lângă plantele decorative, făinarea nu cruță nici legumele, nici pomușoarele, nici pomii, diferite specii de ciuperci ce provoacă făinarea afectând în total peste 10.000 de plante.

Dacă nu observați semnele acestui atac la timp, atunci tratamentul plantelor va fi lung și dificil. Acest lucru este valabil mai ales pentru trandafiri, dar și pentru alte flori.

‹ adv ›

Făinarea la trandafiri și alte flori – simptome

Semnul principal, așa cum am menționat mai sus, este o pudră albă. Și, de asemenea, mici picături de lichid care pot fi observate pe lăstari, frunze și inflorescențele de trandafiri, salvia, floarea-soarelui, bujori, dalii, crizanteme, petunii, hortensii și alte plante decorative.

La începutul bolii, stratul ca de pudră format poate fi ușor șters cu degetele, dar după câteva ore reapare și acoperă părțile plantei într-un strat dens, făcând fotosinteza dificilă. Ca urmare, planta începe să se ofilească.

Infecțiile pot provoca decolorarea sau pierderea frunzelor, precum și deformarea frunzelor și a altor părți ale plantei. Făinarea la trandafiri și alte flori de obicei nu duce la moartea plantelor.

fainarea la trandafiri
Secțiunile clorotice galbene se transformă într-un aspect de bășicat, cu o creștere albă, pudroasă pe suprafața lor; Sursă: plantpath.ifas.ufl.edu

Cine provoacă făinarea la flori

Făinarea la trandafiri și alte flori este cauzată de un grup de ciuperci înrudite din familia Erysiphacea, speciile fiind paraziți obligatorii pe părțile aeriene ale plantelor superioare.

Fungii trăiesc în sol, în fisurile din scoarță, în resturile vegetale, apoi pur și simplu se deplasează – pe pețiolurile și frunzele din partea inferioară a plantelor, răspândindu-se treptat pe întreaga plantă.

Spre deosebire de alte ciuperci care provoacă pete pe frunze, ciupercile făinării nu au nevoie de umiditate pe frunză, provenită din ploaie sau rouă, pentru a infecta.

Unele ciuperci de făinare necesită umiditate ridicată, dar altele pot germina chiar și atunci când umiditatea este scăzută.

Structuri specializate pătrund în țesutul plantei pentru a prelua nutrienți. Sporii sunt produși în lanțuri lungi care se ridică într-o coloană verticală perpendiculară pe suprafața frunzei. Acești spori se desprind și sunt răspândiți de vânt.

Ciupercile făinării prosperă atât în nopți răcoroase și umede care stimulează producția de spori și în zile calde (21-27°C), uscate, care permit răspândirea sporilor.

Toate ciupercile de făinare necesită țesut vegetal viu pentru a se dezvolta. Pe gazdele perene, cum ar fi trandafirii, făinarea supraviețuiește de la un sezon la altul în muguri sau sub formă de corpuri fructifere pe lăstari și tulpini.

Surse suplimentare de infecție

  1. Sporii sunt ușor transportați de curenții de aer.
  2. De asemenea, aceștia pot pătrunde în țesutul florii în timpul tăierilor, dacă nu au fost dezinfectate uneltele în prealabil.
  3. Agenții patogeni pot ajunge pe parcelă de la mănușile murdare.
  4. Cu apa pentru irigare.
  5. Împreună cu insectele dăunătoare care transportă sporii.

Condiții favorabile pentru infectarea cu făinare

  • neasigurarea densității planificate a culturilor, adică supraaglomerarea;
  • umbrirea în exces a parcelei;
  • tratarea nesatisfăcătoare a solului;
  • excesul de îngrășăminte cu azot și lipsa de calciu din sol;
  • lipsa tratamentelor preventive împotriva bolilor și dăunătorilor.

Toate aceste greșeli agronomice slăbesc imunitatea plantelor și cresc probabilitatea apariției infecțiilor fungice.

Făinarea la trandafiri și alte flori – prevenire

Încă de la planificarea și amenajarea parcelei, merită să acordați prioritate soiurilor de flori rezistente la făinare. Pentru plantarea lor, alegeți zone bine luminate, aerate, cu sol fertil și ușor și cu un drenaj bun.

  1. Îndepărtați la timp lăstarii uscați, deteriorați, bolnavi și cei, care cresc des.
  2. Tăiați inflorescențele ofilite.
  3. Evitați supra-fertilizarea plantelor cu azot. Luați în considerare utilizarea unui îngrășământ cu eliberare lentă și evitați aplicarea azotului spre sfârșitul sezonului de creștere, când infecțiile sunt mai frecvente.
  4. Îndepărtați buruienile în mod regulat și afânați solul.
  5. Îndepărtați atent părțile infectate ale plantelor și toate resturile din jurul lor. Părțile infectate și resturile trebuie distruse, nu compostate. Când tăiați plantele infectate, instrumentul de tăiere trebuie dezinfectat după fiecare tăietură cu o soluție de înălbitor și apă (1 parte înălbitor la 4 părți apă).
  6. Mulciți cu materiale naturale, reciclabile: turbă sau ace, rumeguș de conifere pentru plante acidofile, compost, mraniță sau rumeguș de foioase pentru plante calofile.
  7. Respectați regimul de irigare.
  8. Fertilizați corect plantele decorative – ținând cont de faza de dezvoltare a acestora: la începutul vegetației, aplicați îngrășăminte cu azot, în timpul și după înflorire – îngrășăminte cu fosfor și potasiu.

În cazul apariției:

  1. Udați în cantități optime, fără a permite excesul de apă.
  2. Tăiați frunzele de la baza plantei pentru a minimiza contactul cu solul.
  3. Dacă este posibil, curățați solul de sub plante de acumulările de miceliu.
  4. Înlocuiți stratul superior de sol din ghivecele pentru culturile în container.

Făinarea la flori – tratamente

În condiții de suprafețe mari, puteți utiliza produse ce conțin Azoxistrobin (de ex. Amistar 0,8-1 l/ha, Alpina 0,8-1 l/ha), Bacillus subtilis tulpina QST 713 (Serenade Aso 5,0 Ll/ha), Bupirimat (Nimrod 0,6-2 l/ha), COS-OGA (chito-oligozaharde-oligogalacturonane) (Fytosave 0,25 %).

Făinarea la trandafiri și alte flori – tratamente în condiții de grădină

În condiții de grădină, utilizați un fungicid natural pentru a trata făinarea la trandafiri și alte flori.

Folosiți bicarbonat de potasiu (produs comercial Karbicure 5 kg/ha, VitiSan 2,5-5 kg/ha în funcție de înălțimea plantei) sau bicarbonat de sodiu (până la 0,2% concentrație) pentru a ajuta la prevenirea, controlul sau eliminarea infecțiilor de făinare.

Citiți mai multe despre Bicarbonatul de potasiu – fungicid eco, util în culturile de legume și la pomi.

  • Soluția de lucru se diluează strict în conformitate cu instrucțiunile! Nu reduceți sau depășiți doza, precum și nu creșteți frecvența tratamentelor. Pulverizarea trebuie efectuată dimineața sau seara, pe vreme uscată, fără vânt.
  • Este necesar să se trateze partea superioară și inferioară a frunzelor, precum și solul de sub plante.
  • Rețetă:
    • Amestecați 1 lingură de bicarbonat de potasiu sau bicarbonat de sodiu, 1 lingură de ulei vegetal și 1 lingură de săpun lichid (nu detergent) pentru fiecare 4 litri de apă.
    • Folosiți un pulverizator pentru grădină sau o sticlă de pulverizare pentru a aplica soluția pe toate suprafețele atât ale plantelor infectate, cât și ale celor sănătoase.
    • Pentru a evita arderea frunzelor, aplicați tratamentele în zilele înnorate sau la apusul soarelui.
    • Evitați aplicarea în zilele însorite sau extrem de calde.
    • Reaplicați după ploaie și la fiecare 1 până la 2 săptămâni.

Surse:

  1. Powdery mildew in the flower garden.
  2. Powdery mildew on ornamental crops.
  3. Powdery Mildew. Identification, Prevention and Control.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene destinate despăgubirilor

Seceta severă a afectat puternic fermierii din majoritatea statelor...
‹ adv ›

INS: Producţia de carne de pasăre a României s-a majorat cu peste 9,2% în iulie 2024

Producţia de carne de pasăre s-a majorat în iulie 2024, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi...

Corteva investește 800.000 de dolari în modernizarea stației de semințe din Afumați

Compania internațională de inovație agricolă Corteva Agriscience anunță modernizări la unitatea sa de producție de semințe din Afumați, România....
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole