30.4 C
București
duminică, 21 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleParlamentul European votează pentru indicarea pe etichete a originii mierii

Parlamentul European votează pentru indicarea pe etichete a originii mierii

Parlamentul European a votat miercuri seara în favoarea unor măsuri care să faciliteze identificarea originii mierii, informează dpa.

Cu 603 voturi pentru, 9 împotrivă şi 10 abţineri, europarlamentarii au aprobat regulile negociate cu omologii lor din statele membre ale Uniunii Europene şi convenite la sfârşitul lui ianuarie. Pentru a intra în vigoare, noile reglementări trebuie adoptate în fiecare din cele 27 de ţări.

Până acum, amestecurile de miere trebuiau etichetate doare în privinţa originii – din UE sau din afara Uniunii. Pe viitor va trebui indicată proporţia provenienţei din fiecare ţară. Legislaţia urmăreşte de asemenea interzicerea amestecului mierii naturale cu produse false.

‹ adv ›

Sunt permise însă unele excepţii:

  • statele din UE pot opta pentru indicarea pe etichetă doar a primelor patru proporţii;
  • pe ambalajele care conţin mai puţin de 30 de grame de miere se pot prescurta cu ajutorul unui cod numele ţărilor de origine.

După acordul din ianuarie, Comisia Europeană a anunţat că noile reguli vor permite şi introducerea unor metode analitice pentru detectarea mierii cu adaos de zahăr.

Se va introduce şi o metodă standardizată de identificare a originii; în principiu, aceasta este posibilă prin analiza polenului din miere. Comisia consideră că măsurile vor permite combaterea fraudelor.

Parlamentul European a adoptat şi reguli noi pentru produsele din fructe, inclusiv sucurile şi gemurile. Sucurile de fructe vor putea fi etichetate „cu conţinut redus de zahăr” dacă a fost eliminat cel puţin 30% din zahărul pe care îl conţin natural şi nu se vor putea adăuga îndulcitori.

Pentru gemuri, pe viitor va fi obligatorie folosirea a cel puţin 450 de grame de fructe la un kilogram de produs. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Botoşani: O platformă apicolă cu 20 de stupi lovită de trăsnet a luat foc

O platformă apicolă cu 20 de stupi amplasată pe...
‹ adv ›

20 mai – Ziua mondială a albinelor 

Astăzi, 20 mai, este marcată Ziua mondială a albinelor. Scopul acestui eveniment este pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate...

Satu Mare: Sute de familii de albine moarte într-o comună, din cauza unor tratamente la rapiţă

Sute de familii de albine din comuna Sătmăreanul Beltiug au murit sau au fost afectate ca urma a unor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole