7.9 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina susţine că exporturile sale de produse agricole nu afectează pieţele europene

Ucraina susţine că exporturile sale de produse agricole nu afectează pieţele europene

Exporturile ucrainene de produse agricole prin Europa de Est nu au afectat aceste pieţe, în pofida protestelor fermierilor, iar relansarea livrărilor via Marea Neagră ar trebui să ajute la calmarea temerilor lor, a declarat miercuri un oficial ucrainean, transmite Reuters.

Statele vecine Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria) s-au plâns că intrările de produse agricole ucrainene le-au dat peste cap pieţele lor, ceea ce a dat naştere la proteste din partea fermierilor şi transportatorilor.

Taras Kacika, adjunct al ministrului ucrainean al economiei şi reprezentant comercial al Kievului, a recunoscut că explozia exporturilor prin Europa de Est, datorată faptului că invazia rusească a oprit livrările tradiţionale via porturile din Marea Neagră, a dat naştere la îngrijorări şi critici conform cărora produsele ucrainene nu respectă standardele UE în domeniul securităţii alimentelor.

„Pentru noi asta e ciudat, pentru că credem că la niciun produs nu îi scoatem pe fermierii europeni de pe pieţele lor locale”, le-a spus Taras Kacika jurnaliştilor cu care s-a întâlnit la Bruxelles.

În urmă cu două săptămâni, Comisia Europeană a propus măsuri pentru a limita exporturile Ucrainei de carne de pasăre, ouă şi zahăr, cu posibile restricţii temporare la alte produse agricole, precum cerealele. Propunerile Executivului comunitar au nevoie să fie aprobate de guvernele statelor membre UE şi de Parlamentul European.

Kacika a menţionat că exporturile Ucrainei, via porturile de la Marea Neagră, şi-au revenit după ce în luna august 2023 a fost pus la punct un coridor alternativ. În primele şase luni de la înfiinţarea acestui coridor, Ucraina a exportat 14,3 milioane de tone de produse agricole iar livrările din luna ianuarie 2024 s-au apropiat de nivelul înregistrat înainte de război.

„Noi credem că problema cerealelor şi mărfurilor este rezolvată cu Polonia”, a spus Taras Kacika.

Oficialul ucrainean a mai spus că UE trebuie să meargă mai departe de liberalizarea temporară a comerţului în 2025 sau 2026 şi să îi convingă pe fermieri şi politicieni că nu mai este nevoie de tarife şi cote.

„Ceea ce trebuie să facem este să ne asigurăm că toată lumea este conştientă că respectăm regulile UE în domeniul producţiei”, a spus Kacika, exprimându-şi speranţa că o soluţie va fi găsită până la finalul acestui an. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Atenţionări de Cod galben şi Cod portocaliu de viituri pe râurile din Dobrogea

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA)...
‹ adv ›

Fermierii americani se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale

Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de...

Garden Fest by USV Iași – eveniment adresat iubitorilor de plante și natură

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV) își unește forțele cu sectorul antreprenorial pentru a organiza...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole