25 C
București
sâmbătă, 20 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce crapă scoarța la sâmburoase - cauze, îngrijire

De ce crapă scoarța la sâmburoase – cauze, îngrijire

Printre întrebările frecvente legate de problemele apărute în perioada de primăvară la cireș, cais și alte specii sâmburoase se numără cea de ce crapă scoarța pomilor.

Deși crăpăturile pe scoarța pomilor se pot forma în orice anotimp al anului, acestea, într-adevăr, sunt observate mai frecvent primăvara.

În general, fisurarea, crăparea scoarței la pomi este mai frecvent întâlnită la sâmburoase (cireș, vișin, cais, piersic, nectarin), deoarece acestea sunt specii iubitoare de căldură.

‹ adv ›

Adesea, acesta fiind un semn de deteriorare cauzat de îngheț, deși poate fi rezultatul și altor probleme, boli sau erbicidări.

Crăpăturile din scoarță, în funcție de vârsta pomului și mărime, pot fi mai mult sau mai puțin inofensive, iar primul lucru necesar de întreprins este dezinfectarea și protejarea ranei la timp.

Altfel, crăpăturile formate devin o poartă deschisă pentru diferiți fungi, bacterii, insecte ce pot provoca pagube importante.

În plus, crăparea scoarței poate duce la afectarea fluxului sevei, a scurgerii sevei, deformarea trunchiului, scăderea rezistenței pomilor și apariția altor probleme.

Drept urmare, un pom aparent puternic se poate rupe în cel mai neașteptat moment: din cauza unei rafale de vânt bruște sau atunci când vă lăsați pe el pentru a culege recolta.

De ce crapă scoarța la pomi

Surplusul de umiditatevariațiile de temperatură

Crăpăturile de pe scoarța la cireș pot fi rezultatul mai multor factori. În primul rând, decalajul de temperatură.

După o noapte friguroasă de iarnă, laturile orientate spre sud și est ale unui cireș pot crăpa, deoarece soarele de dimineață face ca scoarța să se încălzească, să se extindă și să se rupă.

Pomul se va vindeca singur. Iar pentru a preveni acest lucru, vopsiți trunchiul cu var sau vopsea specială pentru a ajuta la reflectarea luminii, respectiv a evita încălzirea.

Culoarea albă poate reduce supraîncălzirea scoarței, arsurile solare pe scoarța pomilor tineri, respectiv, posibilele fisuri.

O altă cauză posibilă a crăpării scoarței este solul prea umed. Ca urmare a precipitațiilor frecvente, a udării excesive sau a stagnării apei, planta primește o cantitate excesivă de umiditate, care se acumulează în scoarța cu creștere neuniformă, iarna aceasta se transformă în gheață și distruge pomul din interior.

Uneori, acest lucru duce la moartea cireșului, deoarece nu numai scoarța este distrusă, ci și sistemul radicular moare treptat din cauza excesului prelungit de umiditate.

Crăpăturile de pe pomii fructiferi pot apărea ca urmare a arsurilor solare, în special atunci, când sunt expuși la soarele activ de primăvară. Dar astfel de arsuri cu fisuri ulterioare ale scoarței pot apărea și în timpul iernii.

Horticultorii experimentați susțin, că acestea apar cel mai des pe trunchiurile de pe partea de sud-vest.

Crăparea scoarței ca rezultat al bolilor sau dăunătorilor

Un alt motiv pentru apariția rănilor pe scoarță sunt dăunătorii ai scoarței pomilor și rozătoarele. Ei provoacă primele răni pomilor, iar apoi crăpăturile, în condiții favorabile, cresc de la sine.

Crăpăturile mici pot fi, de exemplu, rezultatul unui atac de cicada gheboasă.

cicada gheboasa

În plus, în cazul unor boli periculoase cum ar fi cele produse de bacterii sau ciuperci (ulceraţia bacteriană a migdalului, cancerele).

De obicei, în cazul atacului pe la sfârşitul iernii are loc umflarea scoarţei în jurul unei cicatrici.

O fisură longitudinală se dezvoltă de-a lungul scoarţei umflate, ţesuturile umflate se crapă şi formează ulceraţii deschise de până la 2 cm lungime, înconjurate de margini umflate, rugoase, de culoare brun-închis.

Fertilizări excesive cu azot în a doua jumătate a verii

Îngrășămintele cu azot stimulează creșterea activă a masei verzi. Acest lucru este necesar în prima jumătate a verii, dar în a doua poate deveni un pericol pentru pom.

Pomul, orientându-și forțele spre creșterea organelor, oferă mai puțină atenție maturizării organelor, ceea ce ar însemna o mai slabă rezistență generală a pomilor în timpul sezonului rece, crăparea scoarței.

Din acest motiv, este recomandată reducerea dozelor îngrășămintelor cu azot și asigurarea pomilor cu suficiente îngrășăminte cu potasiu, magneziu, pentru stimularea maturării țesuturilor.

Îngrijire necorespunzătoare

Scoarța la pomi mai poate crăpa și de la o sarcină neuniformă sau prea mare. Dacă nu i-ați format corect coroana, iar ramurile cresc într-un unghi prea ascuțit și iarna e multă zăpadă pe ele, iar apoi pe timp cald se topește puțin și se îngrelează, acestea se pot frânge.

de ce crapă scoarța pomilor

O altă cauză a stării generale proaste a pomului și crăparea scoarței poate fi plantarea prea adâncă sau în locuri incorecte.

Dacă aveți apele freatice amplasate la suprafață (la mai puțin de 2 m adâncime), atunci se recomandă să plantați pomii pe un deal. În caz contrar, pot apărea multiple probleme în timpul creșterii pomilor, inclusiv predispunerea spre crăparea scoarței.

Din acest motiv, în ghidurile de plantare a pomilor veți găsi recomandări potrivit cărora pomii se plantează pe loturi unde apa freatică este la adâncimea de peste 2-2,5 m.

Cum prevenim apariția crăpăturilor pe scoarța pomilor

  • Este necesar să alegeți locul potrivit pentru plantarea pomilor, cu soluri ușoare, unde apa nu stagnează și să nu îi plantați prea adânc, dar conform regulilor.

Detalii despre Plantarea pomilor fructiferi – 4 aspecte importante.

  • Alegeți soiuri rezistente la îngheț, potrivite pentru a crește în zona dvs. climatică, și achiziționați material săditor doar de la pepiniere de încredere.
  • Nu cumpărați pomi care prezintă scoarță crăpatăscoarță umflată, rugozități, modificări de culoare la nivelul scoarței.

Citiți mai multe despre Cum deosebim pomii sănătoși de cei bolnavi de cancer.

  • Când plantați pomi, acordați atenție amplasării coletului. De regulă, se recomandă să îl lăsați deasupra nivelului solului, altfel pomul tânăr se dezvoltă mai încet și, ca urmare, rezistă mai rău la înghețuri.

Recomandări în timpul îngrijirii și fertilizării pentru a evita crăparea

  • Aplicați îngrășăminte cu azot cel târziu până la sfârșitul lunii iunie, fără a depăși dozele recomandate, iar din a doua jumătate a verii, orientați-vă spre cele cu fosfor și potasiu.
  • Înainte de sezonul rece, văruiți pomii sau înfășurați-le trunchiurile cu material alb, care ar permite scoarței să respire și, totodată, să o protejeze de rozătoare.
combatere rozatoare pomi
  • Evitați rănile pe trunchi: accidentele la cosit, rănile cauzate de motocoase, tăierea necorespunzătoare.
  • Alegeți cu grijă locul de plantare. Nu plantați o livadă de cireș într-o zonă joasă, deoarece nu va da rezultate bune. Pentru a preveni crăparea scoarței, urmăriți cu atenție nivelul apelor freatice. De asemenea, este important să nu udați prea mult pomii.
  • Nu uitați de formarea coroanei pomilor și puneți suport suplimentar sub ramurile care sunt încărcate cu fructe, pentru a le sprijini cât mai mult posibil.
  • Este foarte important de evitat supraîncărcarea pomilor. Formați coroana astfel încât ramurile să nu crească într-un unghi ascuțit față de trunchi.

Cum se tratează scoarța crăpată

Dacă scoarța pomului dumneavoastră se crapă, dezinfectați rana tratând-o cu sulfat de cupru 1% sau cu zeamă bordeleză și apoi văruiți pomul.

Este important să se monitorizeze pomul, deoarece fisura se poate mări ca urmare a fluctuațiilor de temperatură.

Noile deteriorări trebuie tratate prompt. După un anumit timp, se va forma un sigiliu (calus) în jurul fisurii, care va împiedica apariția de noi rupturi.

În cazul în care deteriorarea este prea gravă, altoirea în punte poate ajuta la salvarea pomului prin restabilirea circulației sevei.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce prunul nu formează fructe sau fructifică slab

Prunul este una dintre speciile adaptate, de la care...
‹ adv ›

Viermele merelor – metode de combatere în sistem ecologic

Viermele merelor (Cydia pomonella) este principalul dăunător în producerea ecologică a fructelor. Acesta dăunează speciilor de măr, păr, gutui...

De ce putrezesc caisele, piersicile în pomi – prevenire

Frecvent, după ce s-ar părea că trece cu bine sezonul de întreținere a pomilor și ne apropiem de recoltare,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole