17 C
București
vineri, 11 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMăsuri pentru prevenirea pestei micilor rumegătoare, întreprinse de DSVSA Dâmboviţa

Măsuri pentru prevenirea pestei micilor rumegătoare, întreprinse de DSVSA Dâmboviţa

Având în vedere contextul epidemiologic nou impus de confirmarea Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România, în data de 02.08.2024 s-a întrunit Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Dâmboviţa (C.L.C.B.), pentru a adopta planul de măsuri pentru prevenirea şi combaterea Pestei Micilor Rumegătoare.

Dintre măsurile pentru prevenirea PMR adoptate în cadrul şedinţei, se menţionează:

  • informarea tuturor crescătorilor de ovine/caprine cu privire la epidemiologia bolii, măsurile de biosecuritate obligatorii ce trebuiesc respectate, condiţiile pentru mişcarea animalelor, etc.
  • informarea tuturor medicilor veterinari oficiali şi medicilor veterinari de liberă practică cu privire la măsurile ce trebuiesc luate pentru prevenirea bolii.
  • intensificarea controalelor în trafic pentru depistarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, ce pot constitui vectori ai virusului PMR.
  • informarea tuturor Unităţilor Administrativ Teritoriale (U.A.T.) cu privire la Decizia Centrului National pentru Combaterea Bolilor (C.N.C.B.) nr. 1/26.07.2024, în vederea implementării.
  • convocarea tuturor Unităţilor Locale de Sprijin (U.L.S.) de pe raza judeţului în vederea adoptării de decizii locale pentru prevenirea bolii.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct.

‹ adv ›

Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%. DSVSA solicită crescătorilor de ovine/caprine să respecte instrucţiunile transmise, pentru a-şi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp medicului veterinar de libera practică.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Mușchi, licheni pe scoarța la pomi – ce trebuie să cunoaștem

Algele, lichenii și mușchii sunt organisme neparazitare asemănătoare plantelor...
‹ adv ›

MADR demarează plățile avans pentru fermieri începând cu 16 octombrie 2024

MADR este pregătit să demareze plata avansului pentru plățile directe începând cu data de 16 octombrie, în acest sens fiind publicat...

Peste 20% din familiile de albine din Hunedoara, afectate de parazitul Varroa jacobsoni

Peste 20 % dintre familiile de albine din judeţul Hunedoara sunt infestate cu parazitul Varroa Jacobsoni, care produce pagube...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole