18.4 C
București
duminică, 21 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePortul Constanţa a expediat 436.000 tone de cereale ucrainene în ianuarie, un...

Portul Constanţa a expediat 436.000 tone de cereale ucrainene în ianuarie, un declin de 38% comparativ cu 2023

Portul Constanţa a expediat 436.000 tone de cereale ucrainene în ianuarie, un declin de 38% faţă de perioada similară din 2023 (700.000 tone), arată datele autorităţii portuare.

Aceasta sporeşte temerile în rândul operatorilor că rutele de export create de la invazia rusească stagnează, Kievul folosind mai mult propriile porturi, transmite Reuters.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, iar portul Constanţa este acum cea mai importantă rută alternativă de export pentru Kiev, în condiţiile în care cerealele ajung în portul românesc cu camioanele, pe calea ferată sau cu barjele pe Dunăre.

În 2022, exporturile de cereale ucrainene prin Constanţa, care nu existau înaintea războiului, s-au situat la 8,6 milioane tone metrice şi au urcat în 2023 la 14 milioane tone, sprijinite de investiţiile din fonduri europene în port şi de investiţiile operatorilor în echipamente.

„Percepţia în rândul operatorilor este că volumele sunt în scădere, coridorul Ucrainei prin propriile sale porturi funcţionează”, a afirmat Viorel Panait, directorul directorul general de la operatorul portuar Comvex SA, pentru Reuters.

Panait, care este şi preşedintele operatorilor portuari din Constanţa, a explicat că noul mecanism de control al exporturilor de cereale, introdus de Kiev anul trecut pentru a preveni evaziunea fiscală, a contribuit la această încetinire.

El a adăugat că operatorii portuari din România, companiile de logistică şi cele care fac transporturi pe calea ferată au investit pentru a majora capacitatea de gestionare a cerealelor ucrainene, fiind în desfăşurare şi o schemă de sprijin finanţată de UE.

„Există temeri că aceste rute de export, înfiinţate în urmă cu doi ani, vor fi pierdute. Ţinând cont de costul de transport echivalent prin porturile ucrainene şi Constanţa, un mod raţional de a prezerva noile fluxuri ar fi prudent”, a explicat Panait.

Totuşi, unii analişti spun că se aşteaptă la revenirea pe creştere a volumelor în primăvară.

„Vedem o redresare a pieţei, fermierii din Ucraina ezită să vândă la astfel de preţuri scăzute, dar exporturile se vor relua în martie-aprilie”, a declarat pentru Reuters Cezar Gheorghe de la firma de consultanţă AGRIColumn.

El estimează că fermierii români ar avea un surplus exportabil de 20-22 milioane tone de cereale în sezonul 2023/2025.

În ianuarie, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Jim O’Brien, declara că se aşteaptă ca România să rămână cea mai importantă rută alternativă de export pentru cerealele şi alte bunuri din Ucraina, în urma propriilor sale porturi. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Atenționare! Rățișoara porumbului își face simțită prezența în culturile răsărite

În Banat, semănatul porumbului este în plină desfășurare în...
‹ adv ›

AgroMeteo: Dezvoltarea speciilor pomi-viticole se va desfăşura normal în majoritatea zonelor agricole

Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată în cea mai mare parte a...

ANM: Cod galben de vânt în localităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea, sâmbătă după-amiaza

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare nowcasting Cod galben de vânt valabilă sâmbătă, până la ora 17:00,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole