24.6 C
București
marți, 16 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR: Consultări cu asociațiile reprezentative din sectorul vegetal și zootehnic

MADR: Consultări cu asociațiile reprezentative din sectorul vegetal și zootehnic

Principalele modificări ale proiectului de ordin privind modalitatea de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic au fost analizate marţi de către reprezentanţii Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale împreună cu asociaţiile reprezentative din aceste sectoare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MAR), directorul general al AM PNDR, Daniela Rebega, a prezentat principalele modificări ale ordinului care se referă exclusiv la sprijinul acordat prin intermediul FEGA, respectiv eliminarea perioadei de depunere a cererilor de plată cu penalităţi, modificarea definiţiei fermierului activ, în concordanţă cu prevederile Planului Strategic (PS), precum şi modificările aferente eco-schemelor din sectorul vegetal în corelare cu derogarea GAEC 8 pentru anul 2024.

În ceea ce priveşte eco-schemele pentru sectorul zootehnic s-au evidenţiat modificările ce vizează flexibilizarea accesării pentru PD-07 Creşterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte şi PD-08 Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşat, precum şi noua eco-schemă PD-27 Creşterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin păşunat extensiv pe pajişti în condiţii optime de sustenabilitate.

Potrivit sursei citate, alte modificări care se regăsesc în proiectul de Ordin au în vedere introducerea noii forme de sprijin care vizează sprijinul cuplat – porumb pentru siloz; modificarea termenului final de depunere a documentelor justificative în cazul sprijinului cuplat vegetal – pentru toate intervenţiile termenul limită este 31 martie al anului următor de cerere.

De asemenea, se mai regăsesc modificări în ceea ce priveşte condiţiile de eligibilitate pentru sprijinul cuplat zootehnic în cazul intervenţiei PD-24 ovine/caprine (în concordanţă cu prevederile PS), şi anume eliminarea raportului de sexe, animalele eligibile sunt cele înscrise în registrul genealogic/BND, vârsta animalului se calculează în anul de cerere şi nu la data limită de depunere a cererii, actualizarea Anexei privind adeverinţa emisă de deţinătorii de registre genealogice.

Proiectul de ordin prevede şi actualizarea adeverinţelor emise de Primării, în sensul că au fost eliminate restul semnăturilor de pe adeverinţă, unica semnătură fiind a Primarului/reprezentant legal.

„Mai mult, fermierii vor putea beneficia de plata acordată prin eco-schema PD 04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil într-un mod mai facil şi vor avea posibilitatea alegerii modului în care ponderea de teren alocată elementelor neproductive (5%) să fie ocupată cu: zone şi caracteristici neproductive, inclusiv terenuri lăsate pârloagă; şi/sau culturi fixatoare de azot şi/sau culturi secundare”, arată MADR.

Această opţiune va putea fi corelată cu decizia fermierului de respectare a cerinţei de bază a GAEC8, în acord cu prevederile Regulamentului (UE) 2024/587.

Pentru procentul de 4% din suprafaţa de teren arabil de la nivel de fermă, fermierul va putea opta pentru variantele menţionate cu precizarea că, atunci când se vor înfiinţa culturi fixatoare de azot sau culturi secundare, nu vor fi utilizate produse de protecţie a plantelor, menţionează reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

La consultări au participat ministrul Agriuclturii, Florin-Ionuţ Barbu, secretarul de stat Sorin Moise şi directorul general al AM PNDR, Daniela Rebega şi reprezentanţii asociaţiilor de fermieri din sectorul vegetal şi zootehnic.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi...
‹ adv ›

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...

Ministrul Agriculturii: Retehnologizăm staţii de pompare care au fost puse în funcţiune în anul 1971

Una dintre cele mai vechi amenajări de irigaţii din România, Pietroiu- Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, este în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole