11.6 C
București
miercuri, 16 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce crapă tomatele. Vezi 4 motive și cum le evităm

De ce crapă tomatele. Vezi 4 motive și cum le evităm

Tomatele sunt o cultură destul de capricioase. Uneori pot cădea florile (vezi aici cauze), alteori sunt afectate frunzele sau fructele. În acest articol, aflați câteva motive de ce crapă tomatele.

De ce crapă tomatele

Pot exista mai multe motive. Luați în considerare cele mai comune. Modul în care ar putea crăpa poate fi de două feluri. Cu crăpături transversale (concentrice) și longitudinale. 

de ce crapă tomatele
Schimbările bruște ale umidității solului pot provoca formarea de crăpături concentrice în jurul vârfului fructelor de tomate; Sursă: ces.ncsu.edu

Cele circulare sunt superficiale, de regulă, dar al doilea tip de crăpare e mai profund, permite ca roșia să fie atacată de dăunători, fungi sau bacterii.

‹ adv ›

Motivul 1. Irigarea greșită sau stresul hidric

Ploaia abundentă, în special atunci când este precedată de vreme uscată, este principala cauză a crăpării și despicării fructelor la tomate în câmp deschis.

Udarea necorespunzătoare mai frecvent decât norma poate deveni motivul din care crapă tomatele pe plante. Când pământul este prea uscat și îl udați, roșiile încep să absoarbă rapid această umiditate.

În acest moment, coaja, epiderma, pur și simplu nu se poate întinde la fel de repede și, prin urmare, crapă, de la excesul de lichid.

Acest lucru este valabil mai ales pentru plantele din sere, unde, din cauza temperaturilor ridicate, solul se usucă foarte repede după udare.

Udările trebuie realizate regulat. În câmp deschis, în perioada de creștere a roșiilor, acestea sunt udate de 1-2 ori pe săptămână cu o rată de 5-12 litri pe metru pătrat sau 3-5 litri per plantă (în funcție de condițiile meteorologice și de umiditatea solului).

Dacă ați întârziat cu următoarea udare, iar solul este foarte uscat, cantitatea de apă trebuie redusă la 0,8-1 l per plantă. În caz contrar, fructele pot începe să cadă sau să crape, iar planta va deveni deosebit de vulnerabilă la putregai.

Tomatele cresc şi rodesc în condiţii de umiditate maximă a solului (70–80% din capacitatea maximă pentru apă a solului) şi de umiditate redusă a aerului de 45–55%.

Mulcirea parcelei de legume va ajuta la menținerea umidității uniforme a solului și la minimizarea problemelor legate de umiditate.

mulcire tomate

Citiți mai multe despre Irigarea prin picurare a tomatelor – recomandări.

Într-o măsură mai mică, crăparea este favorizată de:

Motivul 2. Microclimat nepotrivit

Dacă cultivați roșii într-o seră, condițiile necorespunzătoare de creștere pot fi o cauză de ce crapă roșiile. Pentru dezvoltarea normală a roșiilor, temperatura zilnică a aerului ar trebui să fie de 22-25 ° C.

În câmp deschis, puteți utiliza diferite plase de umbrire a culturii pentru a le proteja de temperaturile excesiv de înalte.

Dacă zilele sunt calde, atunci în interiorul serei temperatura poate crește la peste 40 de grade Celsius. În astfel de condiții extreme, creșterea fructelor se oprește, iar coaja lor devine mai tare. Când roșia începe să crească din nou, coaja întărită crapă.

Deschideți toate ușile pentru a asigură o ventilare naturală a serei, solarului. În caz de posibilitate, instalați ventilatoare de recirculare a aerului și de fronton.

Puteți utiliza diferite materiale de acoperire a serei pentru a reduce temperatura aerului, cum ar fi plasa specială de umbrire care este mai ieftină decât ventilatoarele, reduce intensitatea luminii, într-un final reducându-se și temperatura.

Totodată, puteți să stropiți plantele cu apă pentru a reduce din căldură, important însă este să nu utilizați apă rece.

Motivul 3. Fertilizarea incorectă

Tomatele au nevoie de hrană și umiditate suficiente. Dar hrănirea necorespunzătoare poate produce rău fructului în curs de dezvoltare – roșiile de pe plante vor începe să crape.

Tomatele în perioada de creștere au nevoie de fertilizare aproximativ de două ori pe lună. Fertilizarea trebuie combinată cu udarea. În stadiul formării fructelor, roșiile au cea mai mare nevoie de potasiu. Fosforul și azotul în această perioadă se administrează în cantități mici.

Monitorizați cu atenție concentrația preparatelor de azot, fosfor și potasiu aplicate. Dacă ați fertilizat tomatele cu îngrășământ prea concentrat, fructele pot crăpa.

În seră, concentrația soluției îngrășămintelor ar trebui să fie chiar mai mică decât în ​​câmp deschis, deoarece din cauza umidității ridicate, nutrienții sunt absorbiți mai repede, iar planta pur și simplu nu reușește să-i asimileze.

Nu uitați de oligoelemente, care sunt necesare în special pentru tomate în perioada de coacere a fructelor. Deficiența lor poate fi indicată, de exemplu, de frunzele îngălbenite sau răsucite ale plantelor.

Apropo, un rol important în rezistența cojii roșiilor la crăpare îl are calciul, de aceea, ar fi bine să nu neglijați insuficiența acestuia și să aplicați îngrășăminte la necesitate.

Vezi mai multe despre Fertilizarea tomatelor – sfaturi și perioade recomandate.

Motivul 4. Copilitul excesiv și înlăturarea frunzelor

copilit rosii

Când s-a format deja un număr suficient de fructe pe plante, mulți înlătură vârfurile plantelor și îndepărtează lăstarii laterali în exces. Astfel, se încearcă să se folosească toate forțele plantei pentru a coace fructele.

Vezi mai multe despre Defolierea tomatelor – care frunze și când se înlătură.

Dar aici e și un dezavantaj. După ce a pierdut o mare parte din masa verde, planta oferă fructelor toată umiditatea. În exces, pot apărea crăpături pe roșii.

Citiți mai multe despre Copilitul lăstarilor la roșii. Când se realizează și care este rolul.

Cel mai bine ar fi dacă am preveni crăparea roșiilor. Se recomandă un program bine stabilit de udare și fertilizare. În cazul culturii de grădină, se optează pentru udarea de 1-2 ori pe săptămână, sau pentru instalarea unui sistem de irigare presetat care să livreze plantelor și nutriția necesară.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Sunt interesat dacă BRGV Buzău poate pune la dispoziția celor interesați material săditor prntru aceasta planta (sunt ing.horticultor pensionar din Vrancea și as putea sa contribui la studiul acestei plante in condițiile din Vrancea) și cât costa achiziția materialului pentru suprafața de 20 mp.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Păstrarea cartofilor în depozite și condiții de casă

După recoltarea cartofilor, un rol important în menținerea calității...
‹ adv ›

Păstrarea cepei în depozite și condiții de casă

Tehnologia de depozitare a cepei pentru o păstrare de durată implică mai multe etape de pregătire: mai întâi, ceapa...

5 specii de plante semănate pentru a dezinfecta solul

Diferite specii de plante sunt cultivate în calitate de îngrășăminte verzi pentru a îmbunătăți structura solului, a-l îmbogăți cu...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole