32.2 C
București
vineri, 21 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBarbu anunţă sume importante pentru sectorul ovin: 80 de milioane de euro...

Barbu anunţă sume importante pentru sectorul ovin: 80 de milioane de euro pe sprijinul cuplat şi 40 de milioane pe ANT

Sectorul ovin şi caprin va beneficia în anul 2024 de o sumă de 80 de milioane de euro prin sprijinul cuplat, iar prin ajutorul naţional tranzitoriu (ANT) vor fi disponibile în acest an alte 40 de milioane de euro, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

„Din punctul nostru de vedere, industria alimentară este la pământ. De aceea eu vreau să mulţumesc fermierilor din sectorul zootehnic ovin şi caprin pentru dezvoltarea acestui sector, pentru investiţiile pe care urmează să le facă în acest sector. Am discutat despre bugetul pe anul 2024 şi vreau să anunţ public că sprijinul cuplat în sectorul ovin şi caprin va fi în anul 2024 de 80 de milioane de euro.

Vreau să anunţ că ajutorul naţional tranzitoriu în sectorul ovin din România va beneficia de 40 de milioane de euro în anul 2024. Este pentru prima oară în România când sectorul ovin are prin Programul Strategic axă separată pentru dezvoltarea şi înfiinţarea fermelor. Sunt 20 de milioane de euro în momentul de faţă, iar această axă este deschisă”, a subliniat Florin Barbu, la finalul discuţiilor cu asociaţiile din sectorul ovin şi caprin.

Acesta a precizat că le-a cerut asociaţiilor să depună în continuare proiecte pe această axă, chiar dacă în prezent banii nu sunt suficienţi, pentru că este posibilă relocarea sumelor de pe alte axe din Programul Strategic, iar aceşti bani pot merge către investiţii în fermele din sectorul ovin.

„Foarte mulţi fermieri ne-au solicitat inclusiv echipamente noi prin care să reducă costurile în ferme. Solicitările au fost îndreptăţite. Sunt probleme pe partea de colectare a lânii. Am reuşit împreună deblocarea celui mai important proiect de 40 de milioane de euro pentru valorificarea şi colectarea lânii în România. Acel proiect este semnat şi în luna martie vor începe lucrările la acest proiect”, a mai spus şeful MADR.

O altă problemă ridicată de ciobani a vizat tunsul oilor, având în vedere că au crescut costurile, însă ministrul i-a asigurat că va veni şi pe acest segment cu un sprijin suplimentar.

„Mai avem un lucru foarte important şi aici o să am o discuţie împreună cu domnul premier Marcel Ciolacu prin care să venim cu un sprijin suplimentar pentru partea de tuns. Este o problemă destul de delicată. În momentul de faţă, preţurile au crescut şi sunt convins că vom găsi sumele necesare pentru a acoperi aceste costuri”, a transmis el.

Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii a transmis că a stabilit cu toate asociaţiile şi cu toate persoanele fizice care deţin efective de ovine în România să elaboreze împreună actele normative.

„Eu cred pentru prima oară când asociaţiile şi persoanele fizice din România stau la masă şi sunt în faţa dumneavoastră a presei şi cred că vom cădea de acord pe aceste acte normative, prin grupurile de lucru pe care le-au solicitat. Consider că cel mai important lucru într-un stat democratic este dialogul.

Nu cred că trebuie să fim în stradă, pentru că lucrurile pot fi rezolvate prin dialog şi prin implicarea atât a echipei tehnice din Ministerul Agriculturii, cât şi a fermierilor, iar acestea să lucreze împreună, ca să iasă acte normative bune pentru acest sector”, a adăugat Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii se întâlneşte luni şi marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi retailerilor, pentru a discuta problemele cu care se confruntă, măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare.

‹ adv ›

2 COMENTARII

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Instalarea tinerilor fermieri: MADR prezintă clarificări privind sprijinul pentru beneficiari

Având în vedere informațiile eronate transmise în spațiul public...
‹ adv ›

Noi restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu tonaj mai mare de 7,5 tone, din cauza caniculei

Noi restricţii de tonaj vor fi instituite sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10:00 -20:00, pe sectoarele de autostrăzi,...

Ghidul solicitantului pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole – în consultare publică

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru investiții pentru procesarea și marketingul produselor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole