15.8 C
București
vineri, 3 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBarbu: Toate posturile din subordinea MADR vor fi scoase la concurs, nu...

Barbu: Toate posturile din subordinea MADR vor fi scoase la concurs, nu vor mai fi politizate

Toate posturile agenţiilor din subordinea Ministerului Agriculturii vor fi scoase la concurs în următoarele săptămâni, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Florin Barbu, precizând că aceste agenţii „nu vor mai fi politizate”.

„Voi scoate posturile la concurs la toate agenţiile şi vor câştiga acei directori care sunt competenţi, care pot să câştige un concurs şi sunt capabili să conducă o instituţie cu fonduri foarte importante, că vorbim de AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale n.r), că vorbim de APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură n.r), că vorbim de ANIF (Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare n.r), cu fonduri foarte importante atât de la Uniunea Europeană, cât şi de la bugetul de stat”, a subliniat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Acesta a precizat că îşi doreşte ca aceste fonduri să se ducă corect şi legal către fermierii români şi să se investească corect în România.

„În următoarele săptămâni voi declanşa procedura de scoatere la concurs a posturilor în toate agenţiile din cadrul Ministerului Agriculturii. Nu mai vorbim de instituţii subordonate ale Ministerului Agriculturii politizate, iar cei care se înscriu la concurs trebuie să aibă pregătirea necesară şi să câştige acest concurs”, a subliniat şeful MADR.

Întrebat cum comentează faptul că fiul lui Paul Stănescu urma să fie beneficiar al unor subvenţii date de APIA pentru recoltarea stufului din Delta Dunării, Barbu a precizat că a aflat din presă despre această situaţie.

„Informaţia că apare fiul domnului Paul Stănescu am aflat-o din presă. Nu ştiam că fiul domnului Paul Stănescu este în aceste societăţi pentru care Uniunea Europeană a dat aprobare pentru plata păşunilor cu stuf în România, pentru că ieri (la întâlnirea cu fermierii din sector bovin n.r.) foarte mulţi fermieri din Delta Dunării, vorbim de creşterea la vaca de carne, au solicitat aceste subvenţii pentru că spuneau dânşii nutreţul în stare vegetativă din aceste păşuni are 70% proteină.

Toată lumea din Delta Dunării, fac apel către toţi crescătorii de animale, către toţi fermierii din Delta Dunării, începând cu anul 2024 vor primi o subvenţie în funcţie de eco-schemele pe care le aplică până la maximum 600 euro pe hectar”, a subliniat oficialul MADR.

El a transmis că nu deţine informaţii nici despre anchetele DNA care se derulează în zonă pe acest subiect, menţionând însă că tot ce se plăteşte la Ministerul Agriculturii se face în bază legală.

„Toate plăţile, toate acele licitaţii care au fost verificate au fost corect întocmite. Toate reclamaţiile care au venit la minister pe acest subiect al subvenţiilor din Delta Dunării au fost transmise către Corpul de Control al ministerului, care va face toate verificările, iar raportul final va fi făcut public”, a explicat Barbu.


De asemenea, Barbu a mai adăugat că în prezent corpul de control al ministerului verifică toate documentele privind legalitatea subvenţiilor, indiferent din ce sector.

Întrebat dacă i-a cerut demisia lui Ionuţ Lupu, director general la APIA, în urma controlului derulat pentru aceste fonduri, Barbu a răspuns: „Nu este adevărat”.

„Am spus foarte clar şi spun foarte clar: că vorbim de secretar de stat, că vorbim de director din cadrul ministerului, că vorbim de director din agenţiile din cadrul Ministerului Agriculturii, cine nu vrea să lucreze şi cine nu vrea să muncească pentru fermierii români poate să plece acasă”, a transmis ministrul Agriculturii.

Nu în ultimul rând, acesta a anunţat că va începe un audit în toate instituţiile din subordinea Ministerului Agriculturii, iar în cazul în care va găsi vreo greşeală a unui director din instituţiile publice subordonate, îl va demite imediat.

„Din cerinţele pe care le-au avut fermierii români, le-aţi văzut în discuţiile pe care le-am avut, au fost anumite probleme şi sunt anumite probleme la plăţile fermierilor români. De aceea, solicit şi conducerii APIA să ia toate măsurile necesare.

După ce voi termina şi această discuţie privind plafonarea adaosului comercial, toate instituţiile din subordinea Ministerului Agriculturii vor intra în auditare de către mine şi în cazul în care voi identifica fermieri, care pe bună dreptate stau în stradă că nu au primit subvenţii sau nu au fost decontate anumite proiecte, că vorbim de AFIR sau nu au fost decontate anumite sume privind energia electrică la fermieri, în irigaţii, dacă identific vreo greşeală a unui director din instituţiile publice subordonate, îl voi demite imediat”, a concluzionat ministrul Agriculturii, Forin Barbu.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Aprilie a fost a doua lună consecutivă de creştere a preţurilor mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi...
‹ adv ›

Reuters: Coreea de Sud va amenda distribuitorii de alimente pentru aşa-numita „shrinkflation”

Autoritatea pentru concurenţă din Coreea de Sud (FTC) a anunţat vineri că producătorii şi distribuitorii de alimente vor fi...

De ce se îngălbenesc, ofilesc plantele sau răsadul de vinete

Vinetele sunt o cultură sensibilă și iubitoare de căldură, iar obținerea recoltelor bune este posibilă respectând cerințele acesteia. În...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole