1.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

-

HomepageAdvMetode ecologice de monitorizare și combatere a dăunătorilor la prun

Metode ecologice de monitorizare și combatere a dăunătorilor la prun

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Viermele prunelor (Grapholita funebrana), este un dăunător periculos, larvele căruia atacă atât fructele de prun, cât și cele de cais, cireș și piersic, provocând pagube semnificative în livezi și grădini particulare.

Larvele viermelui prunelor atacă atât fructele verzi, cât și cele aflate în pârgă sau coapte. În această fază, dăunătorul roade pulpa fructului până ajunge la sâmbure, eliminând excremente care strică aspectul și valoarea economică a fructelor.

O altă problemă cu acest dăunător este că, prin galeriile făcute în fruct, facilitează apariția bolilor precum monilioza (Monilinia fructigena).

Pierderile cauzate de viermele prunelor pot ajunge până la 80% din recoltă, însă acestea pot fi reduse considerabil prin utilizarea produselor ecologice de brand Eco Center.

O metodă sigură și ecologică pentru mediul ambiant, este: Grapholita Protect®, metoda de dezorientare sexuală.

Cu ajutorul unei cantități mari de feromoni, eliberate de MD dozator Grapholita Protect®, se realizează impregnarea arealului ce urmează a fi protejat.

Masculii viermelui prunelor/moliei orientale a fructelor (Grapholita funebrana/Grapholita molesta)urmează pistele false a femelei create de MD dozator și se dezorientează de la exces de feromoni.

Astfel, copulația și înmulțirea dăunătorilor nu are loc.

Recomandăm instalarea dozatoarelor Grapholita Protect® înainte de apariția primei generații de dăunători, într-o densitate de aproximativ 300 de dozatoare pe hectar, pentru o protecție eficientă pe o perioadă de 160-180 de zile.

De asemenea, utilizarea capcanelor de monitorizare Delta cu momeli specifice pentru Grapholita funebrana/Grapholita molesta este esențială pentru identificarea timpurie a focarelor de infestare.

Capcanele de monitorizare se instalează în a II-a – a III-a decadă a lunii aprilie.

Mai multe detalii despre avantajele utilizării produselor Eco Center le găsiți aici: www.ecocenter.md.

Dorvalandro SRL, Administrator Dorin Căldare:

Noi, până anul acesta, foloseam împotriva dăunătorilor doar soluțiile clasice de combatere, și anume insecticidele. Din cauza numărului mai mare de tratamente, pe de o parte crește costul producției și, pe de altă parte, depășim numărul de substanțe active permise.

Anul acesta, pentru prima oară, am utilizat dezorientarea feromonală la prun pe o suprafață de 8,4 ha împotriva a doi dăunători de bază, viermele prunului și molia orientală. Am rămas foarte satisfăcut de rezultatul obținut, efectuând împotriva acestora doar un tratament.

Datorită acesteia, noi avem eficiență și lipsă de reziduuri, ceea ce pentru noi este foarte important, deținând certificatul internațional de calitate Global GAP.
Pentru anul viitor, planific cu toată încrederea să utilizez dezorientarea feromonală la prun pe toată suprafața.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Adv
Adv
Advertoriale și comunicate de la cele mai importante companii și organizații din agrobusiness-ul românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Omnia Europe anunță un proiect ambițios de achiziție a porumbului de la fermieri din România

Omnia Europe SA, producător de amidon de porumb, situat...

Corteva Agriscience lansează Inatreq™ Active în România

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță aprobarea înregistrării și lansarea unui produs cu Inatreq™ Active...

Semănătorile Bourgault 3720 și FMS 872 disponibile pe piața României

Bourgault Industries Ltd., producător canadian de echipamente agricole de înaltă calitate, cunoscut în lume în special pentru semănătorile dedicate...

REI Grup: Peste 15 linii de finanțare, cu alocări până la 57 mil. de euro, disponibile în 2025

Începutul anului 2025 vine cu alocări de peste 2 miliarde euro sub formă de fonduri nerambursabile pentru investiții în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole