22.6 C
București
marți, 18 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleÎngrijire pomi după grindină și ploi torențiale

Îngrijire pomi după grindină și ploi torențiale

Ploile cu grindină din ultimele zile au produs pagube importante agricultorilor și grădinarilor. În acest articol, oferim câteva sfaturi utile privind îngrijirea pomilor după ploile cu grindină sau torențiale.

Restabilirea pomilor după ploi cu grindină

În cazul afectării pomilor de grindină, în termeni cât mai restrânşi (până la 24 ore) este necesar de efectuat tratări de profilaxie cu fungicide cum ar fi cele pe bază de cupru, ditianon si fosfonați de potasiu, captan.

Dacă ramurile și lăstarii nu sunt vătămați puternic de grindină şi rănile nu sunt prea mari, şarpantele şi ramurile de garnisire se restabilesc timp de una-două vegetaţii.

În acest caz, tăierile se fac ținând cont de sfaturile generale pentru specia pe care o aveți, eliminându-se, în primul rând, ramurile mai puternic vătămate.

Dacă coaja de pe trunchi şi ramurile principale au fost vătămate puternic, curățați rănile un cuțit bine ascuțit până la țesutul sănătos.

Apoi, se dezinfectează cu soluţie de sulfat de cupru, sau sulfat de fier în concentraţie de 3%. Pot fi unse cu mastic de livadă sau vopsea pe bază de ulei.

pomi grindina

Ramurile distruse foarte puternic, cu răni mari, adânci până la lemn, se înlocuiesc prin tăieri de reducţie până la locul, unde sunt vătămate mai puţin, deasupra unei ramuri sănătoase sau mai slab afectate.

Important! După căderile de grindină, la pomii de prun vătămaţi este favorizată formarea drajonilor la baza trunchiului. Drajonii trebuie eliminaţi pe parcursul perioadei de vegetaţie imediat după apariţia lor

Aceștia consumă o parte de substanţe nutritive, secătuiesc pomii şi servesc ca plante-gazdă pentru boli şi dăunători. Eliminarea drajonilor se face de la bază, fără a lăsa cep.

Dacă lăsăm cep pot apărea noi lăstari. Ramurile frânte, pornite în uscare în rezultatul vătămării de grindină se taie deasupra ţesuturilor sănătoase.

Aceste ramuri pot fi tăiate prin transfer la o ramificare cu amplasare potrivită, la inelul de la bază sau la un mugure vegetativ.

Restabilirea pomilor afectați de ploi torențiale, revărsări ale apei

Ploile torențiale și revărsările apelor pot cauza stagnarea apei în sol, afectând negativ pomii. Excesul de apă reduce activitatea fiziologică a rădăcinilor, provocând asfixia lor și, în consecință, scăderea activității fotosintetice și vegetale.

Impactul asupra diferitelor specii:

  • Gutui: suportă cel mai bine excesul de umiditate din sol în comparaţie cu alte specii pomicole.
  • Măr, păr și prun: mai rezistenți la excesul temporar de umiditate, dar pot suferi dacă expunerea este prelungită. Părul altoit pe gutui suportă mai bine impactul inundării în comparaţie cu cele altoite pe portaltoi sălbatic sau franc.
  • Cais, piersic și vișin: mai sensibili la excesul de apă, prezentând simptome de ofilire rapidă în condiții de umiditate excesivă și temperaturi ridicate.
  • Cireș: nu tolerează bine inundațiile prelungite, dar cei altoiți pe mahaleb sunt mai rezistenți comparativ cu cei altoiți pe portaltoi sălbatic.

Măsuri de prevenire:

  1. Alegerea corectă a terenului: evitați locurile cu pericol ridicat de inundație, cu apa freatică superficială și soluri grele.
  2. Proiectarea canalelor de scurgeri temporare: implementați un sistem bine proiectat pentru evacuarea apei suplimentare prin canale de scurgere.
  3. Utilizarea asociațiilor soi/portaltoi rezistente.
  4. Înierbarea intervalelor dintre rânduri: utilizați ierburi graminee multianuale pentru a elimina o cantitate mare de apă din sol prin transpirație.
  5. Afânarea solului după retragerea apelor: îmbunătățiți regimul de aerisire și intensificați activitatea fiziologică a rădăcinilor prin afânarea frecventă a solului.

Regenerarea pomilor afectați:

  1. Eliminarea ramurilor frânte: ramurile frânte se elimină imediat după ploaie la o ramificație laterală sau la inel dacă ramificația lipsește.
  2. Tratarea rănilor: rănile mari se netezesc, se dezinfectează cu soluție de sulfat de cupru sau fier (3%) și se ung cu mastic de livadă sau vopsea pe bază de ulei.

Fertilizarea foliară: după inundații, fertilizați plantele pentru a restabili suprafața foliară și pentru a preveni stresul hidric.

Utilizați lingogumat de caliu și îngrășăminte complexe prin tratarea foliară pentru a intensifica dezvoltarea anuală și maturizarea țesuturilor, pregătindu-le pentru iarna următoare.

V-ar putea fi util și articolul Cum limităm pagubele provocate de grindină la vița de vie.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Focul bacterian Erwinia amylovora – sfaturi pentru control

Focul bacterian este o boală produsă de Erwinia amylovora...
‹ adv ›

De ce putrezesc prunele pe pomi? Cauze, combatere

De multe ori, se întâmpla ca pomii de prun să vegeteze armonios, să înflorească și să se formeze fructele,...

De ce cad prunele înainte de coacere: cauze, combatere

Căderea prunelor pe parcursul creșterii este un fenomen destul de frecvent întâlnit. Acesta poate avea mai multe cauze, însă,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole