5 C
București
marți, 3 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleGunoiul de oaie și capră ca îngrășământ. Sfaturi la aplicare

Gunoiul de oaie și capră ca îngrășământ. Sfaturi la aplicare

Gunoiul de grajd poate fi un îngrășământ organic eficient, dacă este utilizat corect. În acest articol discutăm mai multe despre gunoiul de oaie și capră.

În primul rând, aș vrea să menționez că, gunoiul de grajd trebuie aplicat corect, respectând normele, altfel poate fi dăunător pentru plante.

Astfel, nu se recomandă aplicarea gunoiului de grajd în stare proaspătă pentru a evita riscurile de: ardere a plantelor din cauza concentrațiilor înalte de azot, răspândire a buruienilor prin semințele ce se conțin sau a bolilor produse de ciuperci și bacterii, a helminților, dar și poluarea apei și solului.

‹ adv ›

Gunoiul de grajd ca îngrășământ – ce trebuie să cunoaștem

Conținutul de nutrienți minerali în gunoiul de grajd de la diferite animale variază foarte mult atât în ceea ce privește concentrația, cât și raportul dintre elementele nutritive.

Specia, modul în care sunt întreținute animalele, vârsta acestora influențează calitatea și conținutul gunoiului de grajd.

De exemplu, pentru vitele tinere se folosesc rații ce conțin mai mult fosfor. Prin urmare, va exista mai mult fosfor în gunoiul de grajd de la vitele tinere. În mod similar, vitele de lapte primesc mai mult fosfor în hrană decât vitele de carne.

În plus, gunoiul de grajd provenit de la vite care pășunează în zone aride conține niveluri ridicate de săruri solubile, care ar putea cauza salinizarea solului dacă va fi aplicat în exces.

La fel și în cazul gunoiului de grajd de capră, atunci când animalele au fost ținute în condiții de deficit de umiditate, cantitatea de săruri a fost mai mare.

Conținutul mediu de nutrienți la diferite tipuri de gunoi de grajd:

Desigur, ca și în cazul îngrășămintelor chimice, ar trebui să aplicați cantitatea de gunoi de grajd în funcție de cantitatea de nutrienți necesară și de concentrația de nutrienți din gunoiul de grajd.

Cantitatea de gunoi de grajd pe care o aplicați depinde de obicei de cantitatea de N pe care doriți să o aplicați, fiind recomandate până la 170 kg N anual per hectar din îngrășăminte organice.

Citiți mai multe despre Gunoiul de grajd – ce trebuie să știi la fertilizarea solului.

gunoi de grajd

Gunoiul de grajd nu trebuie să fie transportat și lăsat în grămezi pe sol pentru o perioadă lungă de timp înainte de a fi aplicat pe sol, deoarece are loc levigarea nutrienților, în special a azotului.

Când aplicăm gunoiul de grajd? Toamna este cea mai frecventă perioadă a anului în care se adaugă gunoi de grajd în grădină.

Studiile efectuate la Universitatea de Tehnologie din Tshwane au arătat că, după o perioadă de patru luni, 51% N din gunoiul de grajd de păsări și doar 21% din cel din gunoiul de grajd de bovine au fost extrase pentru a fi absorbite de plante.

Citiți mai multe despre Îngrășământ din găinaț de pasăre – sfaturi la utilizare.

Astfel, pentru fertilizarea de primăvară a culturilor de vară, gunoiul de grajd descompus trebuie aplicat în toamna precedentă, iar pentru culturile de toamnă, gunoiul de grajd se aplică în primăvara-vara anului în care se seamănă acestea.

Gunoiul de oaie și capră ca îngrășământ – cum se utilizează

gunoiul de oaie și capra

Aspectele menționate mai sus sunt valabile și pentru gunoiul de oaie și capră. Înainte de aplicare, acesta este plasat pentru semi-fermentare sau fermentare și este aplicat ulterior pe câmp. Nutrienții prezenți în urină sunt irosiți prin această metodă.

Cantitatea recomandatăde gunoi semi-fermentat de oaie și capră este de aproximativ 5 kg pe metru pătrat. Gunoiul semi-fermentat poate fi utilizat și ca fertilizare suplimentară. Proporția cu apă este de 10 litri la 1 kg.

Gunoiul de oaie și capră fermentat pierde până la jumătate din masă. Proporția pentru adăugare va fi pentru el de 10 kg la 1 m2. Sub răsaduri, va fi potrivit un amestec de o parte din masa gunoi fermentat și două părți de sol. Poate fi folosit la fertilizările suplimentare a câte 2 kg la o găleată de apă.

Bălegarul de oaie, capră şi iepure sunt considerate îngrăşăminte termogene. Din cauza conţinutului bogat de azot, pot provoca o creştere exuberantă a plan­telor la care se aplică.

Inclusiv din acest motiv, este recomandată compostarea ca atare sau în amestec cu alte îngrăşăminte. Sunt recomandate în primul rând pentru plante cu cerinţe mari faţă de substanţele nutritive.

Gunoiul de grajd de capră descompus este bun pentru legume, plante furajere, culturi de cereale. Tomatele și castraveții răspund foarte bine la aplicarea acestuia.

Nu aplicați gunoi de grajd la usturoi sau alte culturi la care se formează recolta în sol în anul plantării, ci cu un an înainte.

Gunoiul de oaie și capră se aplică aproximativ o dată la 2 ani, nu în fiecare an, iar cel de vite o dată la 3,5-4 ani.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Experții la COP 29: Nu putem avea o Românie verde fără a îmbunătăți starea solurilor

Experți, activiști și delegați ai tineretului din cadrul conferinței...
‹ adv ›

Analiză: Eliberarea a 1% din carbonul stocat în solul european ar echivala cu emisiile a un miliard de mașini

O nouă analiză arată că eliberarea în atmosferă a doar 1% din carbonul stocat în solul Europei ar echivala...

Solarizarea solului – dezinfecție naturală după recoltarea legumelor

Solarizarea solului este o metodă prin care energia soarelui este utilizată pentru a suprima buruienile, bolile și unii dăunători...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole