21.5 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Sovecon a redus estimările privind recolta de grâu a Rusiei, la...

Reuters: Sovecon a redus estimările privind recolta de grâu a Rusiei, la 80,7 mln de tone

Firma rusească de consultanţă în agricultură Sovecon şi-a redus, miercuri, estimările privind recolta de grâu a Rusiei din acest an, până la la 80,7 milioane de tone, de la 82,1 milioane de tone cât estima anterior, aceasta fiind doar ultima dintr-o serie de revizuiri provocate de condiţiile meteo nefavorabile, transmite Reuters.

„Această revizuire se datorează în primul rând înrăutăţirii condiţiilor culturilor şi diminuării potenţialului de producţie ca urmare a vremii uscate şi secetoase care a venit după îngheţul din luna mai”, a informat Sovecon.

De asemenea, firma de consultanţă a semnalat că există posibilitatea unor revizuiri suplimentare ale prognozelor sale.

„Este incert dacă actualele estimări reflectă în totalitate anomaliile meteo. Având în vedere actualele condiţii uscate şi secetoase din regiunile unde se cultivă grâu de iarnă şi ploile în exces din Siberia, nu suntem siguri că nu vom coborî sub pragul de 80 de milioane de tone”, a declarat directorul de la Sovecon, Andrey Sizov.

Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu. În luna martie a acestui an, Sovecon prognoza că recolta de grâu a Rusiei din acest an se va ridica la 94 milioane de tone.

La finele lunii mai, vicepremierul rus Dmitry Patrushev a spus că exporturile de cereale vor scădea până la 60 de milioane de tone în sezonul 2024/25, care începe la 1 iulie 2024, de la 70 milioane de tone în sezonul actual 2023/24, din cauza unor recolte mai mici decât se preconiza după valul de frig din unele regiuni.

La rândul său, ministrul rus al Agriculturii a spus că ţara ar putea fi nevoită să declare situaţie de urgenţă la nivel naţional la finele acestei săptămâni, din cauza pagubelor provocate de îngheţul din luna mai, o măsură care i-ar ajuta pe fermieri pentru că le-ar permite să depună solicitări de acordare de despăgubiri.

Tot miercuri, analiştii de la Sovecon au subliniat că sunt îngrijoraţi şi de ritmul lent în care progresează însămânţările în Siberia, cea mai importantă regiune unde se cultivă grâu de primăvară.

Până la finele lunii mai în această regiune a fost însămânţat grâu pe o suprafaţă de 3,7 milioane de hectare, comparativ cu o medie multianuală de 5,2 milioane de hectare. Ca urmare a acestui lucru, Sovecon şi-a ajustat estimările referitoare la această regiune.

„Chiar şi această estimare ar putea fi revizuită şi mai mult, în condiţiile în care regiunea ar urma să se confrunte cu precipitaţii peste nivelul normal în următoarele două săptămâni, când se încheie fereastra pentru însămânţări”, avertizează analiştii de la Sovecon.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Bloomberg: Kremlinul îşi extinde controlul asupra cerealelor ruseşti tocmai când preţul grâului explodează

Statul rus îşi extinde controlul asupra unei părţi din ce în ce mai mari din industria cerealelor, ceea ce...

Reuters: Rusia vrea să îşi majoreze exporturile de lactate în Nordul Africii, Orientul Mijlociu şi Asia

Rusia intenţionează să îşi majoreze prezenţa pe piaţa globală a produselor lactate prin creşterea exporturilor cu circa 15-20% pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole