23.3 C
București
marți, 9 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCazuri fără precedent de gripă aviară descoperite în Statele Unite la vacile...

Cazuri fără precedent de gripă aviară descoperite în Statele Unite la vacile de lapte

Vaci de la ferme de lapte din statele americane Texas și Kansas au fost depistate pozitiv la o tulpină contagioasă de gripă aviară, au anunțat miercuri autoritățile agricole din Texas, subliniind un „eveniment fără precedent”.

Este pentru prima dată când gripa aviară înalt patogenă (HPAI) a fost detectată la vaci de lapte în Statele Unite, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Agricultură din Texas (TDA), transmite g4media.ro.

„TDA și alte agenții de stat și naționale lucrează neobosit pentru a asigura siguranța aprovizionării noastre cu alimente”, a asigurat Sid Miller, comisarul pentru agricultură din Texas, în comunicat.

Texas se află printre primele cinci state producătoare de lapte din SUA, potrivit datelor USDA.

„Deși este îngrijorător, acest focar nu ar trebui să amenințe aprovizionarea comercială a națiunii noastre cu produse lactate”, a adăugat Sid Miller.

„Risc minim” pentru oameni

Testele nu au scos la iveală nicio alterare a virusului care l-ar putea face mai transmisibil la om, iar riscul pentru public „rămâne minim”, se arată în document.

„Eforturi suplimentare pentru continuarea investigațiilor epidemiologice sunt în curs de desfășurare pentru a se asigura că se poate evalua o imagine completă a situației”, a precizat aceeași sursă.

TDA a declarat că probele pozitive au fost prelevate din lapte nepasteurizat colectat de la două ferme de lactate din Kansas și una din Texas, iar testele au confirmat rezultatele în data de 25 martie.

Departamentul a adăugat că gripa aviară înalt patogenă nu a fost detectată la nicio bovină de carne, dar a îndemnat toți fermierii să pună în aplicare „măsuri de biosecuritate sporite în fermele lor pentru a-și proteja efectivele”.

TDA a precizat că lucrează împreună cu Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) și cu alte agenții pentru a evalua simptomele la vacile de lapte, în principal cele mai în vârstă, din Texas, Kansas și New Mexico.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR anunță programele active de finanțare pentru exploatațiile agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) amintește că, fermierii...
‹ adv ›

Harghita: A început plantarea cartofului, pe aproximativ 6000 de hectare; în judeţ sunt peste o mie de producători

Producătorii de cartofi harghiteni au început plantarea cartofului, cultura de bază în judeţ, suprafaţa totală urmând să fie de...

Norofert anunță semnarea primului contract de distribuție pentru 3 state din SUA 

Norofert, liderul cercetării pentru agricultura regenerativă și unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole