22.7 C
București
joi, 12 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleÎngrășăminte verzi - cum alegem ce să semănăm în funcție de problema...

Îngrășăminte verzi – cum alegem ce să semănăm în funcție de problema din sol

La prima vedere, se pare că îngrășămintele verzi sunt inutile, deoarece nu produc nimic pentru consum. Totuși, ele sunt indispensabile pentru sănătatea solului, dar și a plantelor.

Există multe specii ce pot fi utilizate în calitate de îngrășăminte verzi, unele dintre ele având și rol de a reduce unii dăunători (de exemplu nematozii) sau boli din sol.

Îngrășăminte verzi – ce beneficii asigură

mazare

Atunci când îngrășămintele verzi sunt încorporate în sol, acestea cresc fertilitatea prin introducerea nutrienților vitali pentru plante. De exemplu, materia organică creează habitat și hrană pentru râme și microorganisme benefice.

‹ adv ›

Acestea, la rândul lor, ajută plantele să absoarbă nutrienții din sol. În plus, diversitatea organismelor din sol crește rezistența la boli.

Îngrășămintele verzi creează un înveliș protector care reduce eroziunea, împiedicând vântul să sufle stratul superior al solului și apei să îl spele.

De asemenea, acestea îmbunătățesc structura solului și permeabilitatea la apă, rădăcini și aer. Acest lucru crește capacitatea de reținere a apei și previne uscarea și udarea excesivă a covorului vegetal.

Și aceasta este doar partea subterană, dar există și partea de deasupra solului. Aceasta oferă habitat și hrană (nectar, polen) pentru insectele benefice și polenizatori.

În special în această privință se remarcă trifoiul, sulfina galbenă, măzărichea și lucerna.

Existența unei bariere fizice între sol și plantele cultivate reduce riscul ca agenții patogeni din sol să infecteze plantele.

Cum alegem îngrășămintele verzi potrivite

Solul este prea compactat

secara cultura de acoperire

Culturile de cereale, cum ar fi ovăz, secară, orz etc. vor ajuta. Acestea afânează solul dens și facilitează lucrarea acestuia.

Cu toate acestea, nu uitați, că introducerea îngrășămintelor verzi de cereale va face ca azotul din sol să fie temporar indisponibil, astfel încât să adăugați îngrășăminte suplimentare cu azot la plantarea ulterioară a plantelor cultivate.

Utilizați un amestec de leguminoase și cereale pentru a reaproviziona solul cu azot și materie organică:

  • măzăriche și ovăz
  • secară și trifoi.
    Leguminoasele cu rădăcini pivotante puternice sunt, de asemenea, utilizate pentru a afâna solul compactat.

Solul este lipsit de azot și are puțin humus

Azotul este un nutrient esențial care lipsește adesea din solurile grădinilor. În astfel de cazuri, semănați leguminoase: trifoi, mazăre, măzăriche, soia etc.. Acestea formează o simbioză cu bacteriile de pe rădăcini.

Rezultatul acestei simbioze este azotul din aer, fixat în noduli, care îmbogățește solul exact în forma pe care o vor absorbi plantele. Leguminoasele sunt o alegere excelentă pentru semănat înaintea culturilor care necesită azot, cum ar fi varza.

Facelia produce biomasă abundentă, care este ulterior transformată în humus. Ea acumulează calciu, care este returnat solului atunci când este cosită.

Vezi și Grădinărit fără chimie – îngrășăminte utile pentru culturi sănătoase.

Parcela are prea multe buruieni

Hrișca este o alegere excelentă pentru semănatul în primăvară. Creșterea sa rapidă îi permite să elimine buruienile într-un moment în care acestea sunt deosebit de agresive. De asemenea, este cunoscută pentru capacitatea sa de a stoca fosforul.

Facelia îmbunătățește excelent structura solului și suprimă buruienile. În același timp, florile sale frumoase atrag albinele și bondarii.

În general, orice îngrășământ verde poate suprima buruienile, împiedică germinarea semințelor prin competiție.

O altă modalitate este eliberarea de substanțe chimice speciale (alelopatie) de către rădăcini. Hrișca, familia cruciferelor, inclusiv muștarul și ridichea, dar și sorgul și trifoiul, sunt cunoscute pentru această caracteristică.

Secara de toamnă este eficientă împotriva lobodei, iarba grasă și rocoina.

Combaterea dăunătorilor

Unele plante produc compuși, care ajută la combaterea dăunătorilor din sol. Altele sunt excelente în atragerea insectelor benefice. Secara reduce bolile solului și unele specii de nematozi.

Cruciferele sunt utilizate pentru a suprima dăunătorii și bolile prin eliberarea de pesticide naturale din rădăcină. În special, se utilizează muștarul pentru a reduce numărul viermilor sârmă.

Citiți mai multe despre Îngrășăminte verzi: Top 5 specii de plante ce combat dăunători și boli din sol.

Când se seamănă îngrășămintele verzi

În majoritatea cazurilor, cel mai bine este să le semănați primăvara sau toamna, după ultima recoltă. Deoarece este mai bine pământul să fie protejat decât gol. Cu cât semănați mai repede terenul liber cu diferite culturi utile, cu atât mai bine.

Aceste culturi nu au mult timp la dispoziție înainte ca înghețul să le distrugă. Primăvara, veți găsi un covor de plante moarte la suprafața solului. Masa de rădăcini a rămas în sol și a oferit hrană pentru o întreagă serie de microorganisme benefice solului pe parcursul iernii.

Culturile de acoperire au nevoie de cel puțin 4-6 săptămâni înainte de primul îngheț de toamnă, să se poată stabili și să se dezvolte suficient.

Primăvara va trebui să le distrugeți și să afânați bine din nou solul. Dacă doriți să lăsați solul neperturbat, plantați pur și simplu răsaduri sau semănați semințe mai mari în aceste zone.

Cum să profitați la maximum de îngrășăminte verzi

Puteți lăsa câteva plante să înflorească pentru a atrage insectele benefice. Dar majoritatea plantelor sunt încorporate în sol înainte de înflorire.

În acest stadiu, tulpinile sunt încă moi și mai ușor de tăiat și amestecat cu solul. În acest fel, ele vor putrezi mai repede.

Puteți încorpora tulpinile și frunzele în sol sau pur și simplu să le tăiați și să le lăsați la suprafață ca mulci. Distrugeți îngrășămintele verzi cu cel puțin o lună înainte de semănat sau de cultivarea culturii principale.

Cel mai bine este să tocați îngrășămintele verzi pentru a accelera procesul. Pentru plantele cu cantități mari de paie, care se pot încâlci ușor în utilajele de lucru, mai întâi tăiați vârfurile și apoi mărunțiți-le.

Surse:

  1. Complete guide to green manures.
  2. How do green manure cover crops improve soil fertility?.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

A doua recoltă: ce plantăm după recoltarea cartofilor

Cartoful timpuriu este una dintre culturile cu maturare rapidă....
‹ adv ›

Ce cultivăm lângă și după varză pentru recolte bune

De la varza timpurie și până la cea tardivă, fiecare își găsește locul în grădină, iar ulterior, evident, în...

Grădinărit fără chimie – îngrășăminte utile pentru culturi sănătoase

Varietatea mare de îngrășăminte de sinteză chimică și organice disponibile pe piață pun la îndemână diferite opțiuni de fertilizare...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole