17.8 C
București
duminică, 13 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul Agriculturii, despre subvenţiile pe stuful din Deltă: Firmele care nu îndeplinesc...

Ministrul Agriculturii, despre subvenţiile pe stuful din Deltă: Firmele care nu îndeplinesc condiţiile legale nu primesc banii europeni

Firmele care nu îndeplinesc condiţiile legale nu primesc banii europeni, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, în plenul Camerei Deputaţilor, referindu-se la subvenţiile pentru stuful din Delta Dunării.

„Haideţi să vorbim şi despre subvenţia pentru paludicultură. O transpunere a Regulamentului European în legislaţia românească, votată în unanimitate de toţi deputaţii din comisiile de agricultură şi mediu, deci inclusiv şi de voi, cei de la USR.

Ca să fie clar pentru toată lumea: firmele care nu îndeplinesc condiţiile legale nu primesc banii europeni. Dacă se constată că unii solicitanţi de subvenţii nu au îndeplinit condiţiile legale şi din regulamentul european, atunci nu primesc subvenţia”, a spus Barbu, la dezbaterea moţiunii simple iniţiate de USR împotriva sa.

Acesta a cerut celor care au iniţiat moţiunea să explice oamenilor din Deltă motivul pentru care nu pot primi această subvenţie, deşi fermierii din alte state beneficiază de astfel de subvenţii.

„Corect este să le spuneţi oamenilor din Deltă de ce le refuzaţi dreptul de a primi o subvenţie, pe care alţi fermieri din alte state îl primesc. Corect, de asemenea ar fi bine să le explicaţi de ce aţi votat raportul la această lege şi acum vă zbateţi să nu producă efecte.

Corect ar fi să spuneţi care este soluţia pentru a nu sugruma ecosistemele din Delta Dunării. Ce vreţi de fapt? Să se dea foc Deltei? Vă agăţaţi de un subiect pentru a vă masca incompetenţa şi lipsa totală de soluţii, dar să fiţi siguri că anchetele pe care le clamaţi vor arăta că nu e nicio încălcare de lege în acordarea acestui tip de subvenţii”, a subliniat el.

Barbu a vorbit şi despre Casa Unirea, un alt subiect pentru care a fost atacat în textul moţiunii de puse de deputaţii USR.

„Vorbiţi în moţiune cu un maxim tupeu şi despre Casa Unirea, un alt proiect pe care l-aţi îngropat cu mâna lui Oros, imediat cum aţi ajuns, din nefericire, la guvernare. Lucrurile sunt clare: am trimis acolo Corpul de Control, concluziile au pornit către instituţiile abilitate să verifice dacă faptele îmbracă forma infracţiunilor.

Noi nu îndrăznim să le spunem procurorilor cum să îşi facă treaba şi nici nu ne amestecăm în deciziile managementului. Dacă un manager nu îşi îndeplineşte contractul de mandat, pleacă şi răspunde pentru faptele sale. Ce este atât de greu de înţeles?”, a adăugat şeful MADR.

‹ adv ›

La mijlocul lunii ianuarie, ministrul Agriculturii a anunţat că a trimis Corpul de Control la Casa de Comerţ Agroalimentar „Unirea”, în urma neregulilor semnalate de Consiliul de Administraţie referitoare la valorificarea unor produse de import prin această societate, nu doar din producţia autohtonă, urmând să ia „măsurile cele mai dure” dacă vor fi găsite nereguli.

Potrivit datelor furnizate de MADR, Direcţia de control din cadrul MADR a constatat, în urma controlului derulat în perioada 13 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, deficienţe şi nereguli în activitatea managementului societăţii, iar printre acestea se numără facturi neîncasate, în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, sau comercializarea într-o proporţie mai mare a produselor din import decât a celor provenite de la producătorii autohtoni.

Camera Deputaţilor a dezbătut, luni, moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, votul urmând să fie dat marţi.

Moţiunea simplă iniţiată de deputaţii USR este intitulată „Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească”.

Deputaţii USR solicită, în moţiunea simplă, ca prim-ministrul Marcel Ciolacu să-l demită pe ministrul Agriculturii Florin Barbu, susţinând că acesta ar trebui să lase funcţia pe care o deţine „pentru cineva mai priceput şi mai puţin nostalgic după comunism”.

Semnatarii moţiunii consideră că Florin Barbu îi tratează cu dispreţ pe fermieri şi îi sfidează pe românii care plătesc zilnic, în piaţă şi în magazine, preţuri mărite.

Potrivit textului moţiunii, produsele cu preţ plafonat au dispărut de pe raft sau au fost scumpite prin scăderea gramajului per produs, iar INS anunţă că preţurile la alimente continuă să crească. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ucraina a recoltat 57,2 milioane de tone de cereale și oleaginoase

În Ucraina au fost recoltate 62,2 milioane de tone...
‹ adv ›

Doar 4% dintre români văd schimbările climatice drept cea mai importantă problemă

Doar 4% dintre români văd schimbările climatice drept cea mai importantă problemă a acestor vremuri, în raport cu preocuparea...

Agroland Agribusiness cumpără o platformă agro-industrială pentru semințe și cereale în Mehedinți

Agroland Agribusiness (BVB: AAB), companie antreprenorială românească, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură, a...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole