4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleSectorul silvic din România este blocat din cauza procedurilor birocratice şi anomaliilor...

Sectorul silvic din România este blocat din cauza procedurilor birocratice şi anomaliilor legislative

Procedurile birocratice şi anomaliile legislative blochează sectorul silvic din România, acum în plină iarnă, când oamenii au nevoie de lemn pentru încălzirea locuinţelor, atrag atenţia reprezentanţii Federaţiei Silva.

Conform organizaţiei sindicale şi profesionale, reprezentativă pentru sectorul silvic, din cauza a două acte normative, Romsilva are, în prezent, un volum de masă lemnoasă de peste 1,5 milioane de metri cubi blocat, cu o valoare estimată la 600 milioane de lei, „care, dacă nu se modifică legislaţia actuală, rămâne nerecoltat şi nevalorificat în anul 2024”.

Primul act normativ este Legea 347/2023, intrată în vigoare la data de 16 noiembrie 2023, prin care se completează Codul silvic, şi în care se introduce, „fără niciun fel de evaluare a impactului economic şi social”, o prevedere conform cărei reglementarea privind amenajamentul silvic intră în vigoare după publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României, împreună cu Ordinul de ministru pentru aprobare.

„Din cauza acestei reglementări birocratice şi contraproductive, 25 de ocoale silvice din cele 312 din cadrul Romsilva nu pot executa în prezent lucrările silviculturale şi nu pot recolta lemnul de pe o suprafaţă de aproximativ 150 mii hectare păduri întrucât, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 347/2023, niciun amenajament silvic nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, fiind o întârziere de aproape 3 luni, timp în care nici populaţia nu poate fi aprovizionată cu lemn de foc, deşi ne aflăm în plină iarnă, şi nici industria de prelucrare, care aduce plusvaloare economică acestei resurse regenerabile, de importanţă strategică.

Procedura de publicare a amenajamentelor silvice în Monitorul Oficial este una greoaie, ca să nu spunem imposibilă, întrucât un singur amenajament poate avea şi câteva mii de pagini, care trebuie listate, semnate şi ştampilate pentru conformitate pe fiecare pagină, apoi scanate şi pregătite de publicare, ceea ce a făcut ca după intrarea în vigoare a Legii nr. 347/2023, 16.11.2023, niciun amenajament silvic aflat în situaţia de mai sus să nu poată fi publicat”, menţionează Federaţia Silva.

‹ adv ›

Potrivit sursei citate, volumul de lemn din pădurile proprietate publică a statului, care ar fi trebuit să intre în circuitul economic şi este în prezent blocat la cele 25 de ocoale silvice, depăşeşte 515.000 metri cubi, cu o valoare de peste 200 de milioane lei.

„Un al doilea act normativ care blochează activitatea de producţie este Hotărârea de Guvern nr. 236/2023 privind aprobarea metodologiei de evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice, a cărei aplicare conduce la imposibilitatea recoltării şi valorificării lemnului la un număr de 105 ocoale silvice de stat din cele 312 existente, resursa blocată ajungând la circa 1 milion de metri cubi de lemn, cu o valoare estimată la 400 de milioane de lei, blocaj care durează în multe cazuri între 6 – 12 luni.

Din 312 ocoale silvice aparţinând statului, 130 de ocoale silvice au o resursă blocată de 1,5 milioane de metri cubi de lemn (dintr-un total de aproximativ 9 milioane mc), cu o valoare totală estimată la 600 milioane de lei, blocaj cauzat de procedurile birocratice stufoase, având amenajamentele silvice ori aflate în procedură de evaluare de mediu, ori cu avizele de mediu obţinute, dar care aşteaptă de aproape trei luni să fie publicate în Monitorul Oficial”, susţin silvicultorii.

În viziunea specialiştilor, neaplicarea amenajamentelor silvice sau aplicarea cu întârziere va avea o serie de efecte, precum cele de natură ecologică (apariţia unor dezechilibre la nivelul arboretelor), de natură socială (vor fi afectate peste 275.000 de gospodării dintre cele aproximativ 3,5 milioane, care sunt în prezent dependente de încălzirea cu lemn), de natură economică (consecinţa neaplicării amenajamentelor silvice conduce la imposibilitatea recoltării de masă lemnoasă).

„Blocajul pe piaţa lemnului în condiţii de iarnă, va conduce inevitabil la escaladarea fenomenului tăierilor ilegale şi la producerea de pagube în fondul forestier, aspect care, după părerea noastră, nu trebuie deloc neglijat.

Dacă volumul de 1,5 milioane metri cubi de lemn, estimat la 600 milioane de lei, nu se va recolta şi valorifica în acest an, se va ajunge la imposibilitatea susţinerii activităţii de administrare a pădurilor la cele 130 de ocoale silvice de stat afectate de blocajul amenajamentelor silvice, la imposibilitatea susţinerii cheltuielilor salariale pentru aproximativ 4000 de angajaţi, fapt ce va conduce la necolectarea de către bugetul de stat a peste 200 milioane lei reprezentând contribuţii aferente plăţilor salariale”, subliniază organizaţia profesională.

Reprezentanţii Silva susţin că blocajul de pe piaţa lemnului va duce la păgubirea bugetului de stat cu impozitul pe profit, dar şi cu cota aferentă de profit care revine din valorificarea cantităţii de 1,5 milioane metri cubi de lemn, întrucât 90% din acest profit se virează anual de către Romsilva la buget.

În plus, bugetul naţional va fi păgubit cu cel puţin 70 milioane lei, reprezentând TVA necolectat, care ar rezulta din valorificarea a cantităţii de lemn amintite.

„Având în vedere toate aceste argumente de ordin ecologic, social şi economic prezentate, Federaţia Silva a solicitat intervenţia conducerii Guvernului pentru rezolvarea acestui blocaj fără precedent, cauzat de prevederile OUG nr. 177/2022, modificată prin Legea nr. 347/2023, care a introdus obligativitatea publicării ordinului de ministru şi a amenajamentului silvic în Monitorul Oficial, precum şi pentru revizuirea procedurilor birocratice anevoioase impuse de Hotărârea Guvernului nr. 236/2023 pentru aprobarea metodologiei de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice.

În acest context, Federaţia Silva a solicitat organizarea cât mai curând a unei întâlniri cu Prim-Ministrul Guvernului României, domnul Marcel Ciolacu, pentru a discuta întreaga problematică cu care se confruntă lucrătorii din silvicultură în această perioadă”.

Federaţia Silva este o organizaţie sindicală şi profesională reprezentativă pentru sectorul silvic, cu peste 14.000 de membri în întreaga ţară, ce activează în zona de administrare a pădurilor. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

APIA primește Cereri de ajutor de stat pentru Servicii de silvomediu

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că în perioada 17 aprilie - 26 iunie...

Agent Green consideră că Noul cod silvic aprobat de Guvern este un atentat brutal la siguranţa naţională

Noul Cod silvic reprezintă un atentat brutal la siguranţa naţională, pune în pericol pe absolut toţi cetăţenii ţării şi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole