24.4 C
București
miercuri, 9 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANSVSA: 56 de focare de pesta micilor rumegătoare, în patru judeţe

ANSVSA: 56 de focare de pesta micilor rumegătoare, în patru judeţe

Un număr de 56 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PMR) se înregistrează în prezent în România, în patru judeţe, fiind afectate 232.283 animale, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Sunt afectate de PMR 8 exploataţii comerciale, 14 exploataţii comerciale de tip A, 33 exploataţii non profesionovale şi o stână.

Conform datelor ANSVSA, în data de 9 august 2024, în judeţul Tulcea erau înregistrate 48 focare, în 10 localităţi, din care 7 exploataţii comerciale, 14 exploataţii comerciale de tip A şi 27 exploataţii non profesionale, cu un total de 212.813 animale afectate.

‹ adv ›

În judeţul Constanţa sunt 6 focare, în 4 localităţi, în exploataţii non profesionale cu un total de 6.381 animale afectate.

În judeţul Timiş este un singur focar într-o exploataţie comercială cu un total de 12.500 animale afectate. În judeţul Ialomiţa este un singur focar într-o stână, cu un total de 589 animale afectate.

În acest context, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de instituţie prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a îşi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

„ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine şi caprine, precum şi al cetăţenilor, pentru a aplica măsurile de biosecuritate, a anunţa imediat serviciile veterinare despre suspiciunile la animale şi a respecta toate măsurile dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene, notează sursa citată”, se menţionează în comunicat.

Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Dezastrul a început ,urmeazàä explozia de cazuri ,päșuneazä ca sälbatici peste tot prin culturi agricole prin pädure ar intra și in parcurile din orașe dacä ar putea . Așa au purtat pesta porcinä africanä di cîmp în sat , au intrat cu oile și ciurda de cîini peste tot , au gäsit și mîncat toate hoiturile gäsite pe cîmp și au venit cu animalele în sat i-a durut în p….la de toatä lumea , de DSV de ANSVSA de vecinii la care le-au omorât porci ,de toți , oile mele primele la päșune la boabele de pe miriști de pe porumbiști ,eu primul restul pot sä moarä.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA: Amenzi de 1,2 mln de lei în industria alimentară pentru nereguli

Inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa...
‹ adv ›

ANSVSA: România mai are active şapte focare de pesta rumegătoarelor mici

România mai avea, vineri, şapte focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) active, după ce, în cursul acestei săptămâni, au...

ANSVSA recomandă mai multe măsuri pentru protecţia animalelor în cazul inundaţiilor

Mai multe măsuri de profilaxie generală şi specifică, ecarisare şi sănătate publică au fost transmise duminică, de Autoritatea Naţională...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole