Valorificarea produselor apicole a cunoscut în ultimii doi ani o scădere drastică, în condiţiile în care costurile de producţie au crescut foarte mult, preţurile de achiziţie au scăzut în aceeaşi măsură, iar interesul pentru miere este unul modest, a declarat, vineri, la Târgul Naţional al Mierii, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Acesta a subliniat că în urma demersurilor făcute la Ministerului Agriculturii a fost alocat sectorului în acest an un ajutor de 25 de lei pe familia de albine, bani care se vor da până la sfârşitul lunii iunie.
În opinia sa, România este recunoscută ca o mare producătoare de miere la nivel european şi cu efective care ne situează pe locul doi, după Spania, chiar dacă în ultimii patru ani producţiile apicole au fost unele modeste.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Violeta Muşat, a menţionat că sectorul apicol din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani şi datorită programelor de sprijin naţionale şi europene.
Violeta Muşat a precizat că MADR derulează şi proiecte de cercetare în acest domeniu în cadrul planului sectorial ADER 2026, care se desfăşoară pe perioade multianuale.
De asemenea, MADR este interesat de promovarea şi aplicarea unor tehnologii de culturi cuprinse în special în Codul de bune practici agricole, care să conserve biodiversitatea şi echilibrul ecosistemic.
Prezenta la evenimentul organizat de ACA pe platforma apicolă Băneasa, Florinel Bîrcă, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, autoritate competentă în domeniul ameliorării animalelor, a transmis apicultorilor informaţii despre baza de date electronică în care trebuie să se înscrie fiecare apicultor.
El a mai precizat că Agenţia gestionează această bază de date pentru a avea măsuri coerente în ceea ce priveşte ajutoarele pentru dezvoltare şi politicile agricole.
Nu în ultimul rând, Marian Pătraşcu, preşedintele filialei judeţene Ilfov şi a municipiului Bucureşti din cadrul ACA, i-a îndemnat pe toţi consumatorii să cumpere cu toată încredere mierea de la apicultorii români.
Bucureştenii sunt aşteptaţi, de vineri până duminică, la Târgul Naţional al Mierii, un nou eveniment dedicat consumatorilor de produse apicole, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) pe platforma Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură din Băneasa.
România ocupă locul doi în Europa la numărul de familii de albine, după Spania, cu un total de 2,3 milioane, înregistrând o producţie de miere de aproape 30.000 de tone şi un consum anual de 1,2 kg/locuitor, potrivit datelor statistice anunţate de Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Potrivit ACA, consumul autohton de miere este estimat la 550 de grame pe locuitor, în timp ce statistica MADR a consemnat un consum de 1,2 kg/an/locuitor.
În prezent, la nivel naţional există 2,35 milioane de familii de albine şi sunt înregistraţi peste 35.000 – 37.000 de apicultori, în jur de 50% fiind membrii ACA, care deţin peste 60% din efectivele de albine.
Acum se vede inmultirea lazilor cu fonduri europene, au uitat ca nu lăzile fac mierea.