Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în următoarele zile până la valoarea de 5.100 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii aprilie (7.900 mc/s), conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 13 – 20 aprilie 2024.
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând prima zi a intervalului când vor fi în creştere pe sectorul Brăila – Tulcea şi a doua zi a intervalului când vor fi relativ staţionare pe sectorul Galaţi – Tulcea.
Pentru luna aprilie, hidrologii estimează un debit maxim al Dunării de 8.000 mc/s, în timp ce debitul minim este de 5.000 mc/s, cu o medie multianuală lunară de 7.900 mc/s.
În ceea ce priveşte râurile din ţară, hidrologii susţin că în prima parte a intervalului de prognoză debitele medii zilnice vor fi, în general, staţionare, exceptând râurile mari din Maramureş, Crişana şi Transilvania, unde vor fi în scădere şi unele râuri mici din zonele de deal şi munte din nordul ţării, unde sunt posibile, izolat, uşoare creşteri de niveluri şi debite datorită averselor prognozate şi cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane, înalte, aferente.
În a doua parte a intervalului, debitele vor fi în general în creştere ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane înalte şi propagării pe râurile din jumătatea de nord a ţări şi în general staţionare pe celelalte râuri.
Potrivit unei postări publicate sâmbătă de Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 74,39%, iar volumul existent este de 3,22 miliarde de metri cubi de apă, fiind mai mic cu aproape 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar suficient să asigure necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursele de apă de suprafaţă.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.