22.1 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFermierii au înconjurat sediul Comisiei Europene pe fondul reuniunii Miniştrilor Agriculturii

Fermierii au înconjurat sediul Comisiei Europene pe fondul reuniunii Miniştrilor Agriculturii

Fermierii europeni au încercat luni să treacă de barajele poliţiei, în încercarea de a înconjura sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, pentru a cere mai mult sprijin din partea blocului comunitar, transmite Bloomberg.

Protestele, la care au participat aproximativ 900 de tractoare, au loc în paralel cu o reuniune a miniştrilor europeni ai Agriculturii. Acesta este al doilea protest major care are loc la Bruxelles în ultimele săptămâni, fermierii fiind nemulţumiţi de obstacolele birocratice, măsurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, precum şi eforturile de a ajuta Ucraina să îşi vândă cerealele.

„Avem nevoie de un gest ferm şi pozitiv. Principala problemă este cea a veniturilor, nu avem un preţ corect care să ne permită să ne acoperim costurile. Mai există povara administrativă, ignoranţa celor care fac legi, totul se schimbă atât de repede încât nu avem timp să ne conformăm”, a declarat Caroline Jaspart, preşedinta Uniunii femeilor fermier din regiunea Wallonia.

Securitatea a fost întărită în jurul birourilor instituţiilor europene. Tractoarele au forţat baricadele poliţiei în mai multe locuri, potrivit unor imagini postate pe social media. Zona din jurul clădirilor unde se întâlnesc luni miniştrii europeni ai Agriculturii a fost murdărită cu paie, orz şi anvelope incendiate.

Tractoarele afişau pancarte pe care se puteau citi diverse slogane, precum „Europa vrea ca noi să murim” sau „Moartea noastră înseamnă foamea voastră”.

De asemenea, unele tractoare au blocat o serie de importante intersecţii care asigură accesul la aeroportul internaţional din Bruxelles.

Uniunea Europeană negociază de mai mult timp un acord de liber schimb cu ţările din America de Sud care formează blocul Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay), acord care provoacă îngrijorări în rândul fermierilor europeni pentru că va duce la importuri ieftine din ţări care au standarde de mediu mai relaxate comparativ cu cele care trebuie respectate în UE.

„În conformitate cu acordul cu Mercosur, cantităţi mari de carne, lapte şi legume vor veni în Europa dar nu avem un mediu concurenţial egal, nu există o siguranţă alimentelor, ei nu lucrează pentru mediul înconjurător. Nu vă puteţi imagina cât de incredibil va fi pentru piaţă. Pentru noi viitorul arată foarte prost în acest moment”, spune Stijn Zelderloo, cultivator de cereale care are o fermă la marginea Bruxelles-ului.

Fermierii sunt nemulţumiţi, de asemenea, de importurile din Ucraina, care trebuie să se bazeze pe rutele de transport din ţările vecine, după ce invazia rusească a blocat exporturile prin porturile de la Marea Neagră.

„Există o problemă clară cu reducerea tarifelor de import pentru Ucraina şi importurile masive de cereale şi carne de pasăre care afectează preţurile. Măsurile propuse de Comisie sunt foarte slabe şi seamănă mai mult cu o pasare a responsabilităţii pe seama statelor membre”, spune Guillaume Van Binst, secretar general la Federaţia Tinerilor Fermieri.

Uniunea Europeană a încercat să calmeze protestele fermierilor, luând măsuri pentru a reduce birocraţia şi a amâna unele reguli.

„Nu putem întotdeauna să mergem rapid. Dar lucrăm deja mai repede decât de obicei. Putem înţelege nemulţumirile fermierilor. Putem de asemenea înţelege că unii dintre ei sunt într-o situaţie dificilă. Dar agresiunea nu a fost niciodată o sursă de soluţii”, a declarat luni ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval.

Mai mulţi miniştrii europeni ai Agriculturii precum şi comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, intenţionează să se întâlnească, în cursul acestei zile, cu reprezentanţii fermierilor pentru a discuta despre nemulţumirile lor. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Satu Mare: Percheziţii la un punct de lucru de unde s-ar fi intoxicat sute de familii de albine

Două percheziţii domiciliare au avut loc, vineri, în judeţul Satu Mare, în cazul sutelor de familii de albine care...

Patru operatori de cereale din Portul Constanța – amendaţi cu câte 15.000 lei pentru poluarea aerului

Patru operatori de cereale din Portul Constanţa au fost amendaţi cu câte 15.000 lei de Garda de Mediu pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole