5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAtenție la tripsul californian în plantațiile de viță de vie

Atenție la tripsul californian în plantațiile de viță de vie

Pe fondul temperaturilor ridicate, dar și lipsei iernilor geroase ce nu au putut contribui la diminuarea entomofaunei ce afectează și plantațiile de viță de vie, astăzi voi face referire la Frankliniella occidentalis, popular – tripsul californian.

Ducând mai departe discuția către schimbările climatice și biologia insectei, observăm favorabilitatea perpetuării speciei la populații alarmante pentru plantațiile de viță de vie, cunoscând că Frankliniella occidentalis iernează în stadiul de larvă sub scoarța butucilor viței-de-vie, dar și că insecta este polifagă și atacă peste 500 de specii de plante. Deci, majoritatea speciilor cultivate.

Tripsul californian – Frankliniella occidentalis

Esența articolului este dată de temperaturile ridicate din ultima perioadă, temperaturi ce au uscat majoritatea culturilor de câmp cât și vegetația spontană, astfel încât aria de parazitare a insectei se restrânge, iar vița de vie devine principala țintă pentru hrănirea și dezvoltarea insectei.

‹ adv ›

În primele stadii, tripsul californian, fiind atras de polenul florilor, se hrănește cu polen sau înțeapă și suge seva, cu ajutorul stileților aparatului bucal, injectând saliva în organele plantei, având ca efect secundar grav avortarea florilor (aspect confundat de foarte multe ori cu atacul de mană „fără sporulații” – conducând la incapacitatea rahisului de a mai înflori).

Pe frunze apare sub forma unor pete galben-cenușii (sub aspectul a numeroase puncte), apoi prin îmbătrânirea frunzei, castaniu-închise, adesea de-a lungul nervurilor frunzei.

tripsi vita de vie combatere

Atacul pe fructe afectează aspectul comercial al acestora provocând marmorări ale pieliței, urmare a săpăturilor efectuate de către femelă, cu ajutorul ovipozitorului, în celulele epidermice ale pieliței, pentru a depune ouăle.

frankiniella occidentalis

Rănile provocate sunt și puntea de lansare către atacul de putregaiuri.

Masculul adult are aproximativ 1 milimetru lungime, iar femela este puțin mai mare, aproximativ 1,4 milimetri.

tripsul californian combatere

Masculii sunt întotdeauna de culoare galben pal, în timp ce femelele variază în culoare, adesea în funcție de sezon, de la roșu la galben până la maro închis.

Fiecare adult este alungit și subțire, cu două perechi de aripi lungi. Ouăle sunt ovale sau în formă de rinichi, albe și de aproximativ 0,2 milimetri lungime. Nimfa este de culoare gălbuie.

Femelele trăiesc între 27 și 72 de zile iar masculii 13-36 de zile. Ciclul de viață al tripsului variază ca timp datorită temperaturii, adultul trăind de la două la cinci sau mai multe săptămâni, iar stadiul nimfei durează între cinci și 20 de zile.

Fiecare femelă poate depune între 40 și peste 100 de ouă în țesuturile plantei, adesea în floare, dar și în fructe sau frunziș.

Nimfa proaspăt eclozată se hrănește cu planta pentru etapa de dezvoltare, apoi cade de pe plantă pentru a-și finaliza dezvoltarea.

Tripșilor le plac în special culoarea albastră, fiind atrași de foliile lipicioase albastre și chiar mai mult de luminile albastre (pentru capcanele electronice).

Ei sunt oarecum interesați de galben și foarte puțin de culoarea albă. Sunt disponibili, de asemenea, atractanți comerciali cu feromoni, care pot maximiza capturile lipicioase de tripși.

Ciumăfaia-Datura stramonium, este una dintre plantele preferate de către tripsul californian, iar igiena culturală impune neutralizarea plantei.

Inamicii naturali ai tripsului includ ploșnițele pirat din genul Orius spp. (Orius laevigatus, Orius insidiosus, Orius majusculus) și Neoseiulus cucumeris, o specie de acarieni prădători care este cel mai frecvent utilizat agent de control biologic.

Datorită dimensiunii lor foare mici, sunt greu vizibili, iar metoda cea mai la îndemână este scuturarea ciorchinilor pe un carton de culoare neagră, apoi numărarea adulților și larvelor căzute.

PED (pragul economic de dăunare) se stabilește prin scuturarea a 40-50 de ciorchini, iar media trebuie să fie mai mare de 5 indivizi/ciorchine.

V-ar putea fi util și articolul Erinoza (bășicarea) viței de vie – când se fac tratamente pentru combaterea acarienilor eriofizi.

Frankliniella occidentalis – combatere

Combaterea insectei Frankliniella occidentalis – tripsul californian este extrem de dificilă, întrucât în anumite stadii (pupă, ou și larve stadiu I) insecta este ferită de acțiunea directă a insecticidelor specifice și are o capacitate mare de a dezvolta rezistentă la insecticidele specifice. 

Laser 240 SC are eficacitatea insecticidului sintetizat chimic (are eficacitate similară piretroizilor și superioară organofosforicelor și altor insecticide sintetizate chimic), dar este inofensiv față de mediu și om, fiind un produs biologic (produs de fermentație al unei bacterii din sol: Saccharopolyspora spinosa).

tripsul californian combatere

Poate fi alternat cu toate clasele de insecticide, întrucat nu generează fenomene de rezistență încrucișată la insecticidele existente (piretroizi, organofosforice, fipronil, abamectin).

La aplicarea tratamentelor cu insecticide recomand aplicare unui volum de apă mai mare decât în mod normal (minim 450 l/ha), aceasta fiind și una dintre greșelile des întâlnite în practica fermierilor. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngroparea viței de vie toamna în sistemul protejat

Există mai mulţi indicatori ce ţin de temperaturile negative,...
‹ adv ›

Cum recolta prea mare de struguri poate compromite calitatea

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. Cantitatea şi calitatea recoltei la strugurii...

SCDVV Iaşi: Starea de sănătate a viței de vie; situația privind regimul termic şi umiditatea accesibilă pe anul 2024

Informare privind starea de sănătate a plantaţiilor viticole şi efectul condiţiilor climatice asupra derulării fenofazelor (dezmugurit, înflorit, creşterea lăstarilor...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole