În aceasta perioadă, pot apărea o serie de boli și dăunători la soia, motiv pentru care fermierii trebuie încurajați să aplice tratament adecvat.
Păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae)
Atacul Păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae) generația III și IV, unul dintre principalii dăunători din cultura de soia care apare în condițiile lipsei de precipitații și a temperaturilor foarte ridicate.
Boli la cultura de soia
Din punct de vedere al prejudiciului economic, Putregaiul alb (Sclerotinia Sclerotiorum) este boala cea mai importantă.
Plantele atacate mai întâi se ofilesc, iar frunzele capătă aspect cenușiu și mai târziu devin maro spre cafeniu.
Tulpinile pot avea leziuni alb cenușii, cu miceliu alb pufos. În condiții de umiditate mai ridicată, în stadiile ulterioare, Sclerotinia poate fi observată în interiorul sau în exteriorul tulpinilor și păstăilor.
Arsura păstăilor de soia (Diaporthe phaseolorum var.sojae). Această boală apare mai frecvent în condiții de climă caldă şi umedă, atunci când plantele de soia sunt în faza de maturitate. Păstăile infectate produc semințe de calitate inferioară, deformate sau zbârcite.
Septorioza (Septoria glycines) – Se poate extinde pe toate organele aeriene ale plantelor și în toate fenofazele. Septorioza poate fi identificată după prezența petelor brune sau gălbui, înconjurate de o margine de culoare neagră.
Capartis, fungicid din portofoliul Corteva Agriscience, este omologat la cultura de soia pentru combaterea Sclerotiniei, având eficacitate ridicată și în cazul Septoriozei sau Diaporthe.
Capartis poate fi aplicat de la apariția primilor butoni florali vizibili, până la momentul când 50% dintre păstăi au ajuns la mărimea normală. Astfel, se poate interveni cu două treceri de 0.5 l/ha sau un singur tratament de 1 l/ha.
Capartis este cea mai eficientă soluție pentru controlul bolilor la soia și nu prezintă restricții în amestecuri, precum în cazul tratamentelor pe bază de cupru.