36.2 C
București
marți, 2 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFechet: Fermierii vor beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 20.000...

Fechet: Fermierii vor beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 20.000 euro pentru un tractor

Fermierii vor beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 20.000 euro pentru un tractor a cărui valoare nu trebuie să depăşească 55.000 euro, prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare, a declarat, joi, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

„Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare este o premieră pentru Ministerul Mediului. Am prevăzut în bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) la începutul acestui an 500 de milioane de lei pentru aceste finanţări.

Ne propunem să venim în sprijinul micilor fermieri. Aceştia, în măsura în care vor casa un autoturism vechi, un autovehicul, un tractor sau orice alt mijloc de transport, vor beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 20.000 euro pentru un tractor a cărui valoare nu trebuie să depăşească 55.000 euro.

Mă bucur că în România există producători pentru astfel de echipamente pentru că, de foarte multe ori, banii cu care finanţam din bugetul Fondului pentru Mediu achiziţia de autovehicule noi şi mai puţin poluante ajungeau să plece în afara României, ajungeau fie în China, fie în alte ţări, de multe ori nici măcar în Uniunea Europeană.

Speranţa că mare parte din aceşti bani vor ajunge la producători români este un lucru care ne încurajează să continuăm acest proiect pilot, să-l finanţăm în fiecare an”, a menţionat Mircea Fechet.

Totodată, el a menţionat că, în prezent, la nivelul AFM este în curs de elaborare a Ghidul de finanţare, Ghidul solicitantului. De asemenea, urmează să fie concretizată şi schema de ajutor de stat pentru ca, în cel mult 30 de zile, ghidul să fie gata pentru a fi pus la dispoziţia potenţialilor beneficiari.

„Totodată, astăzi (joi, n.r.), în şedinţa Guvernului am aprobat şi nota de fundamentare pentru cheltuielile aferente proiectului de supraveghere, control şi monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat.

Sunt trei componente, le finanţăm din PNRR. Valoarea proiectului este de 272 de milioane de lei. Din aceşti bani, peste 262 de milioane se duc direct în investiţii, nu în altfel de cheltuieli.

Pentru sistemul de comparare a imaginilor satelitare pentru detectarea modificărilor în coronamentul arborilor am semnat deja contractul de execuţie în luna aprilie. Firma declarată câştigătoare lucrează deja la acest sistem”, a adăugat Fechet.

El a subliniat că, în ceea ce priveşte sistemul de monitorizare video a transporturilor de material lemnos sunt 350 de puncte de monitorizare, fiecare prevăzută cu trei camere inteligente.

‹ adv ›

Potrivit ministrului, una dintre ele utilizează o tehnologie care identifică numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, interoghează SUMAL-ul pentru a vedea dacă pe acel traseu transportul este legal.

„Folosind camere video inteligente, evaluăm cantitatea şi tipul de material lemnos specific fiecărui transport.

Săptămâna viitoare semnăm contractul, am terminat achiziţia publică, a fost declarat ofertantul câştigător, am depăşit şi perioada de contestaţii şi putem să fim optimişti că, în maxim o săptămână, vom lucra efectiv la Sistemul de monitorizare. Totodată, în ceea ce priveşte sistemul de teledetecţie, ce se bazează pe senzori LiDAR, luna viitoare avem termen de depunere a ofertelor”, a mai spus ministrul.

Potrivit acestuia, licitaţia publică este într-un stadiu avansat, iar dacă nu vor fi probleme majore contractul de achiziţie publică ar putea fi atibuit cât mai repede.

„Fiind vorba de finanţare PNRR, suntem limitaţi la luna iunie a anului 2026 pentru a cheltui şi pentru a executa toate aceste contracte de achiziţie publică”, a adăugat ministrul.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

  • Citește despre ->
  • MMAP
‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Fechet: SUMAL va beneficia de servicii de analiză în timp real, bazate pe Inteligenţa Artificială

Ministerul Mediului va apela la servicii bazate pe Inteligenţa...
‹ adv ›

Ministrul Mediului: În Sahara Olteniei, pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile

Sahara Olteniei pierde anual 1.000 de hectare de terenuri arabile, iar acest lucru nu poate fi combătut decât prin...

Strategia pe Termen Lung pentru Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră a fost aprobată

Strategia pe Termen Lung (STL) a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, care are ca...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole