Pe data de 5 martie, Chișinăul a fost gazda unui eveniment inedit, care a adunat 350 de participanți din Moldova, România și Ucraina sub umbrela digitalizării agriculturii – Conferința AgTech 2024.
Aflată la a cincea ediție, Conferința AgTech, organizată de Agrobiznes, a abordat tradițional cele mai importante subiecte și a devenit o platformă de prezentare a inovațiilor și soluțiilor sustenabile în agricultură.
Pentru prima dată, cei 15 speakeri au abordat subiecte complexe pentru toate sectoarele importante ale agriculturii: cultura mare, horticultura, vinificația, zootehnia, inclusiv apicultura, și au prezentat soluții pentru probleme cum ar fi schimbările climatice, irigarea durabilă și investițiile în resurse de energie regenerabilă.
În continuare, vă prezentăm topul celor patru subiecte care, potrivit participanților, au adunat cele mai multe reacții și au stârnit un interes deosebit:
1. Prima aeronavă fără pilot pentru combaterea grindinei, disponibilă comercial
Fără îndoială, unul dintre subiectele care a provocat cel mai mare interes încă înainte de desfășurarea conferinței a fost dezvoltarea unică a unei companii locale – prima aeronavă fără pilot utilizată pentru combaterea grindinei și stimularea precipitațiilor.
Soluția nu are precedent la nivel mondial, fiind prima aeronavă fără pilot destinată acestor scopuri, disponibilă comercial.
Aceasta a fost dezvoltată de către DanAero în parteneriat cu o companie din România și a fost deja livrată către clienți.
Printre avantajele acesteia se numără stimularea precipitațiilor și combaterea grindinei cu un impact minim asupra mediului, costuri operaționale cu aproximativ 7-8 ori mai mici și riscuri reduse.
2. Tratarea apei saline prin intermediul undelor radio de frecvență ultra înaltă și ultra joasă
Specialiștii susțin că irigarea culturilor cu apă de calitate proastă poate fi mai dăunătoare decât lipsa irigării. În acest context, un subiect important abordat la Conferința AgTech 2024 a fost prezentarea unei soluții inovatoare de tratare a apei saline – utilizarea undelor radio de frecvență ultra înaltă și ultra joasă.
Soluția, prezentată de compania internațională MaxGrow, este acum disponibilă în peste 10 țări și, recent, și în Moldova.
3. Tendințe în producerea laptelui. Tehnologii SUA vs Europa
Un alt subiect care a provocat un interes sporit la conferința AgTech 2024 a fost legat de tehnologiile și tendințele din sectorul laptelui.
Noile măsuri de suport disponibile în Republica Moldova încurajează investițiile în sectorul zootehnic. Cu toate acestea, nu toate soluțiile disponibile pe piață sunt adecvate pentru implementarea în fermele de vaci.
Expertul internațional Ion Moraru, originar din Ucraina și cu o experiență vastă în gestionarea fermelor de vaci din SUA și UE, a discutat despre importanța selectării tehnologiilor adecvate care să asigure necesitățile și confortul animalelor, menționând că unele soluții tehnologice încă nu sunt complet adaptate la realitățile fermelor.
4. Prima fermă complet digitalizată din România
Dacă în sectorul zootehnic primordială este intervenția la timp și monitorizarea stării animalelor de către muncitori, în cazul culturilor de câmp digitalizarea se dovedește a fi o soluție indispensabilă în atingerea performanței.
Acest lucru a fost demonstrat în timpul conferinței de către Frizon Group, una dintre companiile agricole din România care a înregistrat o creștere impresionantă în doar 11 ani de activitate.
Pornind, în 2013, de la o suprafață de 450 de hectare în județul Vrancea, Frizon Group a crescut exponențial, ajungând să administreze o suprafață de peste 4.500 de hectare, dintre care 1800 irigate și să construiască o capacitate de depozitare a cerealelor de 60.000 de tone.
În 2021, Frizon Group a dezvoltat prima fermă complet digitalizată din România, cu un ecosistem IoT integrat, cu dispozitive inteligente incluse în echipamentele agricole: procesare, senzori, hardware de comunicații.
În acest an, Andrei Brașovean, reprezentatul companiei, a menționat în cadrul Conferinței AgTech 2024 că, Frizon Group planifică extinderea suprafeței irigate la 3.600 ha prin începerea construcției conform studiului de fezabilitate a celor 6 proiecte de irigații și instalația de compostare, centrala de energie fotovoltaică și pentru centrala de amoniac anhidru verde.
Pe lângă aceste subiecte, conferința a oferit informații despre proiectele de suport și soluțiile recent devenite disponibile în Moldova, recomandările privind investițiile în sisteme performante de irigații, conceptul „Ferma viitorului”, care include investiții în energie regenerabilă și gestionarea eficientă a terenurilor, precum și practici pentru producerea durabilă a fructelor.
Despre Conferința Agtech 2024
- Organizator: Agrobiznes
- Co-Organizatori: USAID, Tekwill, OPTIM
- Parteneri generali: ProCredit Bank, Feudal.md
- Parteneri: Unisolar, Comsales Grup, Eco Center, Start-Up City Cahul, Vadalex Agro, Agroprofi
- Partener de mobilitate: Renault Moldova
Pe lângă companiile și organizațiile menționate, în zona de B2B Expo participanții au avut ocazia să interacționeze și cu reprezentanții: Agreena, iFarms, SAS Agro, Banca de Alimente, Max Grow, Dron Agro Assistance, Autehton și XAG Moldova.