11.1 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBarbu: Mă bucur că preşedintele CE a decis să retragă prevederile privind...

Barbu: Mă bucur că preşedintele CE a decis să retragă prevederile privind limitarea din pix a produselor de protecţie a plantelor

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, apreciază decizia anunţată de şefa Comisiei Europene, de a retrage proiectul privind reducerea consumului de pesticide care îi dezavantaja pe fermierii români.

„Mă bucur că preşedintele Comisiei Europene a ajuns la concluzia că Regulamentul SUR era total greşit şi a luat decizia să retragă prevederile privind limitarea din pix a produselor de protecţie a plantelor.

Am susţinut în fiecare Consiliu AgroFish şi în toate apariţiile mele în spaţiul public că reducerea în termeni de procente, fără să se ţină cont de specificul fiecărui stat membru, nu are cum să ajute nici mediul, nici fermierii!

Le mulţumesc colegilor europarlamentari PSD care au respins prin vot propunerea de Regulament care îi dezavantaja pe fermierii români!”, a scris marţi, pe Facebook, ministrul Agriculturii.

Ministrul a transmis că are încredere că şi prelungirile derogărilor de la GAEC 8 (4% pârloagă) şi de la GAEC 7 (rotaţia culturilor), pe care, de asemenea, le-a susţinut în Consiliu vor fi adoptate, deoarece sunt susţinute de miniştrii Agriculturii din 15 state membre.

„Avem datoria să ascultăm vocea fermierilor, să îi sprijinim şi să luăm deciziile cele mai bune pentru viitorul agriculturii din fiecare stat membru”, a mai scris Barbu, pe pagina de socializare.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus marţi retragerea unui proiect de lege menit să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE, care a fost blocat de eurodeputaţi şi criticat în recentele proteste agricole.

Element central al Pactului verde european, proiectul legislativ privind pesticidele propus în iunie 2022 de Bruxelles a planificat să reducă la jumătate până în 2030 utilizarea şi riscurile la nivelul UE ale produselor chimice fitosanitare (comparativ cu perioada 2015-2017).

Propunerea, care a fost respinsă la sfârşitul lunii noiembrie în Parlamentul European, în timp ce negocierile dintre state erau împotmolite, „a devenit un simbol al polarizării”, a declarat ea în plenul PE la Strasbourg.

„Voi propune (comisarilor) să retragă această propunere”, a adăugat Ursula von der Leyen, fără a exclude o viitoare nouă versiune „mult mai matură, cu participarea părţilor interesate”.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tuta absoluta – 6 măsuri importante pentru control

Tuta absoluta, cunoscută și sub denumirea de molia minieră...
‹ adv ›

Alertă patogen la rapiță. Făinarea rapiței – atac la silicve la hibrizii sensibili în Câmpia Banatului

Încă de la începutul primăverii am făcut informări cu privire la prezența acestui patogen în culturile de rapiță din...

ANRE: 90% dintre autorizaţiile de producţie sunt în fotovoltaic sau eolian

Un număr de 145 de capacităţi energetice sunt în curs de construire în baza autorizaţiilor de înfiinţare pe care...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole