Producția de sfeclă de zahăr a României ar putea crește în anul de marketing 2024/2025 cu 13%, compensând producțiile mai mici așteptate pentru marii producători europeni, arată ultima analiza a Departamentului pentru Agricultură a SUA, transmite economica.net.
Sezonul 2024/25 prezintă atât provocări, cât și oportunități pentru producătorii europeni, mai spun analiștii americani.
România ar putea cultiva în anul comercial 2024/2025 în jur de 18.000 de hectare cu sfeclă de zahăr, față 15.900 hectare cu un an în urmă și 8.900 în 2022/2023, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA.
Luând în calcul un randament mediu de 37,5 tone la hectar, conform estimărilor aceleiași instituții, reiese că România ar putea genera în anul comercial ce va începe în august 2024 în jur de 675.000 de tone de sfeclă, adică cu 13,2% în plus față de cât estimează USDA pentru anul comercial 2023/2024 ( august 2023-iulie 2024).
Din datele Ministerului Agriculturii, care se raportează la anul calendaristic și nu cel comercial, fermierii locali au produs anul trecut 682.560 tone de sfeclă de pe 15.648 hectare, cu 142% mai mult decât cu un an în urmă.
Explicația este dată de apariția unui nou jucător printre procesatorii de sfeclă. Antreprenorii români Mihaela Neagu și Mihail Matache au preluat de la grupul francez Tereos o fabrică de zahăr din Luduș pe care a redeschis-o.
Producția de zahăr din sfeclă de zahăr din UE27 pentru anul de producție 2024/25 este prognozată să rămână stabilă la 14,8 milioane de tone, cu o ușoară creștere a suprafeței cultivate la aproximativ 1,49 milioane de hectare.
Aceasta în contextul în care marii producători precum Germania și Polonia ar putea înregistra schimbări minime în ceea ce privește suprafața cultivată.
În schimb, pentru micii producători ca Spania, Slovacia, România și Croația sunt anticipate creșteri ale plantațiilor, contrabalansând o scădere estimată a suprafeței dedicate sfeclei de zahăr în Franța.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.