Corina Oprea, o femeie fermier din Voinești, județul Dâmbovița, a dus afacerea familiei mai departe cu sprijinul Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în agricultură.
Corina a obținut locul al doilea în ediția din 2021 a programului de granturi educaționale TalentA, realizând progrese semnificative cu proiectul său „La cules pe Tărâmul Crăiței” și contribuind la dezvoltarea sustenabilă a comunității sale locale.
Proiectul câștigător al Corinei s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru îmbunătățirea dinamicii afacerii de familie, introducând o linie de mere deshidratate în facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului.
Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum și cunoștințele dobândite în cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis să implementeze inițiativa „La cules pe Taramul Crăiței” – un proiect educațional și interactiv captivant atât pentru copii, cât și pentru adulți, desfășurat în fiecare an în lunile septembrie și octombrie.
Elevii, familiile lor și echipa Corinei petrec o zi întreagă în livadă, dobândind informații valoroase despre istoria regiunii, soiurile de mere, întreținerea livezii, culesul merelor și metodele optime de depozitare. Cu peste 5.000 de vizitatori în doi ani, inițiativa nu doar a sporit vizibilitatea locală, ci a contribuit și la extinderea conceptului binecunoscut „De la fermă la furculiță” în agricultură.
Parcursul câștigătoarei a evoluat semnificativ începând cu 2021, cu accentul inițial pe producția de suc de mere și vânzările online și offline extinzându-se în 2022 prin colaborări cu magazine și cafenele din București. Evenimentele din livadă au prins avânt sub titulatura „La cules pe Tărâmul Crăițe”, iar inaugurarea vilei „Crăița Merelor The Place” a oferit o experiență plăcută oaspeților în mijlocul unei livezi vaste.
În 2023, Corina a diversificat gama de servicii prin adăugarea de mere deshidratate la gama sa de produse, colaborând cu un cunoscut lanț de cafenele din România pentru introducerea acestora în meniul lor sub formă de ceai și punci de mere.
Evenimentele din livadă au atras și mai mult atenția, inspirând fermierii vecini să-și deschidă livezile pentru vizitatori. În paralel, investițiile au continuat la „Crăița Merelor The Place”, găzduind tabere, activități de well-being, evenimente de tip teambuilding și activități pentru copii.
Planurile viitoare pentru afacere prevăd extinderea conceptului „De la fermă la furculiță”, găzduirea de evenimente educaționale în timpul înfloririi primăverii, verii și recoltelor de toamnă.
De asemenea, vor continua dezvoltarea parteneriatelor cu băcănii, restaurante, cafenele, și alte companii care trimit cutii cadou cu mere și suc de mere antreprenorilor români și altor clienți fideli ai acestora. În plus, planurile de afaceri ale Corinei includ promovarea serviciilor de cazare, integrarea unei mici „ferme de animale” în 2024, îmbunătățind astfel experiența din mediul rural pentru oaspeți, în special pentru copii.
Impactul proiectului Corinei asupra comunității locale este semnificativ prin creșterea numărului de producători locali care și-au extins portofoliul de produse cu mere deshidratate și creșterea interesului pentru turismul rural, reflectând angajamentul Corteva Agriscience de a contribui la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile unde fermierii trăiesc și lucrează, încercând să răspundă nevoilor acestora.
Mai mult, câștigătoarea TalentA își imaginează un viitor în care femeile în agricultură vor juca roluri din ce în ce mai importante, dărâmând barierele și contribuind semnificativ la creșterea industriei.
Inițiativa educațională fondată de Corteva Agriscience în urmă cu cinci ani se extinde mult dincolo de poveștile de succes individuale, oferind oportunități femeilor să prospere în sectorul agricol, unde multitasking-ul și abilitățile variate sunt esențiale. TalentA, cu acoperirea sa globală și inițiativele sale, nu oferă doar sprijin financiar, ci are și rolul de a crea o rețea rezilientă de femei antreprenor în agricultură.