22.1 C
București
luni, 24 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleHarghita: Peste 24.000 de fermieri au depus cereri de subvenţii la APIA,...

Harghita: Peste 24.000 de fermieri au depus cereri de subvenţii la APIA, în scădere uşoară faţă de 2023

Peste 24.000 de fermieri au depus, în acest an, cereri pentru subvenţii la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Harghita, numărul scăzând uşor faţă de anul trecut, în vreme ce suprafaţa pentru care se solicită ajutor a crescut.

„Am finalizat campania de depunere a cererilor unice de plată pe 2024. Am preluat un număr de 24.508 cereri, asta înseamnă cu aproape 2% mai puţine decât în anul anterior, când am avut 24.998 de cereri.

Dar suprafaţa a crescut, şi anume avem 180.145 de hectare, faţă de anul anterior când am avut 177.328 de hectare. Acesta este un trend absolut normal, acelaşi trend se reflectă şi la nivel de ţară, şi la nivelul ţării numărul de cereri a scăzut şi a crescut suprafaţa.

Încă mai analizăm de ce a crescut cu aproape 3.000 de hectare, şi nu doar cu câteva sute de hectare, cum a fost în anii anteriori, dar nu este ceva foarte deosebit”, a declarat, directorul APIA Harghita, Hashi Andras.

Acesta a punctat faptul că, în acest an, campania de preluare a cererilor unice de plată a fost foarte grea, întrucât a fost mai scurtă cu trei săptămâni, şi a mulţumit tuturor celor care s-au implicat pentru ca toţi fermierii din Harghita să poată depună cererile la timp.

„Trebuie ştiut că a fost o campanie foarte grea, care a început târziu şi s-a terminat relativ repede. Am avut o perioadă de preluare a cererilor cu trei săptămâni mai scurtă, ceea ce a presupus un efort foarte mare din partea atât a colegilor, cât chiar şi a fermierilor.

După cum se ştie, în judeţul Harghita, cererile sunt preluate la nivel de comună, adică în sensul că oamenii sunt ajutaţi în comuna unde îşi desfăşoară activitatea, ei nu trebuie să se deplaseze la APIA, ei depun cererea online şi trebuie să vină doar pentru semnătură, practic, oricând pot ei să facă asta.

Doresc să mulţumesc primarilor, angajaţilor primăriei care ne-au ajutat foarte mult în acest demers, pentru că noi considerăm că, dacă fermierul este în vârstă şi neştiutor de carte, asta nu înseamnă că el nu poate să primească subvenţia, dar trebuie să fie ajutat din diverse părţi ca să se descurce în marea noastră birocraţie.

De anul acesta s-au schimbat foarte multe lucruri, s-a schimbat, practic, o mare parte a sistemului acesta de subvenţionare, dar, desigur, ne-am organizat într-un mod în care absolut nimeni nu a rămas pe dinafară”, a afirmat Haschi Andras.

El a mai menţionat că, în perioada următoare, se analizează documentele şi se fac eventuale completări, iar în timpul verii încep controalele în teren.

„În perioada următoare mai analizăm documentele, mai completăm ceea ce este nevoie şi aşteptăm cu nerăbdare aşa-numitul eşantion de control, pentru că în perioada verii vom verifica dacă ceea ce este pe hârtie coincide cu realitatea.

Aceste controale se desfăşoară până la începutul lui octombrie şi noi credem, ca şi în anii anteriori, ca, începând din 15 octombrie, fermierii să-şi poată primi şi avansul pentru acest an”, a conchis directorul APIA Harghita.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

  • Citește despre ->
  • APIA
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA a plătit aproape 240 milioane lei pentru Campania 2023, în trei zile

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a...
‹ adv ›

APIA primește Cereri de finanțare pentru schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că începând de astăzi, 17 iunie 2024, se...

APIA informează încheierea Campaniei de primire a Cererilor de plată aferente anului 2024

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 12 iunie...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole