O navă care transporta 16 mii de oi și vite care rămăseseră blocate în largul coastelor Australiei pe o căldură extremă s-a întors într-un port din Perth, notează bbc.com.
Luna trecută, nava MV Bahijah a abandonat traseul prin Marea Roșie – unde luptătorii Houthi din Yemen au atacat navele – lăsând animalele blocate la bord timp de câteva săptămâni.
Aproximativ 14.000 de oi și 2.000 de vite sunt blocate la bordul Bahijah la temperaturi apropiate de 40C (104F), a citat agenția de știri Reuters grupuri agricole și de exportatori.
Guvernul australian a încercat să transmită un mesaj liniștitor în actualizarea sa de miercuri seara, care a spus că doi veterinari independenți au vizitat animalele de la bord.
Aceștia nu au găsit „nicio dovadă de probleme semnificative de sănătate, bunăstare sau de mediu”, a spus declarația. Evenimentele au adus în lumina reflectoarelor condițiile cu care se confruntă animalele trimise pe vase peste mări.
Nava a rămas pe mare în așteptarea unei decizii australiene privind posibilitatea de a descărca animalele. Oficialii au invocat riscuri de biosecuritate. Încă nu este clar dacă animalelor li se va permite să debarce de pe navă.
Departamentul pentru agricultură al Australiei a declarat că medicii veterinari care au examinat animalele nu au găsit probleme semnificative în ceea ce privește sănătatea, bunăstarea sau mediul și că se stabilesc următorii pași.
Într-o actualizare anterioară, acesta a subliniat că toate animalele care sosesc în țară vor fi supuse unor controale stricte de biosecuritate și că sănătatea și bunăstarea acestora reprezintă cea mai mare prioritate.
Guvernul australian afirmă că normele sale de biosecuritate, unele dintre cele mai stricte de pe planetă, au menținut țara liberă de mulți dintre cei mai invazivi dăunători și boli din lume.
Incidentul evidențiază consecințele de mare amploare ale atacurilor recente asupra navelor de către Houthi, care sunt susținute de Iran.
Luptătorii au început să atace nave ca răspuns la acțiunile Israelului în enclava palestiniană Gaza. Aceștia au insistat că vizează doar navele legate de Israel.
Vasul maritim era destinat Israelului când a plecat din Fremantle în Perth pe 5 ianuarie. Animalele se numără printre sutele de mii trimise anual din Australia în Orientul Mijlociu.
Guvernul spune că a spus transportatorilor să se întoarcă în Australia pe 20 ianuarie, invocând „circumstanțele excepționale” la care se lucrează.
Marea Roșie este o rută critică de transport maritim care asigură accesul la Canalul Suez – care, la rândul său, oferă cea mai rapidă cale pentru nave de a trece între Asia și Europa.
Insecuritatea continuă a determinat companiile internaționale de transport maritim să aleagă trasee lungi în jurul Africii de Sud, provocând perturbări severe lanțurilor globale de aprovizionare.
SUA și Marea Britanie au lansat atacuri împotriva țintelor Houthi din Yemen, spunând că protejează comerțul. Acestea au fost sprijinite de mai multe alte țări, inclusiv Australia.
În aprilie anul trecut, Noua Zeelandă a interzis exportul de animale vii după un incident în care mii de vaci s-au înecat. Guvernul australian a promis să interzică exportul de oi vii.