15.3 C
București
joi, 28 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFP: Polonia şi Ucraina caută o soluţie la conflictul lor asupra produselor...

AFP: Polonia şi Ucraina caută o soluţie la conflictul lor asupra produselor agricole ucrainene

Prim-ministrul polonez l-a primit joi pe omologul său ucrainean pentru discuţii foarte aşteptate privind, între altele, importurile de produse agricole ucrainene, informează AFP.

Polonia se numără printre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei de la declanşarea ofensivei ruse, în februarie 2022, însă relaţiile dintre cele două ţări au fost afectate în ultimele luni din cauza unor dispute comerciale.

„Europa nu va fi în siguranţă fără o Ucraină liberă”, a scris Donald Tusk pe reţeaua socială X după ce l-a primit la Varşovia pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal.

Acesta din urmă a spus, pe Telegram, că el contează „pe un dialog pragmatic şi constructiv şi pe elaborarea de soluţii eficace”.

Întrevederea între cei doi prim-miniştri va fi urmată de consultări interguvernamentale, în prezenţa mai multor miniştri ai celor două state.

Discuţiile vor viza probleme legate de agricultură, dar şi de infrastructură, energie, securitate şi cooperarea industriilor de apărare din cele două ţări.

În pofida unei „oarecărei apropieri” anunţate miercuri de Varşovia asupra problemei privind importurile şi tranzitul de produse agricole ucrainene, care scindează cele două ţări, „este dificil să ne aşteptăm la un progres în timpul acestor discuţii, la un acord particular”, a declarat joi şeful de cabinet al prim-ministrului polonez.

„Suntem în continuare în faza dialogului şi cele două părţi – cel puţin deocamdată – nu sunt pe deplin mulţumite”, a declarat Jan Grabiec pentru agenţia PAP.

„Noi susţinem ferm cererile legitime ale agricultorilor polonezi privind protecţia pieţei poloneze. Situaţia ucrainenilor este total diferită”, a adăugat el.

În septembrie, Polonia a prelungit embargoul asupra cerealelor ucrainene, sfidând astfel Bruxellesul, care anunţase înainte ridicarea restricţiilor.

Din februarie, agricultorii polonezi protestează în întreaga ţară, opunându-se importurilor de produse agricole din Ucraina şi măsurilor de mediu ale Uniunii Europene.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rasa de oi Dorper – descriere, întreținere, avantaje

Rasa de oi Dorper, originară din Africa de Sud,...
‹ adv ›

Cazuri fără precedent de gripă aviară descoperite în Statele Unite la vacile de lapte

Vaci de la ferme de lapte din statele americane Texas și Kansas au fost depistate pozitiv la o tulpină...

Bulgaria: EPPO acuză o persoană de fraudă cu fonduri agricole în valoare de 190.000 de euro

Filiala bulgară a Biroului Procurorului Public European (EPPO, Parchetul European) a intentat acţiune în justiţie contra unui individ suspectat...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole