15.4 C
București
joi, 30 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleComisia Europeană examinează o plângere vizând taxa impusă retailerilor străini de Ungaria

Comisia Europeană examinează o plângere vizând taxa impusă retailerilor străini de Ungaria

Comisia Europeană examinează o plângere vizând taxa impusă retailerilor străini de Ungaria, după ce Guvernul austriac şi retailerul austriac Spar au ridicat obiecţii faţă de politica autorităţilor de la Budapesta într-o serie de scrisori consultate de Reuters.

Taxele impuse retailerilor din Ungaria au fost crescute, după ce Guvernul de la Budapesta a anunţat o taxă specială în 2020, iar acum nivelul taxei este de 4,5% din venituri, se precizează în scrisorile trimise de directorul general de la Spar Austria, Hans Reisch, către Comisia Europeană în zilele de 4, 11 şi 20 martie.

În aceste scrisori, adresate comisarilor europeni pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, Industrie, Thierry Breton, şi Economie, Paolo Gentiloni, Reisch susţine că această taxă îi discriminează pe retailerii străini din Ungaria şi în consecinţă contravine legislaţiei europene.

„Retailerii străini, inclusiv SPAR Hungary, plătesc cel mai ridicat nivel al taxei speciale. În contrast, competitorii ungari care operează în sistem de franciză beneficiază în mod constant de taxe mai mici (0-1%)”, se arată în scrisorile trimise de Hans Reisch.

Acesta a adăugat că taxa îi forţează pe retailerii străini să opereze cu pierderi pentru că marjele de profit în sectorul de retail sunt mai mici de 4,5%.

La rândul lor, miniştrii Economiei şi Afacerilor Externe din Austria au trimis şi ei o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în data de 31 ianuarie 2024, în care susţin că politicile Ungariei în domeniul taxelor au un impact disproporţionat asupra capacităţilor retailerilor străini de a opera în mod profitabil în ţar vecină.

„Ungaria urmează o abordare care este contrară obiectivelor pieţei intern, cu consecinţe negative serioase asupra retailerilor de produse alimentare din alte state membre UE”, se arată în scrisoarea trimisă de miniştrii din Austria şi consultată de Reuters.

Solicitat să comenteze cu privire la plângerea venită din Austria, Executivul comunitar a informat că „serviciile Comisiei au primit o plângere care vizează taxa impusă retailerilor din Ungaria şi o vor analiza în mod adecvat”. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE sprijină îmbunătăţirea cooperării dintre Ucraina şi Republica Moldova în ceea ce priveşte trecerea frontierei

Comisia Europeană, împreună cu Ucraina, Republica Moldova, România şi...
‹ adv ›

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, va veni în România în perioada 14 – 15 mai

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, va veni în România la începutul săptămânii viitoare, pentru o vizită de două...

CE: Comerţul agroalimentar al UE a început în forţă anul 2024 

Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole