19 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Turcia este aşteptată să fie al doilea mare exportator mondial de...

Reuters: Turcia este aşteptată să fie al doilea mare exportator mondial de grâu dur în sezonul 2023/24

Avansul spectaculos al Turciei în topul marilor exportatori mondiali de grâu dur i-a scutit pe iubitorii de paste de un nou an de creşteri de preţuri iar această ţară va rămâne o sursă crucială pentru ingredientul de bază din dieta mediteraneană, transmite Reuters.

În sezonul 2023/24, Turcia este aşteptată să fie al doilea mare exportator mondial de grâu dur, acoperind un decalaj de ofertă provocat de a doua secetă din ultimii trei ani în Canada, principalul furnizor mondial, şi punând capăt unei tendinţe de creştere de preţuri înregistrată la debutul sezonului.

Consiliul Internaţional al Cerealelor se aşteaptă în continuare ca stocurile globale de grâu dur să coboare în acest sezon la cel mai redus nivel din ultimele trei decenii.

Însă livrările din Turcia au evitat o criză imediată şi au menţinut preţurile la grâu dur în linie cu tendinţa globală de scădere a preţurilor la alimente.

Dacă anterior era un importator net de grâu dur, din care se produce făina utilizată la fabricarea de paste, couscous şi unele tipuri de pâine din regiunea mediteraneană, Turcia a luat piaţa prin suprindere în condiţiile în care a exportat aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu dur de la începutul sezonului 2023/2024, care a început în luna iulie 2023 şi se va încheia în luna iunie 2024.

„Prin intrarea pe piaţa mondială în calitate de exportator, Turcia a schimbat datele jocului. Pot să vă spun că nu este vorba de un fenomen excepţional ci că este sustenabil pentru Turcia să fie un exportator de grâu dur în următorii ani”, spune Aykut Goymen, preşedintele Asociaţiei producătorilor de paste din Turcia.

Preţurile atractive pentru fermieri, inclusiv o majorare de 30% a preţurilor plătite anul trecut la achiziţiile statului, precum şi investiţiile în sisteme de irigare au dus la creşterea producţiei şi suprafeţelor însămânţate.

În plus, deprecierea lirei a făcut grâul dur din Turcia mai competitiv pe pieţele externe. În condiţiile în care cultivatori au de gând să însămânţeze suprafeţe mai mari, iar vremea a fost una blândă până acum, producţia de grâu dur a Turciei este aşteptată să stabilească un nou record în acest an, de peste patru milioane de tone.

O astfel de producţie ar depăşi confortabil consumul intern, de trei milioane de tone. În aceste condiţii, analiştii se aşteaptă la un nou an de exporturi substanţiale, chiar dacă producţia Canadei îşi va reveni, astfel că în 2024/25 volumul exporturilor ar putea depăşi din nou cifra de un milion de tone.

În condiţiile în care acum Europa intenţionează să recurgă la tarifele vamale pentru a închide poarta pentru cerealele din Rusia, livrările din Turcia ar putea deveni şi mai importante.

„La grâu dur, asta ar putea avea consecinţe majore, în special pentru importurile italiene”, estimează Severine Omnes-Maisons, analist la Strategie Grains.

Potrivit acestuia, Rusia a fost responsabilă pentru o cincime din importurile de grâu dur ale UE până acum în sezonul 2023/24.

Însă există şi analişti care trag un semnal de alarmă când vine vorba de rolul pe termen lung al Turciei, având în vedere că livrările sale de cereale sunt gestionate de stat iar Turcia se confruntă şi ea cu propriile sale riscuri climatice.

Campania de exporturi din acest an a fost marcată de incertitudini cu privire la care va fi volumul exporturilor aprobate de autorităţi. De exemplu, agenţia de stat TMO a anulat luna această o licitaţie de export.

„În acest sezon, trăim de pe o zi pe alta cu Turcia. Procesul rămâne unul foarte politizat”, a spus un trader european de grâu dur.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Atenţionare de călătorie MAE: Restricţii de circulaţie pentru camioanele de mare tonaj în Ungaria

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Ungaria că Ministerul...

Musca cireselor – monitorizare și combatere

Unul dintre cei mai importanți dăunători la cultura cireșului este musca europeană a cireșului Rhagoletis cerasi, popular musca cireselor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole