16.2 C
București
duminică, 6 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia, China şi Turcia - principalii importatori de produse agricole din Ucraina,...

România, China şi Turcia – principalii importatori de produse agricole din Ucraina, în 2023

România, China şi Turcia au fost anul trecut principalii importatori de produse agricole din Ucraina, a anunţat Mykola Puhachov, adjunctul directorului Institutului Naţional de Economie Agrară (IAE), informează site-ul ukrinform.net.

Pentru prima dată, România a fost pe primul loc în rândul importatorilor majori de produse agricole din Ucraina, aducând produse în valoare de 2,875 miliarde de dolari. Ponderea sa în exporturile de produse agricole ucrainene s-a situat la 13%.

Pe locul doi a fost China, care a importat din Ucraina produse agricole de 2,22 miliarde de dolari. Spre deosebire de 2022, volumele de importuri de produse agricole din Ucraina ale Chinei au urcat cu 18%. Ponderea sa în exporturile de produse agricole ucrainene s-a situat la 10%.

‹ adv ›

Pe locul trei a fost Turcia, care a importat din Ucraina produse agricole de 1,994 miliarde de dolari. Ponderea sa în exporturile de produse agricole ucrainene s-a situat la 9%.

„După restricţiile impuse de Polonia la importurile de produse agricole din Ucraina, această ţară a încetat să mai fie principalul importator de produse agricole din Ucraina pe piaţa mondială, valoarea exporturilor către Polonia s-a redus cu o treime, la 1,797 miliarde de dolari”, a declarat Puhachov.

Printre principalii 10 importatori de produse agricole din Ucraina se află şi Spania (1,765 miliarde de dolari), Ţările de Jos (1,274 miliarde de dolari), Egipt (1,066 miliarde de dolari), Italia (1,045 miliarde de dolari), Germania (862 milioane de dolari) şi Ungaria (471 milioane de dolari).

Anul trecut, 69% din veniturile în valută realizate de producătorii agricoli din din Ucraina au fost furnizate de principalii 10 importatori de produse agricole.

În general, exporturile de produse agricole ale Ucrainei în statele membre UE au scăzut cu 4% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 12,6 miliarde de dolari. În acelaşi timp, ponderea UE în exporturile de produse agricole ucrainene a atins un nou record – 57% – anul trecut.

Pe locul doi se află Asia, cu o pondere de 29,9%, importând produse agricole din Ucraina în valoare de 6,6 miliarde de dolari în 2023.

Statele din Africa au importat produse agricole ucrainene de 1,6 miliarde de dolari anul trecut, reprezentând 7,2% din exporturile de produse agricole ucrainene. Ponderea totală a celor trei regiuni în exporturile de produse agricole ucrainene este de peste 94%.

În 2022, Polonia, România şi Turcia au fost principalii importatori de produse agricole din Ucraina.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Cod galben de averse în jumătate din ţară, până duminică

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o...
‹ adv ›

Florin Barbu a participat în Republica Moldova la Conferința tematică privind promovarea unui cadru agricol rezilient

În data de 4 octombrie 2024, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a participat, în Republica Moldova (RMD), la...

EFSA: plantele NGT din categoria 1 nu prezintă niciun risc suplimentar comparativ cu plantele rezultate din tehnici convenționale

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și-a prezentat opinia științifică asupra analizei ANSES a anexei I din propunerea CE...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole