14.7 C
București
miercuri, 29 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePolonia prezintă scuze pentru incidentul cu cereale aruncate la frontiera cu Ucraina

Polonia prezintă scuze pentru incidentul cu cereale aruncate la frontiera cu Ucraina

Ministrul polonez al Agriculturii, Czeslaw Siekierski, a prezentat scuze pentru aruncarea unor cereale ucrainene pe şosele de către fermierii polonezi care protestează la graniţa dintre cele două ţări, „un act de disperare” care a provocat furie în Ucraina, relatează AFP.

„În numele fermierilor polonezi, prezint scuze pentru un astfel de act de disperare şi cer înţelegere pentru situaţia lor extrem de dificilă”, a declarat oficialul, citat într-un comunicat transmis luni seara.

„Nu este forma corectă de protest, dar este adesea folosită de fermierii din diferite ţări”, a spus el despre incidentul de duminică.

Fermierii polonezi care au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina începând de vineri au oprit un camion care transporta cereale ucrainene şi i-au aruncat încărcătura.

Ei protestau împotriva a ceea ce percep drept concurenţă neloială din partea omologilor ucraineni, care nu sunt supuşi reglementărilor stricte ale UE.

Această acţiune fără precedent a provocat un val de indignare în Ucraina, o ţară cu o puternică tradiţie agricolă, care se confruntă de doi ani cu invazia rusă şi unde milioane de oameni au murit în 1932-1933, în timpul Marii Foamete (Holodomor), organizată de regimul stalinist.

Autorităţile ucrainene au descris incidentul ca fiind „inacceptabil” şi au cerut Varşoviei să-i „pedepsească” pe făptaşi, deoarece economia naţională este grav afectată de invazia rusă.

Fiind unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, Ucraina a asistat la transformarea sectorului său agricol, o mare parte din terenurile sale agricole devenind inutilizabile din cauza războiului, iar exporturile sale prin Marea Neagră fiind iniţial complet blocate, apoi parţial restaurate.

Procuratura poloneză a anunţat luni că a „deschis o anchetă” privind încălcarea securităţii vamale şi distrugerea proprietăţii, infracţiuni pedepsite cu până la cinci ani de închisoare.

Polonia a fost printre cei mai mari susţinători ai Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie 2022, dar relaţia lor a fost otrăvită în ultimele luni de disputele comerciale.

Noile proteste vin la câteva săptămâni după încheierea unui blocaj similar la frontieră de către camionagii polonezi.

Marţi dimineaţă, fermierii polonezi menţineau o blocadă aproape totală asupra camioanelor la cinci puncte de trecere a frontierei, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei de frontieră ucrainene, Andrii Demcenko, citat de agenţia de ştiri Interfax-Ucraina.

„Sunt aproximativ 1.250 de camioane la cozi”, a precizat el.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Alexandra Caminschi, Advice&Consulting: Asigurăm tot spectrul de soluții pentru obținerea fructelor de calitate superioară

În fața provocărilor crescânde din sectorul horticol, Advice&Consulting vine...
‹ adv ›

Analiză: Preţurile transportului maritim ating noi maxime din cauza tensiunilor geopolitice

Preţurile transportului maritim ating noi maxime, după cele înregistrate în perioada de pandemie, pe fondul creşterii cererii şi al...

DN Agrar Group încheie primul trimestru cu afaceri de 40 mln de lei şi un profit net de 8 mln de lei

DN Agrar Group, companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, a încheiat primul trimestru din 2024 cu afaceri de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole