9.9 C
București
luni, 22 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAmenzi de 2,85 mln de lei, în urma unor controale pentru depistarea...

Amenzi de 2,85 mln de lei, în urma unor controale pentru depistarea de practici frauduloase la produsele lactate

Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat amenzi în valoare de 2,85 milioane de lei şi au reţinut 17.083 kilograme de produse lactate, în urma unor controale pentru verificarea autenticităţii şi a parametrilor de calitate ai unor produse alimentare obţinute prin procesarea laptelui şi/sau a unor produse lactate comercializate pe piaţa din România, informează marţi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit sursei citate, în perioada 5 februarie – 15 martie 2024, reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti au efectuat 3.180 de controale în depozite alimentare autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, unităţi de reambalare a produselor lactate, platforme logistice/terminale de distribuţie care aprovizionează lanţurile de unităţi de tip supermarket/hypermarket, magazine alimentare, unităţi de alimentaţie publică, pieţe en-gros, magazine alimentare amenajate în incinta unor pieţe şi/sau complexuri comerciale şi în unităţi de tip supermarket/hypermarket.

Cu ocazia acestor controale au fost verificate şi loturile de produse alimentare obţinute prin procesarea laptelui şi/sau a unor produse lactate provenite din state membre UE/ţări terţe, care au fost reambalate în unităţi din România, autorizate sanitar veterinar pentru desfăşurarea activităţii de reambalare, modul de marcare şi etichetare, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

De asemenea, au fost recoltate 412 probe din lactate şi produse lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor fizico-chimici, în scopul verificării conformităţii cu înscrisurile de pe etichete, identificarea speciei de provenienţă a laptelui utilizat pentru fabricarea acestor produse, precum şi pentru decelarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală şi a proteinelor de soia.

Ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, s-au aplicat 368 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2,85 milioane de lei.

Totodată, au fost emise 6 ordonanţe de suspendare a activităţii, 13 ordonanţe de interzicere a activităţii şi s-a dispus măsura de reţinere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 17.083 kg de produse lactate.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, precum:

  • nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea şi întreţinerea spaţiilor;
  • funcţionarea unităţii fără a deţine autorizaţie sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
  • purtarea echipamentelor de protecţie sanitară incomplete de către personalul ce manipulează produse alimentare;
  • utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare;
  • lipsa efectuării acţiunilor DDD în spaţiul de depozitare a produselor.

Conform ANSVSA, din rezultatele analizelor efectuate asupra produselor lactate, au rezultat următoarele neconformităţi, în special în ceea ce priveşte analiza parametrilor fizico-chimici, diferenţe procentuale raportate la declaraţiile privind valorile de pe etichetă de către producător:

  • procent mai mic de grăsime faţă de cel declarat;
  • procent de cloruri/sare mai mare faţă de cel declarat;
  • procent de substanţă uscată mai mic faţă de cel declarat;
  • procent de proteină mai mic faţă de cel declarat;
  • neconcordanţe privind specia de la care provine laptele, raportată la informaţiile de pe etichetă.

„Inspectorii ANSVSA vor sancţiona toţi operatorii economici care nu respectă normele şi cerinţele de igienă pentru a preveni apariţia riscurilor privind siguranţa alimentară”, avertizează Autoritatea.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

CEC Bank continuă să finanţeze agricultorii prin programul guvernamental Rural Plus

CEC Bank finanţează agricultorii români şi în anul 2024...
‹ adv ›

Agrobiznes.ro aniversează trei ani de activitate!

Dragi prieteni și cititori, Agrobiznes.ro sărbătorește astăzi trei ani de activitate, marcând o etapă importantă în misiunea noastră de...

Experții UE sunt îngrijorați de impactul vremii asupra siguranței alimentare

Experții au identificat vremea extremă ca o provocare principală pentru aprovizionarea cu alimente în Europa într-o evaluare a securității...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole